OHP de eerste etappe Oldenzaal Enschede Kennisplein, LAW 12 of het Overijsselse Havezatenpad


Het Overijsselse Havezatenpad of de LAW 12, is een wandelpad diagonaal door de provincie van station Oldenzaal naar NS Steenwijk. De etappe startpunten zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Nu in Coronatijd tijdens de lock-down wordt afgeraden om te reizen, er is echter geen verbod op verplaatsingen en het wandelen is ook goed voor je. De afweging van wat noodzakelijke reizen zijn is een persoonlijke beslissing. Na een wandeling van ruim 20 km in de gezonde buitenlucht moet je in elk geval terug naar het startpunt of verder op pad. 


De LAW 12 is goed aangegeven met de bekende rood/witte schilden. Rechts voor het station voorbij de oude tramhalte ligt een wandelknooppunt. Vanaf deze plek starten meerdere lange afstand en regionale wandelroutes. De signalering kan verwarrend zijn. Bijna alle paden gaan rechts de Haerstraat in, waarna ze scheiden. De LAW 12 gaat niet door het historische en bourgondische centrum van Oldenzaal, geen ramp in Coronatijd. In normale tijden is de binnenstad zeker een bezoek waard en het is slechts een paar minuten lopen van het station naar de Plechelmus, de niet te missen kerk en het marktplein. Nu gaan we de eerste weg rechts de Haerstraat in.


De Haerstraat volgend passeer je de villa de Haer, de vroegere woonplek van de textielfamilie Gelderman, het gebouw is nu een monument. Na een paar honderd meter rechtsaf door een hek kom je in een geometrisch aangelegd bos. Dit bos met de naam De Eilandjes, is ook een erfgoed en nu in beheer bij de Geldermanstichting. Erfgoederen, zijn de rode draad van het Havezatenpad, je passeert een veelheid van oude boerderijen, landerijen, versterkte kasteeltjes en natuurlijk ook moderne bouwwerken. Dat alles ingebed in een tuin en parklandschap dat uniek is voor Nederland. Zal zeker niet alle mooie en belangwekkende zaken benoemen wil je meer weten dan kun je detailinformatie vinden in het boekwerk de LAW 12 een uitgave van het NIVON dat je via deze link kunt bestellen.



De etappe indeling waar ik voor kies is anders dan de oorspronkelijke indeling. Dat heeft te maken met de treinaansluitingen en de gewenste lengte. Je kunt de tocht op verschillende punten inkorten. Praktisch gezien zijn er bijna na alle 5 km's wel busverbindingen te vinden richting Oldenzaal of Enschede. De meeste van ons hebben wel een smartphone bij zich daarmee kun jezelf eenvoudig en snel de meest geschikte opstaphalte uitzoeken.


Je wandelt in een oostelijke boog rond Oldenzaal, over het grondgebied van de gemeente Losser, waarbij je de hoogste delen van de Twentse stuwwal links laat liggen. Die "Twentse huisbergen route" is een aparte dagtrip waard en de beschrijving daarvan vindt je ook op deze wandelblog. Na de oversteek van het spoor kom je in het landgoed Boerskotten dat door de aanleg van de autosnelweg A 1 wat is versnipperd. De grootste wonden zijn nu geheeld en de natuur heeft zich goed hersteld.  

Helaas geldt dat niet voor de oorspronkelijke boerderijen en schuren. Het onderhoud is soms een te zware last, dat zie duidelijk terug in het aanblik. Anderzijds verrijzen er ook nieuwe landhuizen aangepast aan deze tijd. Deze etappe daarvan geeft een goed beeld. 


Het landschap wisselt, een klein deel heeft nu nog een duidelijke agrarisch doel, het grootste deel valt onder het motto natuurbestemming. Deze wandeltocht gaat door verschillende natuurreservaten, zoals de Snippert, het Haagsebos en de Lonnekerberg, het hoogste punt van Enschede. 

Met dank aan het vroegere militaire vliegveld Twente is dit natuurgebied bewaard en geworden tot een groene long tussen de steden. De kern van het dorp Lonneker heeft ook de vernieuwingsdrang redelijk ongeschonden doorstaan. Het dorpshart is nu een trekpleister en een leuke voor een wat langere pauze bij de plaatselijke horeca. 

Door het dorp gaat het nu over de es naar de Zuidkamp, de legerplaats van de voormalige luchtmachtbasis. De officiersverblijven, die door de Duitse luchtmacht zijn gebouwd in de laatste wereldoorlog, zijn inmiddels verbouwd tot luxe landhuizen. 

We komen nu bij  waterwinnings- en bergingsgebied voor de stad Enschede, ook de plaatselijke brouwerij haalt hier haar water. Dat betekent dat het blikveld veranderd, grote vijvers houden het water vast en geven ook de watervogels een beschut onderkomen. Gelukkig is dit gebied nu toegankelijk, jarenlang hingen hier borden verboden toegang. De plassen geven dit deel van Twente weer een ander aanzicht.

Langzaam dalend lopen we door het landgoed de Horstlinde, weer een van de groene parels waar Enschede rijk mee is, en die deze stad tot de groenste stad van Nederland maken. Met dank aan de feodale textielbaronnen. Ook de Twentse universiteit heeft haar groene karakter te danken aan de oorspronkelijke landgoed locatie. De sporen van het oude landgoed Driene zie je terug in de structuur van wegen parken en gebouwen op het terrein van de universiteit.

We verlaten de campus en lopen de laatste meters richting het stadion van FC Twente en het station kennisplein eerst via een voetpad parallel aan de bosweg en dan, het is niet anders een paar minuten over een voetpad langs de druk bereden weg voor we de trein pakken. 


Meer foto's van deze etappe kun je vinden in dit fotoalbum

De track kan je downloaden via deze link via outdoor active klik op de kaart hieronder.

Deze etappe is gelopen op 3 maart 2021.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde