De Twentse Huisbergen

Een winterwandeling van 15 km,  door sprookjesland. Een wandeling die in alle jaargetijden mooi is. Deze trip is opgenomen, gewandeld en gefotografeerd op 11 februari 2021, drie dagen na de sneeuwstorm Darcey.





Wintersport thuis al wandelend in een witte wereld zie je contouren in het zo bekende thuisland, die anders voor je ogen verborgen blijven. 


De meeste inwoners van Noordoost Twente kennen de wegen en paden van dit oude land dat zich niet leent voor massa toerisme. Steeds meer wegen worden afgesloten voor doorgaand verkeer waardoor de natuurwaarde stijgt en de wandelaar vol aan zijn trekken komt. Bij de buren hebben ze daar een naam voor, zij noemen dat kwaliteitswandelregio,s en de routes daarin uitgezet toptouren. 


De route die hieronder ook als gpx bestand te verkrijgen is heeft welliswaar officieel niet dat predikaat maar is het wel. Ze komt uit eigen koker en knoopt rustige wandelpaden aaneen tot een tocht met een lengte van circa 12 km. Er zijn voldoende horeca gelegenheden op of in de directe nabijheid van de trip om er een rustikale wandeling van te maken. Zit de horeca dicht zoals nu door de pandemie of als je voorkeur uitgaat naar eigen proviant, ook dan biedt deze tocht verschillende rustplekken. 



De hoogtepunten krijg je letterlijk en figuurlijk aangereikt. Je klimt over de Tankenberg en je komt bij erve Middelkamp, een eeuwen oude boerderij. 

Je stijgt op naar de Paasberg voor je afdaalt naar het Duivendal, daarna  passeer je de hel. Kort hierne volgt de klim naar het galgenveld op de Loabult. In de Lutte kun je op adem komen genietend van het uitzicht op het platform van de Elfterheurne. Over het Lutterkerkpad gaat het naar het landgoed en hotel de Wilmersberg. Terug gaat het over de  Rhodondendronlaan, de Wijnbergen, de Haer en landgoed de Hulst. Hierna volgt  een kort stukje paralel aan de verkeersweg naar het startpunt van de tocht de Zonnewijzer op de hoge es, het hoogste punt van Oldenzaal.

Het foto album van deze wandeling kun je hier inzien, klik op de link




Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde