Eemsweg 1, traject Leer Papenburg (Ems Fernwanderweg 1); 27 km

Eemsweg  Proloog


Na vele wandelingen in het middelgebergte is het tijd voor een wisseling van land en landschap. Het uitgangspunt is en blijft dat op een paar uitzonderingen na de trajecten vanuit Twente in dagetappes bereikbaar moeten zijn. 




Langs de Rijn lopen meerdere populaire lange afstandswandeltrajecten de Rheinsteig en de Jacobspaden zijn voorbeelden. Langs de Eems loopt hoe kan het anders de Emsweg, uitgezet en onderhouden door het Wiehengebirgsverband Weser-Ems. Dat wekte mijn belangstelling, wat doet een bergwandelclub in het laagland? 



Bij het zoeken op het internet blijkt dat met name de wandelverenigingen rond Osnabrück rond 1980 het initiatief hebben genomen voor doorgaande wandelroutes in het Weser Ems gebied. Het Ost-Frieslandpad of de bij ons beter bekende hondsrugroute van Groningen naar Osnabrück zijn daarvan voorbeelden. Beide routes volgen hetzelfde tracé. De Emsweg is ook in deze periode uitgezet, door de aanleg van de autosnelweg A 31 is de route verandert en is de wandelweg niet altijd even duidelijk bewegwijzerd. 


Het Emsland is overduidelijk ingericht op fietsers en minder op wandelaars. Mis je de aanduiding, een witte E op zwarte ondergrond, dan wijst de GPS track je als voetganger de weg. Het voetpad wijkt met regelmaat af van het Emsfietspad en voert je dan door een mooi natuurreservaat of een bijzonder bosperceel. Het asfaltgehalte van de Emsweg is hoog, dus als je liever op zachte ondergrond loopt, kies dan een andere lange afstandswandeling. 



Van de monding in de Dollard tot de bron heeft de Eems een lengte van ca. 371 km en een hoogte verschil van 134 meter. Het is dus met recht een laagland rivier gevoed door regenwater. De rivier is bevaarbaar tot Rheine hoewel sinds de aanleg van het Dormund Ems Kanaal de beroepsvaart op het kanaal is aangewezen. De laatste jaren krijgt de rivier weer meer ruimte en de natuurlijke habitat herstelt langzaam. Een lange afstandswandeling langs de rivier stroomopwaarts over de lijnpaden is niet meer mogelijk. Die paden zijn gesneuveld door landschapaanpassingen en dijkverhogingen. 


Het openbaarvervoer in de plaatsen en dorpen langs de etappes is beperkt. De regio is relatief dunbevolkt en bussen rijden buiten de schooltijden onregelmatig met lage frequentie. De trein biedt een goed alternatief, met bijkomend voordeel, een goede verbinding met Twente. Wel met overstap in Salzbergen of Rheine. De trein richting Emden sluit niet goed aan op de RB 61 vanuit Hengelo. De dagwandelingen over de Emsweg die hier worden beschreven gaan van station naar station de RE 7 van Emden naar Münster vertrekt in elk geval elk uur vanaf deze haltes. Op de trein wacht je daarom niet langer dan een uur.




Er is geen wandelpad tussen Leer en Emden. Wandelen langs een drukke verkeersader is geen pleziertocht, daarom is de Emsweg niet doorgetrokken tot Emden. De start van de beschreven tocht is dus bij het station in Leer. Hier zet de trein me op 28 juni 2023 af.

Eemsweg traject 1, Leer Papenburg 





Bij de voorbereiding een route uitgezocht die door de oude havenstad richting de zeesluis gaat. Hier de Emsweg opgepakt, de wandeling over de dijk is niet te doen. Je moet te vaak over hekken klimmen die de dijk en de daarop grazende schapen in segmenten delen. De draaikruizen zoals we die in Nederland kennen heeft men hier niet geplaatst. 
Het fietspad onderlangs is een goed alternatief, maar de dijk verspert elk uitzicht op de rivier. Daarom toch een paar keer naar boven gelopen om van het wijdse uitzichtte genieten.



Ter hoogte van Weener, waar de oude beweegbare Friesenspoorbrug nadat deze door een vrachtschip was geraakt is gesloopt, van de Emsweg afgeweken voor een wandeling door deze plaats met haar mooie haven. Na een fikse wandeling kom je dan uiteindelijk via de Meyerwerf en de zeesluis bij het station in Papenburg.



Nieuwsgierig geworden naar de wandeling van Leer naar Papenburg? De filmbeelden hieronder geven je een indruk van de bezienswaardigheden onderweg. 



Kaartmateriaal, de gps-track en verdere details van dit wandeltraject met een lengte van 27 km vindt je hier.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde