OHP, etappe 11 van Zwartsluis naar Giethoorn en verder naar NS Steenwijk

Grasland, rietland, moerasland, waterland je mag de naam kiezen die het beste op dit deel van de provincie Overijssel van toepassing is. Het gebied waar deze etappe van het Overijssels Havezatenpad de wandelaar langs leidt is in elk geval sompig. De geasfalteerde fiets en voetpaden zorgen ervoor dat je voeten droog blijven. 



De wandeltocht gaat vanaf de vesting Zwartsluis door het nationaalpark de Weerribben-Wieden. Het startpunt is het busstation in Zwartsluis.  Bij helder weer zoals op deze dinsdag 21 juni 2022 kun je kilometers ver uitkijken over het vlakke merenland. Je wordt begeleid door fietsers, hollandseluchten en argwanend gadegeslagen door watervogels met hun jonge nakomelingen. Het broedseizoen is bijna voorbij, de zon staat hoog aan de hemel en de mens neemt bezit van de oevers met rijdend en varend materiaal. 


Gelukkig is het autoverkeer in dit gebied beperkt tot de weinige doorgaande wegen. De meeste paden zijn te smal voor auto's dat geldt niet voor het fietsverkeer. De e-bikes blokkeren meer dan eens het pad voor de wandelaar. Fietsend op de smalle paden met veel bruggen en bochten, is het lastig manoeuvreren. Zeker als je reactie vermogen door de wat rijpere leeftijd traag is. Je blijft dus onverstoorbaar midden op het pad want een natpak door een uitglijder in de sloot of vaart is ongewenst. De wandelaar moet maar uitwijken en wachten tot het gezelschap zich heeft verplaatst. 


Is het allemaal zo negatief? Valt best mee, je komt op deze tocht door toeristische trekpleisters van de buiten categorie. Het eerste dorp Belt-Schutsloot is een wat kleinere uitgave van Hollands Venetië. Het dorp was tot begin jaren negentienzestig alleen over water bereikbaar. Dat is ook nu nog zichtbaar en geeft het dorp de typische uitstraling. Ze wordt ontsierd door het grote aantal chalets en campers die de tentkampeerders uit de beginjaren van het toerisme hebben verdrongen. 


Met luxe goederen kun je meer verdienen en wandelaars dragen nauwelijks bij aan de lokale economie, dan kies je al snel voor het aanbieden van een ligplaats aan een luxe jacht. Dus als je nostalgie zoekt ben je hier net als verderop in Wanneperveen en Giethoorn aan het verkeerde adres. 


Deze elfde etappe leidt je behalve door het rustige nationale parklandschap door de toeristische trekpleisters. Daarbij is het pad langs de Rijksweg N 334 niet te vermijden. Het fietspad en wandelpad langs deze weg die als een dijkweg ligt ingeklemd tussen de Schutsloterwijde en Belterwijde links en de Beukersgracht rechts,  is nu eenmaal de enige verbinding door het meer de Belterwijde. Net voor de brug bij de Blauwehand is er een mogelijkheid om te zwemmen en afkoeling te zoeken in het water op warme zomerdagen. 


De tocht gaat verder naar Wanneperveen, telkens heb je mooi uitzicht op waterpartijen, campers en jachten in allerlei soorten en maten. De eenzaamheid van een lange afstandswandeling is je niet gegeven op dit traject. Dit betekent niet dat er geen natuur is, zeker wel. Vaak passeer je mooie verstilde plekken langs de vaarten met prachtige bloemen en kruiden. Je ziet runderen die vergeten dat ze zijn omgevormd tot huisdieren en het gedrag van waterbuffels vertonen, dat levert dan een aardig plaatje op.

Het is hoogseizoen in Giethoorn en zelfs op de terrassen is geen plek voor een rust zoekende wandelaar, alles bezet. Pas bij Smitspaviljoen lukt het me, om een plekje op het terras aan het water te veroveren een mooie plek voor een verfrissend drankje. In de grachten varen de toeristen met rondvaartboten waarbij de voorrangsregels bij de doorvaart onder de smalle bruggen voor velen niet duidelijk zijn. Vanaf het wandelpad bekeken zie je kolderieke taferelen als men de boot met spierkracht probeert te temmen om aanvaringen te voorkomen. 


Het OHP gaat ook door Giethoorn-Nooord, hier zijn nauwelijks toeristen, dit is een plek voor de bewoners en wandelaars. Het geeft je een indruk van de plaats zoals het ooit is geweest.  Bij de bushalte op de Beulakerweg eindigt de elfde etappe. De bus naar Steenwijk rijdt net voor mijn neus weg, kan een uur wachten op de volgende, doe dat niet. Kies ervoor om de tour te verlengen met een 7 tal kilometers en loop via de lokale blauwe waterwandelroute naar het station in Steenwijk.

De film van deze tocht geeft je een betere indruk van deze OHP etappe dan deze beschrijving dus als je meer wilt zien ga je gang.


De tourdetails staan op de website van komoot daar kun je ook kaartmateriaal en de gpx track van de tocht zoals ik hem heb gelopen.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde