Pelgrimsweg Wermelskirchen Odenthal

Pelgrimsweg Osnabrück Keulen

Wermelskirchen - Odenthal


Na een goede nachtrust en uitgebreid ontbijt, rond half tien vertrokken uit het hotel Zur Schwanen in Wermelskrichen. De overnachting in een hotel is goed bevallen. Het is zoveel fijner dan een nacht bivakeren in een tent. Alleen al het gegeven dat je geen tent en bijbehoren hoeft af te breken en in moet pakken. De tent is soms nat en daardoor extra zwaar, je slaapt vaak onrustig op een smal luchtbed. In een hotel wordt je uitgerust wakker en de bagage in de rugzak is beduidend lichter, niet onbelangrijk bij een wandeldagtocht

Dat lagere gewicht komt vandaag heel goed uit, want het weerbericht voorspelt opnieuw een zeer hete dag met temperaturen rond 30 graden; te warm voor de vroege herfst. In een supermarkt, daarom drie liter drinkwater ingekocht plus wat versnaperingen voor een lichte lunch. Zelfs met de extra kilo,s van het water, loopt het lichtvoetig naar de markt en de protestantse kerk, waar de tweede etappe van dit deel van de pelgrimsweg naar Keulen start. 



Het kerkgebouw is sober ingericht en de decoratieve elementen in de omlijsting van de ballustrades versterken de ruimtelijke indruk. Het interieur is niet bijzonder indrukwekkend voor mijn leken ogen. Het tafereel rond het gebouw op de intieme markt oogt landelijk en sfeervol. 


De pelgrimsweg gaat voorbij het Eifgenstadion en achter de natuurparkeerplaats langs over de Eifgenbeek, het bos in. Het pad volgt de beek een lange tijd, bijna tot de uitmonding in de rivier de Dhünn bij Altenberg. Dat betekent dat de tocht minder lichamelijke inspanning vraagt. Voor me liggen in de dagmars meer meters bergaf dan bergop. 



Je loopt door het smalle beekdal. De bossen op de hellingen voorkomen dat de zon op je hoofd brand. Het dal van de Eifgenbach is praktisch onbewoond het biedt weinig ruimte voor landbouw. Je komt langs een paar huizen en een tweetal watermolens, die alleen in naam verwijzen naar de oorspronkelijke maalinrichtingen. De restanten van beide molens zijn omgebouwd tot café,s. Beiden gesloten wegens vakantie. Geen probleem, de eigen voorraad is voldoende, bovendien is het ontbijt nog niet volledig verbrand en in nuttige energie omgezet.  


Op deze wandeling tref je relatief veel pleisterplaatsen in de vorm van open trekkershutten. Een paar daarvan zijn zelfs voorzien van een vuurplaats voor een barbeque. Overnachten in een hut mag natuurlijk niet, maar is wel mogelijk met deze voorzieningen. Het water van de beek is ook binnen handbereik. Het pad kruist de Eifgenbeek een paar keer. Dat oversteken gaat niet zonder inspanningen. Een paar bruggen zijn weggeslagen door het hoge water als gevolg van extreme regenval in de zomer van 2021. Op een plek op de oorspronkelijke route is een overtocht niet mogelijk zonder een nat pak en een paar natte voeten. De stenen in de bedding zijn me net wat te scherp en te glibberig om de oversteek te wagen. Iets verderop biedt een over de beek gevallen boom toch een mogelijkheid om zonder kleerscheuren en natte schoenen droog de overzijde te bereiken. Zo is het oorspronkelijke route toch nog goed te volgen.


Het Pelgrimspad gaat op het smalste punt in het dal naar boven de helling op. Het volgt de heuvelrug door het Bergischeland richting het oude slot Berg in Altenberg. Vroeger was het droger en veiliger wonen op de heuvel dan beneden in het dal. Bij hoog water gaven de beken en rivieren regelmatig wateroverlast. Met de aanleg van de stuwdammen en de stuwmeren die daardoor zijn ontstaan is de kans op overstroming tegenwoordig beperkt. De zomer van 2021 was een uitzondering. De stuwmeren verzekeren de drinkwater toevoer naar de steden in het gebied. 





Van de oude burcht Berg, is behalve het gesloten hekwerk en de borden verboden toegang niets meer te zien. Het plateau waarop het vroegere slot stond is niet zichtbaar vanaf het pad. De Pelgrimsweg loopt er niet meer langs. De oude route is afgesloten en op de rechterheuvel is een nieuw bospad aangelegd dat je moet volgen. Dit pad brengt je naar de poortbrug die over de rivier de Dhünn is gebouwd, de brug geeft toegang tot de Altenberger Dom.



  

De Altenberger of Bergischer Dom is een abdijkerk. De bouw is gestart in het jaar 1255 in opdracht van de cisterciënzers. De strijdvaardige monniken afkomstig uit Bourgondië hadden de abdij Cluny in Frankrijk als voorbeeld. Het gotische bouwwerk is bijna even oud als de dom in Keulen. In 1803 werd de abdij opgeheven en verkocht. Na diverse wisselingen van eigenaren werden de ruïnes  geschonken aan het koninkrijk Pruisen. De koning van Pruisen heeft de restauratie gefinancierd en als voorwaarde voor de restauratie gesteld dat de dom simultaan gebruikt moet worden door de Rooms katholieke en Protestante gemeenschappen. De laatste restauratie van de oecumenische dom  was in 2006. 




Blijf het verbazingwekkend vinden dat men vroeger zonder gebruik te kunnen maken van de huidige gereedschappen dit soort complexe structuren kon bouwen. De tijd die daarvoor nodig was verschilt niet veel van de bouwtijd die nu gebruikelijk is voor een complex als dit. 
Vanaf de dom volgt het pelgrimspad de Dhünn richting Odenthal, de eindbestemming van deze dag. Over de Mühlenweg loop naar het centrum. In Odenthal meldt ik me bij het hotel zur Post.


 

In de tekst en foto's van de wandeling kun je niet de indrukken kwijt die het landschap en de bezochte plaatsen je geven. De video van deze wandeling die hieronder staat geeft een beter beeld van de wandeltocht. 

 

Hieronder nog de details van de tocht met het kaartmateriaal voor de liefhebbers.



Reacties

  1. Mooi verhaal,fantastische foto’s,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deen hele mooie toch dolf lk geniet er zo al van dank je hartelyke groet van Henk. De vries

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Je reacties zijn welkom, laat wel een emailadres achter zodat ik contact met je op kan nemen als dat nodig is.
Groet
Dolf

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde