Eemsweg 14, Telgte Warendorf (Ems Fernwanderweg)


Eemsweg 14 Telgte Warendorf

Het is de derde oktober week in 2023 als deze wandeling op een frisse dinsdag de 17e van start gaat. De reis naar Telgte, hemelsbreed 80 km vanuit Oldenzaal, is met het OV een trip van bijna 2 uur. Je moet overstappen en wachten in Rheine en Münster. Het duurt wat langer dan met de auto maar je komt erwel.



Vanaf het station in Telgte is het een halve km lopen naar de Emsstuw, hier start de Emswegwandeling. Telgte is een bedevaartsoord en dat ontgaat je niet. Borden vanaf het station wijzen je naar de genadekapel en de Clemenskerk, Een bezoek aan beiden is vanzelfsprekend. Veel pelgrims komen jaarlijks naar Telgte. Elk jaar is er een meerdaagse wandeltocht vanuit Rheine (Altenrheine kapel) en Osnabrück naar Telgte. De plaatselijke VVV doet er nog een schepje bovenop met eigen plegrimswandelingen. Het rijke Roomse leven is zichtbaar in het museum voor religieuzekunst en cultuur. De Herenstraat en de Poatersgang verwijzen naar de Roomsekerk. De kerk heeft minder aanhang en kon niet voorkomen dat het klooster van de Franciscanen dat hier bijna 2 eeuwen heeft gestaan is gesloopt. 


Gaat je belangstelling niet naar kerken uit dan is de oude stad leuk om te bekijken. De Emssweg gaat via de stuw door de stad naar het Emsauenpark hier een mooi wandelpad met uitzicht op het water. Het park is onderdeel van het gelijknamige natuurgebied en richt zich op de bescherming van de kenmerkende natte rivieroevers, met de vele inhammen en hoge zandruggen.




Je komt ook langs de resten van een middeleeuwse burcht en bouw-werken uit de tijd van Napoleon. Je moet wel je best doen om hier nog wat van te ontdekken. De tocht gaat verder over de voetpaden langs de Ems met mooie plekjes voor een lunchpauze. De volgende stop is in de St. Bartolomäus kerk in Einen Müssingen. 


Deze kerk is een van de oudsten in de regio, de eerste fundamenten zijn van rond het jaar 1100. In de loop van de eeuwen zijn er verschillende renovaties en veranderingen geweest. In de kerk staat een indrukwekkend altaar met beelden uit zandsteen gesneden. De zandsteen is afkomstig van de Baumbergen bij Coesfeld.


Mocht je de wandeling hier af willen breken dan kun je hier de Ems oversteken en de hoofdweg volgen na circa 1,5 km kom je bij het treinstation. Het eindpunt van de dagetappe naar station Warendorf is nog circa 8 km van hier. De tocht gaat verder door de uiterwaarden, je steek de Hessel over een beek die uitmondt in de Ems en nu veel water afvoert.  



Bij de Kottruper Seen zijn er weer een paar leuke doorkijkjes. Verder is de rivier hier getemd, ze stroomt door de gekanaliseerde bedding door het industriegebied dat ook voor de wandelaar niet aantrekkelijk is.



Pas kort voor het eindpunt van de tocht bij de Emsstuw Am Mühlenteich wordt het weer interressant. De stuw en haar omgeving heeft een gemoedelijke uitstraling en een dorps karakter. Vanfa hier heb  je een mooi blikveld op Warendorf en haar historische binnenstad. Een bezoek aan het historische centrum van Warendorf maakt de wandeling compleet. 




Nu volgt nog een korte wandeling door de stad naar het station waar naar ruim 18 km de tocht wordt beiendigd. De videobeelden van de wandeling staan hieronder.





Het kaartmateriaal en de routetrack kun je hier vinden en downloaden.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde