Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Het vergt wat voorbereiding om in het hoogseizoen vanuit Oost-Nederland een strandwandeling te gaan maken. Hotels en campings zijn volgeboekt. De auto parkeren kan, maar is lastig en wat te denken van alle verkeersperikelen. Vanuit Oost-Nederland ben je hoe vroeg je ook weggaat, altijd te laat. Daarom is de de trein een mooi alternatief hij levert je keurig in Zandvoort af op steenworp afstand van het strand. Zo ook op deze woensdag 16 augustus 2017.





Het stationsgebouw stamt uit 1909 het is nu bijna 110 jaar oud en de historische kenmerken zijn goed te zien als je even de tijd neemt en wacht tot de mede reizigers vertrokken zijn.



Het station in Zandvoort ligt op steenworp afstand van het strand waar de wandeling start. Verdwalen kun je niet op deze wandeling want als je in zuidelijke richting over het strand loopt en dat 17 km volhoudt kom je vanzelf in Noordwijk uit.



Mijn vrees dat de wandeling een oefening in het ontwijken van badgasten zou worden blijkt ongegrond. Natuurlijk zijn er de nodige badgasten op deze prachtige zomerdag in het hoogseizoen. Ze hebben om onverklaarbare reden een voorkeur voor de stranden rond Zandvoort. Op minder dan een km van het station zijn de meeste strand- en vakantiegangers uit zicht.



Bijna niet te bevatten grote delen van het traject zijn op enkele verdwaalde strandgangers na volledig beschikbaar voor de rustzoekers onder ons. Laat dat vooral zo blijven.




De foeragerende meeuwen trekken zich weinig aan van de paar wandelaars die hun pad kruizen, ze gaan onverstoorbaar door met hun zoektocht naar voedsel.



Het brede strand biedt voldoende mogelijkheden voor rustpauzes die nodig zijn omdat het lopen door het zand zwaar is. Dat moet je niet onderschatten, langs de vloedlijn gaat het beter geen straf op deze warme dag.



Wel even uitkijken waar je loopt want je kunt je voeten aardig beschadigen als je dwars door een schelpenbank loopt.


Natuurlijk zijn er grote stukken waar heerlijk door kunt stappen. Pas in de buurt van Noordwijk neemt het aantal badgasten weer toe. De meeste vakantiegangers hebben tegen zeven uur 's avonds het strand verlaten waardoor ook deze plek een weldadige rust uitstraalt.


Met een laatste blik op zee en de ondergaande zon zoeken we de bushalte voor de terugreis. De bus brengt ons snel naar het station in Leiden om de thuisreis op te pakken.


Populaire posts van deze blog

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde