Rheinsteig etappe 15, Kaub Lörch

Is er ooit een laatste etappe? De Rheinsteig kun je natuurlijk als een grote wandeltour zien en de sportievelingen onder ons kunnen de 320 km lange tocht met veel hoogteverschillen best in een dag of 10 comprimeren. Voor de meeste wandelaars is dat een uitputtingsslag en waarom zou je? Geniet van het moment en deel de tocht in zoals het jou het beste uitkomt, in tijd en afstand. 


Door wisseling van etappes op mijn wandelingen over de Rheinsteig is de tocht van Kaub naar Lörch de afsluitende en laatste etappe op de Rheinsteig. Vandaag, vrijdag 17 september 2021 een mistige ochtend ze wekt een weemoedige stemming op. Deze wandelingen zijn de mooiste tochten die ik ooit heb gemaakt ondanks de klimpartijen en de vermoeidheid die af en toe toeslaat kan ik ze aanraden voor iedereen met een redelijke conditie. 


Voor de klim naar boven start, loop ik nog een keer door Kaub en langs de Rijnoever voor een plaatje van de oude tolvesting de burcht Pfalzgrafenstein op eilandje in de Rijn. Geen vaartuig passeerde hier zonder betaling van tolgeld.


Met de beklimming bergop wordt de mist dunner, het uitzicht beter en de trek in koffie groter. Die moet je dan wel zelf maken want als gevolg van de coronapandemie was het hotel Beim Alten Zollhaus in Kaub in de buurt van het station gesloten. Het gesloten kasteel burg Gutenfels biedt een mooi decor voor de koffiepauze.

 

Het pad slingert op 250 tot 300 meter hoog langs de helling richting de Willem-Erb stollen. Op deze hellingen werden al in de Romeinsetijd leistenen platen afgegraven die vooral werden gebruikt als dakbedekking. De steengroeve is pas rond 1970 definitief gesloten en gesaneerd. Het puin op de helling maakt wel dat het pad af en toe een alpinekarakter heeft. Het pad ligt  vol los gesteente, de ondergrond nat en glad.


De wegtrekkende mist levert weer mooie vergezichten op. Voor je de grens bereikt tussen Rheinland Pfalz en Hessen gaat het pad dieper het bos in. Bij de Niedertalbach passeer je de grens en treedt je Hessen binnen. Voor het eerst sinds lange tijd is er warempel een kiosk in het bos die open is. Het liefst verkoopt men hier de wijn uit de Rheingau, aan de wandelaar, ik neem de tweede keus een Weizenbier en gebruik de meegenomen lunch. Geen probleem op deze lokatie is alles geoorloofd.


De tocht gaat verder. Het bos biedt beschutting tegen een korte maar hevige regenbui. De bui is weg als het bos zich opent voor een perfect uitzicht op de Clemenskapel hoog boven Lörchhausen. Je maakt een behoorlijk lange omweg voor je de kapel van dichtbij kunt bewonderen. Extra inspanning voor bezichtiging is nodig, want de kapel ligt een 100 meter lager dan de Rheinsteig. 


Dat je hier in de Rheingau loopt ontgaat je niet, een bord boven de Rheinsteig benadrukt het. Niet ver daarvan staat een houtenhut deze constructie herbergt een wijntap. Tegen vergoeding kun je, je drinkfles vullen met rood of wit sap. Helaas voor de beheerder loop ik hieraan voorbij en los mijn dorst bij een bron in obertal, die geeft gratis heerlijk koel water.


Hier hoog boven Lörchhausen is het uitzicht op het Rijndal fenomenaal. De borden overdrijven niet. Fijn dat deze paden uitsluitend voor de wandelaars bestemt zijn. Een parkeerplaats en een weg naar boven levert beslist een toeristische trekpleister op. Het Unesco wereld erfgoed voorkomt een dergelijke ingreep. Dus blijf bouwen aan je conditie opdat je de klim naar boven kunt maken om te genieten van dit perspectief.


Het uitzicht beloofd een gemakkelijke afdaling naar het station in Lörch schijn bedriegt. Na een paar bochten stuit de Rheinsteig op een rotspartij. De hobbel is alleen te nemen met een ladder. Dus een Alpine afdaling aan het slot van deze tour. Toch goed dat de dorst gelest is met water en niet met wijn. Hier moet je stevig in je schoenen staan.


De rest van de afdaling verloopt ook steil heuvel af en vraagt wat behendigheid van spieren die we in ons laagland nooit gebruiken. met de rem erop komt het wel goed, ook voor niet klimgeiten als het tempo maar laag is. In Lörch kun je alle remmen loslaten. De trein brengt je wel naar je bestemming.

De volledige fotoreportage van deze tocht kun je hier bekijken.

Meer details en kaartmateriaal via de link hieronder.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde