Gildehauserveen

Dinsdag 15 februari 2022, stilte voor de storm. Het weerbericht kondigt voor de komende dagen een tweetal zware stormen aan. Vandaag een van de weinige droge dagen sinds geruime tijd. In de agenda staan geen dringende afspraken, daarom tijd voor een wandeling gemaakt. De keus viel op een wandeling door het Gildehauserveen of beter Gildehauservenn zoals de buren zeggen.


Het Gildehauservenn heeft een omvang van ruim 740 hectare en ligt niet ver van de grens en dicht bij het drielandenpunt. Het veen- en moerasgebied is al sinds 1935 een beschermt natuurterrein. De beschermingsmaatregelingen zijn in de loop van de jaren strikter geworden. Eigenlijk weert men  bezoekers het liefst. Het gebied is een van de beter bewaarde geheimen in de regio.


De natuurwaarde is groot, in het lage vochtige dalgebied liggen verschillende plassen met daarom heen hoogveen. Door het gebied loopt een afgeplatte heuvel met zandduinen die afwateren naar de Dinkel voorkomt. Door deze duinen wordt het water in het kerngebied vast gehouden waardoor moeras en het veen aan kan groeien.


In het broedseizoen is het gebied niet toegankelijk en in het hoogseizoen ook niet, als het droog is en er bosbrandgevaar is. Daarom stond de wandeltocht al wat langer op mijn lijst van te ondernemen tochten. De auto kun je niet in de buurt parkeren, je hebt de keus, parkeren in de buurt van Gildehaus of bij het Drielandenpunt op de parkeerplaatsen bij de Drilandsee. In beide gevallen kom je uit op een wandel en tourtocht van circa 12 km.



De auto geparkeerd in Sieringhoek in de buurt van een spoorlijn die buitendienst is en vroeger naar een NATO opslagplaats leidde. De details van de  wandeltocht staan hieronder. Op de website van komoot kun je de track downloaden als je het Gilderhauservenn ook wilt bezoeken. Daar staan ook de mooiste foto van deze boeiende wandeling.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde