LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde

Traject etappe van 18 km gelopen op woensdag 3 mei 2017. Deze etappe van het Pieterpad is letterlijk een topwandeling.


Zuidlaren markt

De foto's van deze wandeling kun je hier bekijken

Brink Zuidlaren



Als je een beeld wilt krijgen van het oorspronkelijke Drentse landschap dan is deze etappe daarvoor zeer geschikt. Over het ontstaan van het Drentse landschap is veel geschreven een interessant artikel kun je hier vinden




Het dorp Zuidlaren is een toeristisch centrum in deze regio met beschermd dorpsgezicht op de brink. Het Pieterpad volgt de Brink en en gaat via de zuiderstraat langs de synagoge en over het terrein van de kliniek Dennenoord ook een beschermd dorpsgezicht.



Hospitaal Dennenoord

Na ruim 3 km loop je het dorp uit, je gaat onder de rondweg N34 door en wandelt om het dorp Schipborg heen. Het Pieterpad brengt je naar het Nationaal beek en esdorpen landschap Drentsche Aa, het is mooi stukje met glooiende essen.


Es landschap Drentse Aa



Hier lijkt  het Drentse land sterk op het Dinkellandschap in Twente, een effect dat wordt versterkt door de Saksische boerderijen. De gouwen Twenthe (Tuianti) en Drenthe (Theanti) grensden in de 10e eeuw ook aan elkaar en nu ook nog als we Norhttuianti (Graafschap Bentheim) als een gebied zien dus verwantschap is er zeker.


Voetbrug over de Aa



Het Pieterpad volgt de slingerende Drentscha Aa, je passeert het dorp Gasteren en loopt over het het Balloërveld richting Rolde.


Hunnebed bij Gasteren


Ook deze etappe van het Pieterpad volgt het traject van de oude handelsweg van Coevorden naar Groningen. Te zien in het Balloërveld waar de karrensporen van jaren her nog steeds goed herkenbaar zijn in het landschap.

Schotse hooglanders in Balloërveld



Het moet een geploeter zijn geweest met deze etappe destijds. De zandrug op het Balloërveld is er een van mul zand, verlaat je de zandrug dan kom je in het beekdal en dan zak je in het veen en de blubber weg.

Balloërveld


De auto geparkeerd  bij de NH Jacobuskerk in  het centrum van Rolde de Regio taxi brengt je voor iets minder dan € 10,00 in een kwartiertje naar Zuidlaren. Tel 0900-4002000 minimaal een uur van te voren bellen. Toen ik de parkeerplaats opdraaide kwam de taxi er ook aan. Dus alle complimenten voor dit bedrijf met de goede service voor de Pieterpad wandelaar. Met de bus van Rolde naar Zuidlaren gaat ook maar is gecompliceerd, zeer tijdrovend en nauwelijks voordeliger.


Jacobuskerk Rolde

De route is in afstand wat korter dan menig ander traject van het Pieterpad maar let op, dit traject loopt vooral over zandpaden en dat loopt soms wat moeizaam in het losse zand.


Meer informatie over deze etappe en de kaart afdrukken dat kan als je hieronder klikt.





Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water