OHP etappe 2 van Enschede Kennispark naar Delden

🔙 Terug naar de eerste etappe                                                     🔜 Verder naar de derde etappe

Wie denkt dat er tussen de grootste Twentse steden geen belangwekkend landschap en natuurgebied is, heeft het mis. In de schaduw van kennis de Twentse Universiteit en vermaak centra als de ijsbaan Twente en het voetbalstadion liggen oude en nieuwe natuurgebieden. 



De tweede etappe van het Overijssels Havezatenpad afgekort OHP begint bij het station Enschede Kennispark. Het pad loopt even paralel met de spoorweg, over de  F35 een drukke fietssnelweg. De wandelaar moet oppassen, de e-bikes passeren met hoge snelheid. Het is maar een kort stuk tot je de nieuwe natuur en het waterrententiegebied het Kristalbad bereikt. 


Nieuwe natuur op de grens van drie oude Twentse marken, Lonneker, Driene en Twekkelo, je staat op historische bodem. De Twentse marken met zijn rechten en plichten voor bewoners hebben de basis gelegd voor het parklandschap dat we nu kennen.  De 200 honderd jaar die zijn verstreken sinds de laatste marken werden opgeheven en opgingen in wat nu de gemeente Enschede is, hebben eerst geleid tot versnippering en de laatste decennia ook weer tot bundeling en nieuwe natuur. 

Direct na de oversteek van het Twentekanaal sta je op het grondgebied van de marke Twekkelo, je loopt over smalle paden, in het Twents Stiewelpaden,  langs weilanden. Je gaat door groenstroken en kruist een paar beken op weg naar de buurtschap Twekkelo met zijn oude school en de in 1950 gebouwde Johanneskerk die een bijzondere ontstaansgeschiedenis heeft. 

Het OHP volgend kom je op gehoor en zichtafstand van het industriegebied Marssteden en de autosnelweg A 35. Op het moment dat je, je realiseert dat dit niet is wat je verwacht van een aantrekkelijk lange afstand wandeling gaat het pad rechts het bos in. Je bent nu op het landgoed het Stroot, deze gronden worden al in akten vanaf 1350 genoemd. Het landgoed is in bezit van de familie van Heek. 

Het bos achter je latend volg je een waterloop en brengt het pad je naar het viaduct waar je de snelweg oversteekt. Opnieuw wordt duidelijk hoe dicht je bij de stad en haar industrie bent. Het complex van de Grolsch brouwerij neemt een belangrijk deel in van het zichtveld.

Het OHP volgt een lokale weg tot in Boekelo, dit is een wat onrustig traject, helaas zijn er geen alternatieve paden. Het devies is lopen en je afsluiten van de onrust om je heen. In Boekelo kun je dichtbij het voormalige station een kijkje nemen bij bleekerij van een oude textielfabriek, voorheen Texoprint, nu appartementencomplex. Wie weet heb je geluk en passeert een historische trein van de museumbuurtspoorweg. Boekelo is een goede locatie voor een pauze bij de horeca, die in nu in coronatijd is gesloten. 

Een pauze gun ik me ook maar dan iets verderop, weg van de levendige dorpskern. Het OHP verlaat Boekelo zuidwaarts richting Haaksbergen en verder langs de achterzijde van het resort Hotel Bad Boekelo. Het resort dankt zijn ontstaan aan het oorspronkelijk een zoutwater golfbad, dat toen nog midden in een heideveld lag. Van dat heideveld is nu lopend langs de nieuwe Beekweg niets meer te zien. Het ontstaan van een zwembad midden op de vroegere heide is een gevolg van de zoutwinning in dit deel van Twente. De putten die zijn geslagen voor het winnen van het zeezout dat wordt opgelost in water en als pekel naar boven gebracht, begeleiden ons tot hier. Ze zijn weggestopt achter en in de opvallende schuurtjes die telkens opdoemen in het landschap. Van de oorspronkelijke monumentale boortorens zijn er nog maar een paar over. Een staat er bij de spoorwegovergang van de MBS in Boekelo.



Dit deel van de tocht  een 1,5 km gaat door boerenland, je loopt langs eentonige grasvelden. Dat veranderd snel als we aankomen op het Stepelerveld en naar het noordwesten afbuigen richting Beckum. Het land dat we nu betreden is eigendom van de stichting Twickel de grootste particuliere grootgrondbezitter in Nederland. Twickel, haar landgoederen en 200 boerderijen, was ruim 700 honderd jaar in adellijke handen. De barones mevr. Heeckeren van Wassenaer-van Aldenburg Bentinck heeft alle bezittingen in 1975 onderbracht in de stichting Twickel. Een goede keus voor Twente en andere plekken waar Twickel voor het beheer zorgt en zorgt dat Twente groen blijft. 


Sinds een tientaljaren neemt de stichting in overleg met haar pachters ook het voortouw bij de invoering van gesloten ecologische kringloop in de  landbouw. Dat merk je ook in het Stepelerveld, landbouw en natuur gaan hand in hand. Het OHP loopt over eeuwenoude boerenerven die op verantwoorde wijze zijn aangepast aan onze tijd zoals het Obdam hierbovenJe hebt het erf Obdam nog niet verlaten of je staat op heidegrond die alle verkavelingen heeft overleeft en waar natuurherstel zorgt voor een inmiddels goede overlevingskans van deze voor Twente zo kenmerkende landschappen.



Eenmaal het bos uit, is de buurtschap Beckum in zicht, een paar honderd meter volgt het OHP de drukke Haaksbergerstraat. Bij de kerk ga je onder de weg door naar het Kerkveldervoetpad. Je komt langs de oude dorpsschool op weg naar het Flierveld.



Het Flierveld, ook een bezit van de stichting Twickel is grotendeels een rustgebied en daarom is het begrijpelijk dat men de wandelaars via een beperkt aantal paden toelaat. Maar waarom dat over een afstand van ruim 4 km in een lange lijn moet, is voor mij een vraagteken.


Hoe mooi het landschap ook is de lange rechte weg is wat eentonig, vooral als je bos en heide achter je laat. De vermoeidheid slaat ook wat toe op het einde van de trip. Waar het OHP grossiert in zitbanken, ontbreken ze hier, op dit stuk heb ik ook geen zitplaats voor een pauze kunnen ontdekken. De rust noodgedwongen  uitgesteld tot de bank aan het Twentekanaal in Delden. 


Na de pauze volgt nog een korte wandeling naar het eindpunt van de tweede etappe van het OHP.  Het station in Delden wordt na een boeiende wandeltocht van 23 km bereikt. De etappe kun je inkorten er zijn een paar bushalte plaatsen op geringe loopafstand van het OHP. Mogelijkheden voor het inkorten zijn er in de buurt van Hotel Bad Boekelo op de helft van het deze etappe en in Beckum op twee derde deel. Kijk op de kaart of je smartphone voor de exacte locaties, daar staan ze aangegeven.

Heb je belangstelling voor de fotoserie van deze tour dan kun die bekijken in het webalbum.

De track kan je downloaden via de link hieronder:
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde