Eemsweg 6, traject Haren Meppen (Emsfernwanderweg 6); 18 km

 Eemsweg 6

Het is kwart over negen, een zomermorgen op 18 augustus 2023 als ik op het station in Haren Emmeln uit de trein stap voor het vervolg van de voettocht over de Eemsweg. De treinreis verliep vlekkeloos. Het wachten is op de bus naar Haren die iets over half tien vertrekt een korte rit van 4 km volgt tot de halte op de Mittelstrasse achter de Martinus kirche. Hier begint de wandeling over de Emsweg, loop langs het nog gesloten kunsthuis met daarin het rederij museum, voor de brug rechtaf langs de Eems en de museumboot naar  de sluis van het Haren Rütenbrock kanaal, afgekort HRK. Het HRK is de enige voor de kleine pleziervaart bevaarbare landroute direct vanaf de Eems naar Nederland, ze leidt naar Ter Apelkanaal en verder naar de Drents-Groningsevaarwegen.


In de jachthaven iets verderop liggen veel plezierboten, toch is er weinig bedrijvigheid voor een hoogzomermaand. Het is mooi om langs de oevers en door de uiterwaarden van de Eems te lopen. Groen is nog steeds de dominante kleur van het agrarische landschap tussen Haren Wesuwe en de Eems.


Het stroomgebied van de Eems staat onder natuurbescherming, van grootschalige verbeteringen in landschapsherstel kan je nog niet spreken. Je kunt aan de bloemen zien dat ze de oorspronkelijke schrale zandgrond waarderen. Het gras hier is wat minder groen omdat het volstaat met zomerbloeiers die ik in onze omgeving al jaren mis, zo zie je met leken ogen dat er herstel optreedt. 



Tot de oversteek van de Bundesstrasse B 402 ter hoogte van het dorp Versen overheerst de landbouw. De geschiedenis van het dorp gaat terug naar de 2e wereldoorlog toen het kamp in het dorp een nevenvestiging was van het concentratiekamp Neuenkamme. De ellende van dat verleden blijft verborgen voor de wandelaar. De omgeving is best wel idyllisch, bij de oude Emsarm wordt het landschap kleinschaliger met fruitbomen en kleine bospercelen. Daarmee wordt de tocht het voor de wandelaar nog boeiender. 


De bospercelen sluiten zich bij het Esterfelderforst, een natuureservaat ten noorden van Meppen rond een oude Emsarm. Hier loopt het wandelpad langs de rand van dit dichte bosgebied en dat levert de wandelaar mooie picknickplaatsen op met uitzicht op het water. 


Het laatste deel van deze 18 km lange etappe gaat over de dijk van het Dortmond Ems Kanaal naar het station in Meppen waarbij je de bruggen van de Eems het DEK/Hase oversteekt.


  

De film hieronder geeft je een beter beeld van deze aantrekkelijke wandeletappe dan de tekst.



Voor de liefhebbers als gebruikelijke de download voor de technische details, de track en het kaartmateriaal voor de route.

  

Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde