Eemsweg 10, Leschede Rheine (Emsfernwanderweg 10); 22 km

 Eemsweg 10 Leschede Rheine

Het startpunt Leschede van deze etappe is maar 35 km vanaf mijn woonplaats Oldenzaal en is dus relatief dichtbij. Met de auto via de snelweg een ritje van een half uurtje met de trein doe je er wat langer over. Het weer is beter dan verwacht de regen is overgetrokken en het is droog. De vooruitzichten zijn goed, daarom op zondag 19 september 2023 met plezier na het ontbijt de wandelschoenen aangetrokken. Een luxe start van de tour vandaag, met de auto naar het station in Leschede (Emsbüren) en daar afgezet. De tocht gaat door een mooie groene en licht glooienede omgeving langs de Eems en door haar uiterwaarden. De Eemsweg loopt vanaf Salzbergen over hetzelfde tracée als de Töddenweg, of de Europese lange afstandsweg de E 11 zie elders op deze site.



Vanaf het station Leschede loop je door de buitenwijk van Emsbüren naar de in 1802 uit Bentheimer zandsteen opgetrokken Enkingsmolen. Een molen waar rogge werd gemalen voor het ook in Twente geliefde roggebrood (Pumpernickel). De familie Enking bakt nog altijd dit brood volgens het oorspronkelijke recept. De molen is nog in bedrijf en je kunt hem bezoeken, maar niet op deze zondagmorgen, nu zit het slot nog op de deur en ook het bijbehorende café is gesloten. 




Het wandelpad gaat achter de molen langs naar de Mehringerstrasse waar je het spoor oversteekt en in de richting van de Eems loopt. De buurtschap Mehringen bestaat uit een groep boerderijen, je loopt hier beschut onder oude eiken. Het landschap lijkt veel op Twente en ook de oude schuren hebben dezelfde oorspronkelijke saksische bouwwijze. De Eems komt bij de koffiepauze in beeld als ik via een bospad verspert met een paal over de heide naar de oever loop. Weet niet of deze deze weg opengesteld is voor voetgangers, heb geen verbodsbod gezien of anders dat gemist, het uitzicht op de rivier vanaf de hoge oever is hier zeker mooi. Iets verderop krijg je bij de Möllenberg een rivierduin, de Eems ook in beeld.



Je loopt verder over de onverharde bosweg die uitkomt bij het viaduct van de autosnelweg. Nadat je onder de A30 door bent gelopen kom je op het grondgebied van de gemeente Salzbergen. Dit 2 km lange traject door Salzbergen is minder boeiend. Achter het station in Salzbergen kom je weer bij de Eems en vanaf hier wordt de tocht richting Rheine steeds mooier. 



Je loopt over de Salzweg, genoemd naar het zout dat vroeger uit de zoutziederij van het slotklooster Bentlage, dat iets verderop ligt, kwam. De agrarische bestemmingen van de landbouwgronden langs de Eems worden omgezet in natuurontwikkeling en landschapspark. Klaarblijkelijk gaat dat hier met volle instemming en medewerking van de landbouwers die op de perceelscheidingen volop kruidgewassen telen en trots op hun borden aangeven dat de bioboeren gasten verwelkomen. 


 
De laatste kilometers in het land Niedersachsen loop je tussen de Elsbach en de Eems door naar Hummeldorf. Voorbij deze buurtschap ga je links over een smal wandelpad het bos in naar de Eems en hier passeer je de grens met Westfalen. 



Door het natuurgebied van het vroegere kloosterslot Bentlage gaat het nu verder. Onderweg naar het station in Rheine, kom je langs bijzondere plekjes die een fotostop waard zijn. Opmerkelijk zijn de met de hand te bedienen sluis, het park Bentlage, de sportvelden, de stuw en de oude binnenstad van Rheine. De oogst van deze wandeling met alle beelden staat op de video hieronder.



Verdere technische details en het kaartmateriaal kun je als gebruikelijk via Komoot downloaden.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde