Eemsweg 5, traject Lathen Haren (Emsfernwanderweg 5); 26 km

Eemsweg 5

Zondag 13 augustus, start van de vijfde etappe van de lange afstandswandeling langs de Eems. Een zomermaand is er voorbij gegaan waarin pluvius ons rijkelijk van water heeft voorzien. De natuur is groen en niet vergeeld zoals in voorgaande zomers en dat valt op tijdens de treinreis naar Lathen. De wandeltocht gaat vanaf het station door het dorp naar de brug over de Eems. De waterstand van de rivier staat hoog tegen de zomerdijk en ook de "oude" Eemsarmen zijn goed gevuld. 



Over de Niederlangenerstrasse probeer ik de route op te pakken. Het blijkt dat het voetpad dat over het erf van een boerderij loopt definitief is afgesloten. Dus terug naar de hoofdweg en 400 meter verderop de verhardeweg naar rechts genomen. Deze weg komt ook uit op de Horststraat die naar het Noordwesten loopt richting het Kapellenmoor waar ik de Eemsweg weer op wil pakken. Dit ruim drie kilometer lange wat eentonige toegangstraject naar de Eemsweg gaat door landbouwgebied, het wolkenspel boven het grasland zorgt voor de nodig afwisseling.  



Bij de bosrand waar je linksaf slaat, naar de Kiefernweg, wordt de tocht weer boeiend. Het bos bevat minder naaldbomen dan de straatnaam doet vermoeden. Ter hoogte van de Sustrumerstrasse komt de bekende E op zwarte ondergrond weer in beeld je bent weer op de Eemsweg. Je loopt door het vroegere Kapellenmoor de sloot "Kapellenmoorgraben" heeft jarenlang water afgevoerd voor de landbouw. Nu wordt de sloot gebruikt om water aan te voeren vanaf de Ems. Het land Niedersachsen probeert het oorspronkelijke moeras voor zover dat mogeljk is weer in ere te herstellen. De Eemsweg loopt hier parallel aan de kwaliteitswandelweg Hümmling-Kapellenmoor, dat betekent dat er een paar mooie rust en uitzichtplekken zijn gemaakt voor de wandelaar. Een voorzien van ligstoelen bij een klein meertje met zicht op watervogels gebruik ik als de ideale lunchplek.


Een 1,5 km verder is de Kapellenmoorhütte hier is een uitzichtoren verrezen met daarboven een wijdsuitzicht op het openlandschap. Om dit land echt aantrekkelijk te maken voor de wandelaar zijn meer ingrepen nodig, nu overheerst het grasland. Misschien veranderd dat, als de meststoffen verbruikt zijn, verschraling optreedt en de kruiden en bloemen terugkomen. Neemt niet weg dat de klim naar boven loont. 


De Eemsweg loopt bereikt nu bijna de autosnelweg A 31 het geraas van de snelweg dringt door tot in de bossen die verrassend dicht begroeid zijn. Op een openstuk aan de Vossebergweg staat op een afgegraven stuk bosgrond een schaapskooi. Het is de bedoeling dat in dit stukje natuurreservaat de oorspronkelijke vegetatie zoals wij die kennen van de Twentse en Drentse zandgronden snel terug komt. Toch zijn het kleine bospercelen want op de Einhausweg richting het huis Landegge (familie hotel) overheerst de landbouw. Op het einde van deze staat een kleine schuilhut die zich ook leent voor een overnachting. 



Verder lopend richting het de buurtschap Landegge wordt de ondergrond vochtiger, de sloten breder en zie je meer vochtige weilanden. Dit kleinschalige landschap is afwisselend en daardoor aantrekkelijk. 



De Eemsweg gaat niet verder richting de meanderende rivier maar buigt af en gaat in een min of meer directelijn richting het centrum van Haren. De toren van de Martinuskerk, de Eemsland dom zie je van ver al oprijzen. Haren is direct na de bevrijding in de 2e wereldoorlog  ontruimd door de Britten. De nog intact zijnde vrijgekomen woningen werden beschikbaar gesteld aan bevrijde Poolse dwangarbeiders uit de 15 gevangen en concentratiekampen in het Emsland. In 1948 konden de oorspronkelijke bewoners weer terug. 



Het was de bedoeling om bij de bushalte achter de kerk de wandeling te beeindigen en daar de bus te nemen naar het station. Als je daar staat en ziet dat je bijna twee uur moet wachten voor de bus komt, is het besluit snel genomen om dan ook maar de extra 5 km naar het station in de wijk Emmeln te lopen. 

De video impressie van deze 26 km lange etappe wandeling kun je hieronder bekijken.


De technische informatie over de wandeling en het kaartmateriaal staat op Komoot, hier de link:



Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde