Eemsweg 9, Lingen Leschede (Emsfernwanderweg 9); 21 km

Eemsweg 9, Lingen Leschede

De weersverwachting van woensdag 13 september 2023, licht wisselvallig en kans op een bui. Die bui was er in de vroege ochtend in Oldenzaal, heftig veel regen, hagelstenen en onweer, dat had een waarschuwing moeten zijn voor meer. Zowel de buienradar als het KNMI geven aan dat het front over is getrokken. Dus gaan de wandelschoenen aan, op naar Lingen voor het vervolg van de lange afstandswandeling over de Emsweg. Een tweede onweersbui ontlaadde zich tijdens de korte treinreis van Salzbergen naar Lingen. Uitgestapt was het droog, warm en bewolkt kortom benauwd wandelweer. 



De wandeling naar het Emsauenpark en de Emsbrug waar het vorige traject geeindigd is gaat door het centrum. Om negen uur liep ik al over de markt die net op gang kwam.
De lucht wordt donker en in de buurt van de Mühlenbach, gaan plotseling de hemelsluizen open. Kan nog net, onder een afdak van een winkel, een schuilplek vinden. Een hevige onweersbui met veel water en wind trekt over. Het zomerse weerbeeld is plots verstoord en ook de terrasstoelen zijn omgewaaid, ze hebben een vreemde positie aangenomen. De temperatuur is behoorlijk gedaald, de jas gaat uit de rugtas en de extra laag biedt bescherming. 


Loop wat sneller dan gebruikelijik om weer op temperatuur te komen. De 3 km naar de Lohner Emsbrug en het startpunt bij Schepsdorf is daardoor snel overbrugd. Schepsdorf of in de oude kaarten aangeduid als Scheepsdorp is een historische plek. Hier op de kruizing van twee wegen, lag vroeger de veerpont. Het veer verbond Nederland via Twente met het koninkrijk Hannover en de hanzesteden Bremen en Hamburg, ook was het de verbinding tussen Friesland met het Münsterland. De Emsweg slingert zich door het "nieuwe" Schepsdorf en gaat langs de oude St. Alexanderkerk. De kerk waar de reizigers en bedevaartsgangers langs trokken. Nederlanders vanuit het zuiden en pelgrims vanuit het noorden op weg naar Santiago of Rome.





In oude geschriften worden ze genoemd, Walbert de kleinzoon van de Sachsische koning Wittekind moest hier, in de winter van 850/851 wachten op de veerboot. Ze waren onderweg  met de overblijfselen van St. Alexander de martelaar, naar Wildeshausen. Wil je de relikten nu zien, dan moet je naar Vechta want de Stiftkerk van Wildeshausen is sinds de reformatie een protestantekerk. 





Het pelgrimspad volgt de Ems, je steekt de hoofdweg van Lingen naar Nordhorn over, komt bij de toegangspoort van het oude landgoed Herzford en bij de rivier. Hier staat een mooie overdekte schuilhut, die ik gebruik voor een koffiepauze.
 

Het landschap is groen, bosrijk en gevarieerd, de industrie is aan de overzijde, zuidelijk van Lingen. Je ziet de rookpluimen komen uit de koelinstallatie van de stilgelegde kernenergie-centrale. Onderweg passeer je het Alexanderkruis en het Alexander monument die herrineren aan de bedevaartsroute. Bij de stuw het Hanekenfähr wordt het water van de Ems stroomopwaarts door het Dormund Ems Kanaal geleid. Je hebt hier een zicht op, de scheepvaart, het sluizencomplex en de oude kerncentrale. 




Zoek naar een rustplek, het gras staat onder water en de banken zijn te nat om op te zitten. Iets verderop biedt een afdak beschutting, een droge plek, voor lunch. Het voetpad eindigd bij het Ems Vechte Kanal, dit kanaal verbindt Nordhorn met de Ems. De doorvaart via de Vecht en het kanaal Almelo Nordhorn is al jaren niet meer mogelijk voorbij de grens in Noord-Deurningen is het kanaal afgesloten. De oude vechtsluis ligt er nog ter hoogte van het vroegere klooster Frenswegen, maar of die ooit weer open gaat?  




Mocht je dit traject gaan lopen dan moet je even opletten. Je gaat de na de ligplaats van de jachten de kanaalbrug over en dan circa 400 meter naar het westen over de zuidelijke oever. Nu moet je naar links, het pad is overwoekerd en niet onderhouden was ook te ver doorgelopen. De Emsradweg wordt wel aangegeven, het wandelpad niet. De opgenomen gpx track geeft de route wel aan.



Zodra je op het bospad loopt kom je de vertrouwde witte E op zwarte ondergrond weer tegen. Je loopt het bos uit en verder gaat over een ruim 4 km lange rechte landweg parallel aan het spoor door de buurtschap Elbergen. Opnieuw komt er uit het niets een onweersbui opzetten kan schuilen in een hutje bij een halte voor de schoolbus.


De laatste kilometers loop je door een afwisselend bosgebied langs de noordrand van Emsbüren naar het station Leschede. Ook hier kom je weer een paar schuilhutten tegen waar je mocht het nodig zijn kunt overnachten. De beelden van deze tocht staan op de video hieronder.


De gpx track en het kaart materiaal kun je via komoot downloaden.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde