Eemsweg 2, traject Papenburg Aschendorf (Ems Fernwanderweg 2); 18 km

Eemsweg 2


Op een winderige vochtige dag begin juli zet de trein me rond kwart voor elf af op een verlaten station in Papenburg. De overige passagiers gaan verder, noordwaarts richting Emden en de waddeneilanden. De weg naar de Eems begint daar waar de vorige is geeindigd. De wandeling gaat richting de zeesluis en de werf van de firma Meyer. De infrastructuur is zeker op het eerste deel van de tocht richting de Eems niet op de wandelaar afgestemd. De fietser krijgt in dit vlakke land meer aandacht. Het eerste traject van deze etappe gaat langs het spoor en door het havengebied waar je het Dormund Ems Kanaal oversteekt.


Het is anders dan de kaart aangeeft, geen eentonig wandeling. Licht, wolken en water kleuren het land. Het is geen straf om dit traject twee keer te lopen. In omgekeerde richting zie je toch weer andere dingen. Zo is er een mooi zicht op de havens en de wisselende activiteiten die daar plaats vinden. Na drie kilometer kom je bij de zeesluis en de Meyerswerf waar nu achter gesloten deuren aan de volgende megacruiser wordt gewerkt. De sluisen zijn een bezienswaardigheid op zich, het verbaast me dat het uitgestorven is, zie nauwelijks andere wandelaars en fietsers op dit deeltraject.




Op de andere Eemsoever verspert de dijk het uitzicht op rivier toch heb je hier, ook zonder de periodieke klimmetjes naar boven, een mooi uitzicht op de uiterwaarden en het vlakkeland. Als je er oog voor hebt zijn de oude kwelders en rivierarmen herkenbaar. Deze dijk beschermt ook het Nederlandse deel van de Eems Dollard regio tegen hoog water. 



De schapen houden het gras kort en de borden richting Bourtange en Bellingwolde maken je overduidelijk dat de landsgrens niet ver weg is. Verder richting Rhede loopt een pijplijn voor zandtoevoer direct langs het wandel- en fietspad. In dit deel van het stroomgebied van de Eems zal ook in de jaren die volgen nog veel zand nodig zijn om het omringende land tegen hoogwater te beschermen. Onder het gehucht Vellage kun je zien dat de rivier weer meer ruimte voor de waterafvoer via de oude Eemslopen heeft gekregen. Dit land dient als waterberging en kan bij hoogwater onderlopen waardoor de rivier vele malen breder kan worden.


 
Even voor Rhede geeft een sluis toegang tot een haven voor de pleziervaart. De huizen die hier zijn gebouwd verraden aan de vorm en bouwwijze dat de nieuwe eigenaren hoogst waarschijnlijk uit Nederland komen. De straatnaam Bellingwoldestrasse geeft je ook niet ook uitheemsgevoel. Aan de verkeersinfrastructuur wordt druk gewerkt, een nieuwe brug is in aanbouw en dat moet er een worden voor een hoge verkeersintensiteit ze moet de uit 1949 daterende oude brug vervangen.

 


Mag hopen dat de nieuwe brug ook wordt voorzien van een wandel en fietspad want het is de bedoeling dat de oudebrug wordt afgebroken. Nu is die nog intact er is veel autoverkeer op de korte oversteek, het voetpad is smal maar afgeschermd van het autoverkeer. Zodra je de rivier overbent is er een pad dat je tussen de dijk, graafmachines en de nieuwbouw door leidt naar het natuurreservaat de uiterwaarden. Deze noodweg sluit aan op, een uitsluitend voor fietsers en voetgangers doorlopende weg naar Aschendorf. Dit is de hoofdplaats van de vroegere kreis (gemeente) Aschendorf Hümmling, die in 1977 is opgeheven en ondergebracht in de kreis Emsland, waarmee de gemeente Emsland geografisch groter is dan de deelstaat Saarland.



De plaats Aschendorf heeft een kleine historische kern met de Sint Armanduskerk als middelpunt. Deze kerk heeft een vijftal voorgangers gehad de oudste is gedateert rond het jaar 1000. Daarmee is de kerk in Aschendorf een van de oudste in Noord Duitsland. Aan de overzijde van het station, dat het eindpunt is van deze trajectwandeling, ligt het landgoed Altenkamp. Het toegangshek sluit om 17:00 dus bewaren we een bezoek tot later, bovendien is de trein in aantocht. Kijk uit naar een zitplaats want rustbanken zijn schaars op dit traject. Er is een overdekte wandelhut en op de Eemsdijk staan enkele zitbanken. Ze staan afgebeeld op de video van deze dagwandeling. Deze geeft je in beelden een indruk van de dagwandeling onderweg is er weinig beschutting tegen zon en regen hou daar rekening mee als je deze wandeling onderneemt.



Kaartmateriaal kun je hier vinden:






Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde