OHP, etappe 10 van Zwolle naar Zwartsluis

De lange afstandswandeling, over het Overijssels Havezatenpad (OHP) van oost naar west door de provincie is vergelijkbaar met een premium wandeling in Duitsland. Het OHP geeft de wandelaar een perfect beeld van de afwisseling in landschappen en cultuur gebieden van Overijssel, elke etappe kent verschillende hoogtepunten. 




Deze etappe van Zwolle naar Zwartsluis is geen uitzondering en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ze start  bij de Halte Vechtbrug Zwolle. Neem vanaf station Zwolle RR buslijn 3 naar de Hessenpoort. Het eindpunt van de tocht is het busstation in Zwartsluis, vanaf hier gaan er bussen naar de stations in Zwolle en Steenwijk kijk op de reiswijzer 9292.nl voor de vertrektijden. Een alternatieve route gaat via het Haelsterveer die kun je alleen in de zomermaanden vanaf 10:00 uur benutten.

De wandeling gaat vooral over verkeersluwe asfaltwegen en fietspaden. Onverharde wegen en paden zoals ze veelvuldig voorkomen in het oosten van de provincie zijn schaars in dit deel van Overijssel. Daarvoor biedt dit waterrijke deel van het OHP de wandelaars andere hoogtepunten.

Zoals de oude stenen zeewering van de voormalige Zuiderzee, bij de hanzestad Hasselt. Je komt langs pompgemalen die Overijssel drooghouden en in droge zomermaanden water van het IJsselmeer inlaten zodat het binnenland niet volledig uitdroogt. Je wandelt door de rivier delta van de Vecht en het Zwartewater.


Je gaat door de uiterwaarden loopt over de winterdijk met uitzicht op (water)vogels en weilanden met prachtige bloemtapijten in het voorjaar zoals de kievitsbloem en het blauwgras. Je ziet natuurlijk de beroeps- en recreatievaart. Je komt door oude hanze en havensteden, het centrum van Hasselt is pitoresk, maar ook Genemuiden en Zwartsluis zijn fotogeniek.


Kortom ook deze etappe van het OHP biedt meer dan voldoende voor een dag wandelplezier. In genoemde plaatsen kun je de tocht inkorten als je een plek op het terras van een cafe verkiest boven de inspannande wandeltocht. Neem beschermende kleding mee bij regen en wind, het vlakke rivierenland geeft je geen beschutting en onderweg zijn er geen schuilhutten.

Het kaart materiaal en de route kun je vinden op komoot via de onderstaande link.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde