Eemsweg 12, Emsdetten Flughafen FMO (Emsfernwanderweg)

 Eemsweg 12, Emsdetten - Vliegveld FMO


Soms wordt gevraagd of het wandelen langs de Eems niet eentonig is. Kan je verzekeren dat  elke etappe haar eigen hoogtepunten heeft. Vaak meerdere, in landschap, bebouwing, luchten en vergezichten. Natuurlijk zijn loop je ook dook uitgestrekte landbouwgebieden waar op het eerste gezicht minder te beleven valt. Vaak is ook hier het nodige te zien, de telkens wisselende lichtval, het wolkenspel en de boerderijen waar je langs loopt ze zijn allemaal verschillend.  Vanaf Leer zijn met de aan- en afvoeroutes naar de tussenliggende station meegerekend ruim 258 km overbrugd tot het startpunt vandaag op 27 september 2024. 
Dat zijn 258 afwisselende kilometers, waar je onderweg dingen ziet die alleen voor de wandelaar zichtbaar zijn. Simpel omdat bepaalde plekken voor de auto of de fietser niet toegankelijk zijn of zeer verborgen liggen.


De Emsweg loopt vanaf Emsbüren gezien over de andere rivieroever, via Sinningen. Ze loopt op afstand van de rivier over verhardewegen naar de Saerbeckerstrasse. Als je op de wandelkaart kijkt dan zie je dat lokale wandelingen over zandpaden direct langs de Eems door het stadpark van Emsbüren lopen en aansluiten op de landelijke route  X 6 die de Emsweg kruist. Mijn besluit is genomen, kies voor de rustige lokale route over zandpaden op de laatste woensdag, in september in 2023.


Het blijkt een goede keus, wat volgt is een afwisselende tocht. Via de Mühlenbach gaat het achter het station de stad uit richting de Eems. Verder door de uiterwaarden waar je bij de volgende beek een bocht moet maken om die over te steken. 




Ben je  Walpenbach over dan gaat de route verder over een hoge es naar de Saerbeckerstrasse. Bij de kano aanlegplaats volgt een pauze, waarna ik de Emsweg volg terug naar de zandweg Auf der Esch. De wandeltocht gaat langs de St Servatiuskirche in Hembergen. Achter de kerk ligt de Emsbrug en over de andere oever gaat het verder over de Pentruper Mersch. 



Net voor het nu gesloten openluchtmuseum Sachsenhof (Greven) verlaat ik de Emsweg. Deze gaat door Greven en zuidelijk daarvan langs de Ems tot het historische dorp Gimbte. Dit stuk is onderdeel van de Westfaalse Jacobsweg van Osnabrück naar Wuppertal en de beschrijving daarvan staat ook op deze website. Heb dit traject dus eerder gelopen en kies voor de eigenroute naar Hüttrup en naar het vliegveld Münster Osnabrück. 




Vanaf de aankomst/vertrekhal is er een directe busverbinding met het station in Ibbenbüren en dat is een snellere route naar huis dan via Greven. De video van deze tocht geeft een beter beeld van de wandeling dan de foto's hierboven.



De technische details, gpx track en kaarten kun je als gebruikelijk downloaden via Komoot hieronder. 




Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde