OHP etappe 3, Overijssels Havezatenpad van Delden naar Goor, gelopen 20170728

🔙 Terug naar de tweede etappe.                                                        🔜 Vooruit naar etappe vier (volgt)
Deze derde etappe van Station Delden naar station Goor gaat via een aantal bekende en omvangrijke landgoederen die van Twickel en Weldam. Het is een wat langere wandeling met een afstand van bijna 32 km. De afstand van deze tocht heeft mij ook verrast, terwijl ik toch bekend ben met deze omgeving. Kwestie van slechte voorbereiding en vertrouwen op informatie van het wandelnet waarin deze route natuurlijk ook vermeldt staat. Er is immers geen weg of pad in Nederland dat niet op een kaart staat. 

Kasteel Twickel Delden
De tocht van vandaag is een onderdeel (traject 12.4) van het Overijssels Havezaten pad, dat loopt van Oldenzaal naar Steenwijk. Ook het Marskramerpad of de Europese super lange afstandswandelweg de E11 loopt deels parallel aan dit het traject van vandaag. Kijk voor meer info over het Marskramerpad op de indexpagina van deze weblog.

Landgoed Twickel

De wandeling heeft volgens het wandelnet een afstand van 26 km. Terwijl mijn Garmin 62ST aangeeft dat de afstand 32 km is. Dit is dan wel inclusief een tweetal km vanaf het officiële einde naar het station in Goor en wat extra passen om een mooi plaatje in beeld te krijgen. Al met al wel een extra 6 km, hou daar rekening mee met het plannen, want als je deze etappe in de winter loopt wil je wel voor donker op het eindpunt zijn.

Noordmolen Twickel

Wat biedt deze tocht? Veel afwisseling, mooie landhuizen en boerderijen. Bossen, weilanden en velden met mais die om deze tijd van het jaar (eind juli) het uitzicht beperken. Water, het Twentekanaal en de Twickeler Vaart. De Twickelervaart verbond ooit Twickel Carelshaven met de Boven Regge bij Enter, zodat het Twentsehout verscheept kon worden naar Friesland en Holland. Het was een van de eerste kanalen in Oost-Nederland.

Noordmolen Twickel 

Na aanleg van de spoorverbindingen was de smalle vaart en de scheepsvaart op de Regge niet meer lonend. Pas veel later, heeft het veel bredere en diepe Twentekanaal, de Twentse steden aansluiting gegeven op de grote rivieren, en zo de binnenvaart weer naar Twente gehaald. De economische functie van het Twentekanaal wordt steeds belangrijker zeker nu de autowegen en railverbindingen dicht slibben. Lopend langs het kanaal is de scheepvaart een welkome afleiding voor de wandelaar.


Boerderij Tibbe Rijksmonument


De tocht begint op het station Delden, een stadje waar je op zich al een paar uurtjes door kunt brengen. Nu maar even niet, we wandelen door en lopen al snel langs kasteel Twickel. Twickel is misschien wel het grootste landgoed van Nederland en met 6500 hectaren een rijk bezit voor Twente en omgeving. Van al die gronden liggen een 4000 hectare landgoed, park, bossen, tuinen en akkers in en om Delden. 


Twentekanaal

De wandeling eindigt bij het station in Goor een drietal km’s daarvoor ligt kasteel Weldam. Weldam is het andere grote landgoed in Twente dat vroeger eveneens in bezit van Twickel was, en door erfenissen nu in handen is van de graaf zu Solms-Sonnenwalde. Kort daarvoor kom je nog langs de Havezate Wegdam.



Delderneresch

Het landgoed Twickel is in alle jaargetijden mooi. Een wandeling door de tuinen is in het seizoen zeker aantrekkelijk. Dat bewaren we weer voor een later moment. De wandeling loopt langs de Noordmolen, waar vlaszaad wordt gebroken verhit en de lijnolie eruit wordt geslagen. Ga daar wel naar binnen als die open is. Een bezoek is leuk voor een ieder die het oude ambacht waardeert. Want met uitzondering van de verhitting vinden alle handelingen plaats op waterkracht. Tijdens de openingsuren doen vrijwilligers met hart en ziel hun best om de molen in bedrijf te houden en daarbij ook nog eens tekst en uitleg te geven aan de bezoekers. Waarvoor dank!






Even verderop steekt een ree de velden over, reewild is er volop in deze omgeving en als je net ik vandaag geluk hebt kom je ze in dit rustige deel van Twickel tegen.


Overstekend wild

Verder gaat het door de bossen richting Deldeneresch en oversteek van de N741. Je komt in Deldenerbroek en loopt over de Welbergsweg, die zijn naam dankt aan de oude boerenhoeve het Welberg. Deze maar ook de boerderij Tibbe die je als in eerste in beeld krijgt, staan op de rijksmonumentenlijst.


Twentekanaal  bij Tankinksbrug


Bij de kruising met het Twentekanaal gaat het nu pal zuid tot de Tankinksbrug. Voor de oversteek van de N346 maak je even een korte bocht naar het Oosten om bij de oude uitspanning de Markenrichter deze drukke weg over te kunnen steken. Achter de herberg uit 1856 loopt een pad naar het kanaal tot bij de Tankinksbrug. Hier steek je het kanaal over en volgt de linkeroever tot de volgende brug. Tussen beide bruggen in ligt de aftakking van het Twentekanaal, met de hoofdverbinding naar Enschede en de zijtak waar we zojuist langs zijn gekomen naar Almelo.


Havezate Wegdam


De zuidoever van het kanaal volg je nog 150 M tot de Ulkenweg. Je mag als wandelaar deze privéweg die over het boerenerf gaat, gebruiken. 
Ter hoogte van de Boswinkelsweg kruis je de Bolscherbeek. 
Dat is een van de oorspronkelijk beken die het water van de Regge voedde. Vandaag blijft een ijsvogel lang genoeg op een hek bij de beek zitten om dit plaatje vast te kunnen leggen. De vogel heeft geen oog voor de wandelaar maar wel voor de jonge vissen die in de beek zwemmen.


IJsvogel Bolscherbeek

De nu weer meanderende Bolscherbeek ontspringt in Haaksbergen en eindigt in het Twentekanaal. Na het oversteken van de weg naar Haaksbergen kom je uit op het landgoed van havezathe Wegdam. Het pad leidt je in Noordwestelijke richting naar de havezate het Wegdam, dit huis destijds meer boerderij, stamt uit 1400 maar het kasteel dat er nu staat is van 1758.


Boerderij Wegdam

Voor het niet geoefende oog van de wandelaar lijkt het complex met de nabije boerderij wel toe aan een opknapbeurt. Na Wegdam is het nog een 500 tal meters tot het kasteel Weldam dat op deze zomeravond in al zijn glorie straalt.

Kasteel Weldam

De Weldammerlaan komt uit op de Prins Mauritslaan. Dit is een drukke verkeersweg van Diepenheim naar Goor. Dus even oppassen en het verkeer goed in de gaten houden,het is maar 1 km tot bij de brug, het voetpad je scheidt van de andere verkeersdeelnemers. Nu is het nog een 1 km doorstappen tot het station in Goor.


Station Goor

De routebeschrijving staat op deze website.





Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde