Eemsweg 8, traject Geeste Lingen (Emsfernwanderweg 8); 23 km

 

Eemsweg 8;  Geeste Lingen

Op woensdag 6 september staat de achtste traject wandeling langs de Ems op het programma. De eerste wandeling in de herfstmaand begint warm om niet te zeggen heet. De gebruikelijke voorbereiding, auto parkeren bij het station in Salzbergen en verder in een warme trein zonder of met defecte airco naar Geeste. Ben iets over 10:00 op het station, daar begint de tocht. Het station ligt 5 km van de Eems, die moet je terug lopen want een busverbinding heb ik niet gezien. Lopen dus, eerst een tweetal kilometers langs de hoofdweg terug naar het Geesterbekken. Er is weinig schaduw op dit stukje van de route, daarom is het fijn dat het water in zicht komt. Voor de eerste keer gebruik ik het water van de Ems om af te koelen, door een rondje te zwemmen. 


Afgekoeld gaat de voettocht nu verder over het recreatiegebied en langs de Geesteresch richting de Eemsbrug. Onderweg zijn er best leuke doorkijkje, er is ook aan de wandelaar gedacht, bij een grote boerderij staat een nieuwe overdekte schuilhut met picknickplaats, ook bij de Eemsbrug zijn er opties voor een overdekte pauze.  


Nu moet je doorlopen naar Dalum want het eerstepad links richting de Emswiesen is ook voor voetgangers afgesloten, pas bij de verkeersrotonde kun richting de Eems. Het industriegebied en de wijk in aanbouw waar de Emsweg langsloopt zijn zelfs geen plaatje waard, dit stukje van de tocht moet je maar snel vergeten. Aangekomen bij de Emsstrasse is het leed geleden, de omgeving wordt weer groen en interessant. Bij de Ems is een soort van jeugdkamp ingericht, het lijkt erop dat je hier als wandelaar, ook kunt overnachten.



De volgende kilometers wandel je door het bos, heerlijk in de schaduw en verder over de Kottheide. Je loopt op een wandelpad, dat met een lineaal is getrokken. Af en toe moet je even links van de weg, door de struiken op zoek naar een opening met uitzicht op de paarseheide die hierachter ligt. De Emsweg gaat verder over de oude golvende Emsduinen met de jeneverbesstruiken, dit deel is een absoluut hoogtepunt.


De tocht wordt nog boeiender als je de Ems weer bereikt, na de doorsteek over de Dalumerstrasse ter hoogte van de Wacholderhain.  Net voor de brug ga je rechtaf, je komt uit  bij een aanlegsteiger voor kanovaarders en vandaar loopt een smal wandelpad direct langs de oever. Een verhoogde uitkijkpost geeft je een mooi zicht op het omringende land. De bossen worden dichter, het pad smaller de duinen stijler, zowaar maak je hier de eerste hoogtemeters van het Emslandpad. 



Het "oudepad" door het natuurgebied Reitlage is afgesloten door de eigenaren dat heeft in Lingen tot protesten geleid. Voorlopig is er geen andere mogelijkheid dan langs de rand van het landgoed de tocht te vervolgen. Bij "Am Schwalbenufer" ga je links af richting de Lohnerbrücke over de Ems. Je komt Lingen binnen via het Emsauenpark een vroeger kazerneterrein dat een mooie gedaante wisseling heeft ondergaan.


Bij de bushalte, kun je  de stadsbus nemen naar het station. Vandaag duurt het minimaal een uur voor de bus komt daar wacht ik niet op. De laatste 2 km door Lingen naar de brug over het Dortmund Ems Kanaal en verder naar het station kunnen er nog wel bij en maken deze dagtocht kompleet. 

De video van de wandeling, geeft je een nog beter beeld van het landschap dan de foto's.


Hieronder de  gpx track en detailkaarten om te downloaden


Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde