LAW X10, etappe 1; Gronau Ahaus

Gluren bij de buren is vanuit mijn woonplaats Oldenzaal in Twente niet moeilijk. In alle windrichtingen zijn mooie wandelgebieden en interessante lange afstandwandeltochten uitgezet. Bij de directe buren gemaakte wandelingen van Oldenzaal naar Hamelen over de Europese  E 11 of die over de Jacobsweg van Osnabrück naar Wuppertal staan op deze webblog. Een gebied dat ik wandelend minder heb verkend is het westelijke Münsterland. De Westfaalse Heimat Bund (WHB)  heeft in dit gebied verschillende LAW wandelroutes uitgezet en in beheer. 


Een daarvan de X 10 loopt van Gronau (Westf) naar Raesfeld. De keus valt op de X 10 omdat er volgens de planning vanaf de etappe plaatsen openbaar vervoersverbindingen zijn naar Enschede. De auto kan thuis blijven dat is wel zo relaxed. Met de auto dit gebied al vaak doorkruist, toch ben ik benieuwd welke verrassingen het parklandschap van dit deel van het Munsterland voor de wandelaar in petto heeft. Van het internet wordt je niet zoveel wijzer er zijn maar weinig beschrijvingen te vinden over de X 10 buiten die op de bekende sites van outdooractive en komoot.


Dinsdag 28 juni 2022 zet de trein me rond koffietijd af op het station in Gronau. Het stationsplein wordt aan de linkerzijde gedomineerd door het nu onder monumenten zog staande hoofdkantoor van de van Deldengroep. Een textielconglomeraad dat het langer dan de Twentse concurrenten heeft uitgehouden maar toch de ondergang niet kon voorkomen. In 1982 is het faillissement uitgesproken, in het kantoor gebouw zit nu ondermeer het archief van de stad. Langs de stadhuis toren gaat het verder tot het pad afbuigt naar het stadspark.


Je loopt nu min of meer paralel langs de grens om Enschede heen naar het zuiden over de linker Dinkel oever richting het landgoed en huis Florbach. Dit landgoed is ooit op het zure veen, in opdracht van de eigenaren, aangelegd door de Heidemij (NL). Je kruist de B54 toch hoor je het autoverkeer nauwelijks, het rumoer wordt snel gedemd door de groenstroken. Naast de verkeersaders kruis je de transport hoogleidingen voor elektriciteit, je komt langs verschillende windmolens. Anders dan in Twente, waar vooralsnog veel tegenstand is tegen het plaatsen van deze molens zijn ze niet storend  aanwezig in het landschapbeeld. 


In het parkachtige landschap rond de Suderhook zoals dit stuk heet staan ook wat oude boerderijen. Een daarvan de Alte Tenne is omgebouwd tot feestzaal. Voor huis en landgoed Florbach ligt een klein maar mooi bosgebied. 


Na het huis Florbach, kruis je de vennstrasse, van het veen is niets meer over. Jammer net over de grens in Nederland ligt het Aamsveen dat nog intact hoogveen is. Op deze zijde is het vooral de akkerbouw die de natuur heeft verdrongen, terwijl we  in NL veel moeite doen om het Aamsveen dat hier hemelsbreed nog geen kilometer vandaan ligt te behouden.


Over de Wacholderheide weg, loop je verder richting Heek. Van de jeneverbessen en van de heide is geen spoor te bekennen. Links en rechts van de weg wordt gas opgeslagen in vroegere zoutkoepels. De weg naar natuurherstel is ingeslagen volgens de eigenaren op de borden die bij de caverne staan. Toegegeven van de forse olielekkage in een boorput in 2014, en de milieuvervuiling die destijds optrad is niets meer te zien. 


Echt aantrekkelijk wandelgebied is dit deel van de route niet. Het zijn lange rechte stukken er is weinig afwisseling, de omgeving vlak grasland is ook niet echt boeiend. Daarbij komt dat erop dit traject ook geen voorzieningen zijn voor wandelaars, geen rustbank of picknicktafel te bekennen. Op het laatste stuk kom je dan toch nog door een restant hoogveen dat in een punt van de driehoek nog grenst aan het Aamsveen. Het veen is begroeid met elsen en berken die het zicht belemmeren. 


De eerste rust mogelijkheid is bij de schuilhut Up de Kalloo in het Greaserbroekland. Dit is een perfecte plek voor de middagpauze. Het landschap wordt gedomineerd door de uitgestrekte mais- en graanvelden. Die laatste zijn voor het oog van de wandelaar net wat aantrekkelijker, er groeien er bloeien zowaar korenbloemen tussen het graan. Je kijkt ver uit over de velden, de zon staat hoog aan de hemel en het wordt heet, op dit stuk is weinig schaduw.  Het wandelpad loopt in een boog om de dorpskern van Graes.  De X 10 kruist bij de Ahauser Aa met de X 8 wandelweg, hier is het even opletten zodat je de juiste route oppakt. De wandelbeschildering met de X op bomen en palen is soms wat gedateerd en door begroeing niet altijd goed zichtbaar, in die situaties wijst de Garmin GPS me de weg. 


Je komt nu op het grondgebied van Heek en loopt langs het in 2020 gerenoveerde slot huis Horst, een havezate met grachten omgeven. Het huis is particulier eigendom van een adelijke familie en alleen van buiten te zien. Een mooi geheim gehouden plekje vlak over de Nederlandse grens. 

De X-10 volgt de oevers van de Ahauser Aa verder door een mooi bos gebied richting Ahaus. Je komt de stad binnen ter hoogte van de waterzuiveringsinstallatie, het wandelpad maakt een bocht en een viaduct zorgt voor een veilige oversteek van de Noordelijke ringweg. Een paar honderd meter verder stroomt de Aa onder de weg door je volgt de stroom richting centrum. Bij het station eindigd deze etappe, die ik verleng met een bezoek aan het kasteelpark, het kasteel van Ahuis en een rondje door het centrum terug naar het station. 


Resumé, al is de trip is geen topwandeling, toch is het een trajectwandeling die het beslist waard is om te worden ontdekt, er is genoeg te zien. De trein brengt de wandelaar via Enschede weer naar huis.

De beelden van de wandeling kun je bekijken op youtube film hieronder.



Details en kaartmateriaal kun je hier downloaden.






Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde