Eemsweg 7, traject Meppen Geeste (Emsfernwanderweg 7); 25 km

Eemsweg etappe 7 Meppen Geeste 

Etappe 7 een tocht met een lengte van circa 25 km, start op het station in Meppen op 24 augustus 2023. De wandeling begint om 08:15 ruim een uur eerder vertrokken vanaf mijn woonplaats Oldenzaal. De treinreis vanaf Salzbergen waar de auto staat is relatief kort. Lopend door een zomers Meppen is er in het oude centrum nog niet veel te beleven. De bakkerijen zijn wel open voor ontbijt maar dat heb ik van huis meegenomen. Na een half uurtje lopen door het centrum van Meppen, langs het zwembad en een camping bereik ik de moderne  Ostrolekabrücke een voetgangers-, fietsbrug over de Eems. Het is druk op het fietspad langs de L47 een klein stukje, want na een paar honderdmeter gaat de Emsweg naar links over de Rühlersommerweg. Hier ben je het woon-, werkverkeer kwijt, het is heerlijk wandelen onder de hoge bomen met de rivier in beeld. Een vlonder in het water in de bocht van de Eems waar kano's aan kunnen leggen, dient voor mij als eerste rustplek voor een verlaat ontbijt. 


De schoolvakantie in het land Niedersachsen is voorbij, je hebt dit soort plekken daarom helemaal voor jezelf. Het uitzicht op de Meppener Kuhweide is perfect, daardoor speel ik met de gedachte om hier vandaag maar te blijven, natuurlijk net als het leven gaat ook de wandeling verder. De weg eindigd bij de L48 in Rühle, het dorp zelf doet de Emsweg niet aan, ze volgt de loop van de rivier en de Emsoever. Bij de eersteweg links wandel je weer richting de Eems om bij het Kraftwerk opnieuw op de L48 uit te komen. Wil je de tocht een paar km inkorten dan loop je gewoon verder via her fietspad langs de L48. Het Kraftwerk is een energiecentrale gebouwd in 1926, ze werd gestookt met turf uit het Duitsedeel van het "Boertangerveen" . De goedkope energie werd beleverd aan de textielfabrieken in Nordhorn. De centrale is in 1974 gesloten concureren met de kernenergie centrale in Lingen was onmogelijk. Op deze wandeling kom je meer zaken tegen die met energieproductie te maken hebben. In 1940 werd hier olie gevonden die met de jaknikkers naar boven werd gehaald. In het aangrenzende Schoonebeek in Nederland werd dat op dezelfde manier gedaan, dit veld is nu gesloten. In het olieveld Rühlermoor is de exploitatievergunning voor ExxonMobil nog verlengd tot 2050, dus ja-knikkers blijven hier nog een tijdje in bedrijf. 


De oeverweg langs de Eems ter hoogte van het dorp klein Hesepe is verdwenen na de laatste ingrepen voor landschapsherstel. Vandaar dat de Emsweg nu rechtsaf gaat in een boog om de L48 heen door het recreatiegebied Am Tierpark. Verder gaat het over de oude zandrug, die nauwelijks hoger ligt dan de omgeving, richting het dorp Gross Hesepe. De St. Nikolaus kerk in Gross Hesepe kun je niet missen. De kerk is gebouwd rond 1200 en dus circa 825 oud, in de video onder dit artikel, zie je de beelden van het interieur.`De Emsweg gaat door een nieuwbouwwijk, hier wijk ik van het pad af richting de rivier een prachtige plek voor de lunch.


De wandeling gaat verder door een minder boeiend uiterwaarden gebied richting Dalum en verder over de Emsbrug. Het voetpad richting Geeste gaat onder de weg door naar de Hafenstrasse en door mooi parklandschap naar de nieuwbouwwijk Geesteresch.


Het laatste traject voor vandaag gaat via het Geesterbekken naar het station. Dit waterreservoir is nu een groot recreatiegebied voorheen was het de nood koelwatervoorraad voor de inmiddels uitgeschakelde kernenergiecentrale in Lingen.

De filmbeelden van de dagwandeling staan hieronder.


De details van de wandeling, trackdownload vindt je bij komoot.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde