Dörentherklippen

De zee is allang opgedroogd en ligt nu minstens 200 km verder naar het westen. De klippen steken nog fier boven het laagland uit. Een smalle heuvelrug, soms nauwelijks vijf km breed is markant aanwezig in het landschap. 



De Dinosauriërs  hebben hier hun sporen achtergelaten. Drie Romeinse legioenen onder bevel van Varius als legeraanvoerder zijn in de ondoordringbare bossen in het jaar 9 na Christus hier verslagen. Hermann bevelvoerder van de Cherusken een Germaanse stam die thuis was in het gebied van de Ems en Weser was hier heer en meester. De Hermannshöhen  een 156 km lang wandelpad van Rheine naar Horn-Bad Meinberg is naar hem vernoemd. Over de wandelingen op dat pad staan elders op deze blog de nodige verhalen. 

De 2e wereldoorlog is de laatste strijd geweest die ook op de Dörentherberg en in het Bocketal is gestreden. Laten we hopen dat dat zo blijft.


De omgeving van het Teutoburgerwoud nodigt ook buiten de Hermannshöhen weg uit tot meer verkenningstochten. Voor de meeste Twentenaren als afstammelingen van de Germaanse stam de Tubanti is dit geen onbekende omgeving. In alle jaargetijden is de klippen rondwandeling vanuit Brochterbeck over de Dörentherberg een mooie tocht. De 10 km lange tocht biedt voor alle natuurliefhebbers veel afwisseling. 



Wil je alleen lopen en genieten van de omgeving  ga dan niet in het weekend of in het hoogseizoen. De steden in Twente, en de plaatsen Münster, Osnabrück en Bielefeld liggen dichtbij. Daarbij komt nog dat de Hermannsweg een van de meest populaire wandelwegen in Duitsland is. Aan bezoekers is hier geen gebrek. Wil je genieten van de rust in dit natuurreservaat en de specht horen, ga dan op een normale werkdag.


De fotoreportage van de wandeltocht kun je via deze link bekijken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde