OHP etappe 9 van station Dalfsen naar Zwolle

Het Overijssels Havezatenpad verrast je bij elke etappe. De negende is geen uitzondering. Afgezien van het hoge asfalt gehalte, is de negende een ode aan Overijssel. Je wordt getrakteerd op drie landgoederen die op elkaar volgen. De eerste havezate Den Berg is anders dan de naam doet vermoeden in particulier bezit van de familie van Dedem. 

Het OHP geeft je een mooie kijk op het huis en het landgoed. Het tweede huis op landgoed Mataram is rond 1900 afgebroken. Baron de Vos van Steenwijk heeft een nieuwe villa gebouwd op het terrein. Die woning ligt verborgen voor al te nieuwsgierige blikken vanaf het pad. Het derde landgoed in dit beboste deel van het Vechtdal is landgoed de Horte, nu de thuisbasis Landschap Overijsel. 


De tuin met de boomgaard is open voor bezoekers en een waar bloesem festijn in het voorjaar. Na de Horte krijgt het landschap een meer open karakter. Het OHP leidt je door het recreatiegebied de Wijthmenerplas en het over het golfterrein. Het pad maakt een rondje om Berkum. Je loopt langs het nieuwe Verlaat en door de uiterwaarden van de Vecht naar Zwolle. 


Dit traject met inbegrepen de Wijthermenerplas oogt wat rommelig. Dat komt ook door de verwarrende opschriften in het recreatiegebied gebied die de wandelaars gedurende evenementen de toegang ontzeggen. De omleidingen zijn niet goed aangegeven en komen uit op een met elektrische fietsers en scooters drukbereden fietspad. Met hulp van mijn navigatie het oorspronkelijke wandelpad, langs het meer opgezocht. 


Verderop gaat de route over fietspaden en verharde wegen naar Berkum, afgezien van wat oorspronkelijke rivierduinen is ook dit traject minder boeiend. Na de kruising met de rijksweg N 35 wordt de tocht door de binnenstad langs de oude waterwegen weer interessant. Desondanks is deze wandeltocht met ruim 26 km lengte afwisselend en boeiend, overtuig jezelf en bekijk de  videobeelden hieronder.




Meer foto's en kaart materiaal, inclusief de track download staan hieronder.
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde