OHP etappe 6 van Rijssen naar Nijverdal


🔙 Terug naar de vijfde etappe van het OHP 🔜 Naar de zevende etappe van het OHP

De zesde etappe van het Overijssels Havezatenpad is de laatste die in zijn geheel door Twente loopt. Opnieuw valt op hoe afwisselend de natuur in Twente is. Deze route geeft je weer een andere blik op het landschap dan de vorige etappes. Vanaf het station in Rijssen loop je door het gemoedelijke centrum, via het volkspark naar de Pelmolen aan de oever van de Regge.


De rivier volgen we eerst stroomopwaarts tot het viaduct over de provinciale weg van Goor naar Rijssen. Je loopt door de buurtschap Rectum over smalle voetpaden door agrarisch gebied naar de fietstunnel onder de weg Wierden Rijssen door om in Notter uit te komen. Het wandelpad slingert vervolgens langs oude boerderijen, door het afwisselende Notterveld. 


Het landschap heeft een open karakter, anders dan in het oosten is het vlak en nat. Al wandelend zie je dat, dit vroeger moerasgebied was. Niet voor niets is de Regge in jaren zestig gekanaliseerd. Snelle water afvoer is nu ongewenst om verdroging te voorkomen. De rivier de is de afgelopen jaren aangepast aan de nieuwe normaal en heeft zijn oude bedding terug gekregen en vaak meer als waterrententiegebied. Water vasthouden is de boodschap. Het landschap herstelt verrassend snel en lijkt soms weer op de afbeeldingen die we herkennen uit het verleden.

 

Het nostalgische beeld van de oude agrarische erven is aantrekkelijk, de vraag is hoe je als boer of boerin deze gronden rendabel kunt bewerken. Dat zijn zaken die je al wandelend overdenkt. Landschap onderhoud is kostbaar. Geven we alle gronden die we niet met gewin kunnen bewerken terug aan de natuur? 


De overpeinzingen worden gestoord door het toenemende verkeerslawaai.  Het geluid van gemotoriseerde medemensen neemt toe als de N35 in beeld komt. De uitbouw van deze drukke verkeersader tot snelweg zal het oude land op de grens van het Notterveld en het Wierdenseveld opnieuw veranderen. Tot de zaak is aangepast moet je bijzonder alert zijn om veilig deze weg over te kunnen steken. 

In het Wierdenseveld keert de rust terug, net als de heide die ook weer wortel schiet in de afgegraven zandgrond van dit nieuwe natuurgebied. Het land is minder kaal dan het lijkt op deze foto. Grote groepen vogels van verschillend pluimage vliegen over deze plek op zoek naar nestgelegenheid. Het gebied heeft een behoorlijke omvang en grenst aan de bebouwing van Nijverdal.


Nat en droog wisselt en daarmee ook de begroeiing. Het uitzicht is boeiend. De toegankelijkheid is beperkt tot een lang wandelpad. Het is een van de verborgen plekken die het OHP voor de wandelaar en natuurliefhebber ontsluit. Deze zesde etappe is een fikse tocht  juist door de forse lus die je in het Wierdenseveld maakt. 




Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde