OHP etappe 7, Nijverdal Ommen

Het OHP spaart de wandelaar niet op deze zevende etappe met een lengte van 28 km. Een km fikse tocht ligt voor je bij de start vanaf het station in Nijverdal. De tocht gaat achter het zwembad langs naar de Regge. De rivier die we al een tijd, soms op afstand, richting het noorden volgen. Maar voor we daar zijn wacht ons nog een mooi natuurgebied verstopt tussen de oude rivierduinen en dicht bij de bebouwde kom. Ook dit is typisch Twente, bijna overal heb je de natuur in je achtertuin. Ook vanuit de steden sta je meestal na een wandeling van een minuut of vijftien midden in de natuur. 


Hoewel de natuur rond de steden wat versnippert is, geeft ook dit deel van de OHP je een beeld van de inspanningen die nodig zijn om het huidige landschap te behouden. Best lastig want verdroging is een groot dilemma zeker in dit westelijk deel van Twente dat dienst doet als waterafvoerput. Juist in de nabijheid van woonwijken wil je niet dat kelders onderlopen. Gelijktijdig moet je het water vasthouden als je nog iets van de schaarse resten van het oorspronkelijke hoogveenlandschap in deze buurt intact wil houden. Je praat dan nog niet eens over het herstel. 

Op deze wat regenachtige voorjaarsdag 10 mei 2021, waarop ik deze etappe heb gelopen  merk je niet veel van de droogte. De plassen en ook de Regge zijn beter gevuld met water. Het wandelpad glibberig de schoenen kletsnat door het hoge gras, gelukkig blijft de binnenkant droog. Gezien de lengte van de wandeling zijn droge voeten wel belangrijk. Een kortere etappe indeling is mogelijk, met een doorsteek voorbij Hancate naar Lemele of naar Den Ham en vandaar terug met de bus. Dat maakt de tocht ruim 10 kilometers korter. De busverbindingen zijn wat lastig, daarom kies ik voor station Ommen als eindpunt.

Het OHP beloond je met een zeer afwisselende wandeletappe,  eentje met veel landschappelijke hoogtepunten. De voorzieningen voor de wandelaars zijn uitstekend, op mooie stukken staan banken en picknicktafels, dus kun je veelvuldig pauzeren al naar gelang je conditie en mogelijkheden. Reken op een wandelduur van zes uur zonder stop als je deze trip gaat maken.

Het gaat mij bij deze tocht niet om snelheid integendeel. Het uitzicht op de meanderende Regge en de Sallandse heuvelrug op de achtergrond wil je toch zo lang mogelijk vasthouden? Dit beeld is niet te zien tijdens een autotocht. Ontdek je plekje is in Nederland voorbehouden aan de wandelaars. Smaken verschillen, maar het OHP behoort zeker tot de mooiste wandeltochten die je in ons land kunt maken.


Het sluizencomplex en de stuw bij Hancate waar het  Overijsselskanaal de Regge kruist is onlangs aangepast met vistrappen waardoor Twente ook voor vissen vanaf het IJsselmeer weer bereikbaar is. In de zomermaanden is het een leuke pleisterplaats ook voor kinderen. Hancate is een knooppunt van auto, fiets en wandelroutes, dus een toeristisch oord en drukbezocht. Even verderop is er voor de wandelaar een verborgen rustiger oord met zicht op de rivier. Voor mij de uitgelezen plek voor een wat langere pauze.


Uitgerust brengt het OHP de wandelaar verder stroomafwaarts naar en over het landgoed Eerde met zijn gelijknamige kasteel. Het Havezatepad maakt ook in historisch opzicht waar wat het de wandelaar beloofd. In het kasteel zit nu een fameus internationale kostschool en opleidingscentrum. De bossen in Eerde geven je weer een andere kijk op landschap.

Een absoluut hoogtepunt bewaart het OHP voor de wandelaar van deze etappe voor het laatste segment. De "Steile Regge oever" ter hoogte van de Hammerweg is een unicum voor Nederland. Dit zeer kwetsbaar deel van de Regge is voor flora en fauna een klein paradijs. Jammer dat het geluid van de verkeerswegen die dichtbij liggen storend zijn. De dieren zijn er aangewend, reewild  kruist hier het wandelpad en de reebruine ogen volgen de wandelaar op afstand, terwijl watervogels de Regge gebruiken als landingsbaan.

Het laatste stuk van de wandeling eindigt zoals de tocht is begonnen. Na het oversteken van de Lemelerweg richting het station in Ommen, kom je door een bosgebied met rivierduinen die de Regge in haar bedding houden tot de uitmonding in de rivier de Vecht.

Het OHP verlaat je na het oversteken van de spoorlijn, rechts het bos in daar loopt een smal voetpad naar het station. De officiële bredere weg richting het station in Ommen verloopt iets verderop, deze route is een betere keus, ze loopt makkelijker.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde