Rheinsteig etappe 11, van Braubach naar Kamp-Bornhofen

Een aaneenschakeling van ansichtkaarten dat biedt deze fantastische, maar ook inspannende elfde etappe. De negende september 2020, rond 10:00 uur zet de trein me op het station in Braubach af. Een nazomerdag waarop de temperatuur nu al pijlsnel omhoog gaat, dat betekent extra water en ballast in de rugzak. Drie liter water is zeker nodig nu het weerbericht temperaturen voorspelt tot 30 graden. Beekjes zijn opgedroogd door de hete zomer en sommige hellingen zijn dor en bruin door verdroging. Hier in het Rijndal kun je zien dat de waterstand erg laag is, vanaf de heuvels valt dat minder op.



Voor de wandeling start maak ik een rondgang door het schilderachtige Braubach. Kom daar een straat tegen met een naambord von der Leyen, dat verwijst niet naar de huidige voorzitter van de Europese commissie Ursula von der Leyen. De straat memoreert aan een adelijk geslacht uit de Rheingau. Een van de stamleden was rond 1652 niet alleen bisschop van Mainz maar ook aartsbeschop van Trier.  


De fotoreportage van de tocht dient niet alleen om alle hoogtepunten vast te leggen maar helpt ook bij het ordenen van mijn gedachten. Alle etappes van de Rheinsteig zijn het waard om gezien te worden. Ze bieden allemaal een veelvoud aan afwisseling, indrukken en belevenissen, elk traject op zijn manier en het verveelt niet! 


De route van vandaag is bijzonder omdat de eerste stijging uitkomt bij de Marksburg een trekpleister van jewelste. Een kasteel dat gezien mag worden en de tijden ongestoord heeft doorstaan. Helaas is het ook per auto bereikbaar, dus is het hier druk. De bezichtiging bewaar ik, ook vanwege de wachtrij, voor een later moment en vervolg de weg omhoog in de schaduw van de hoge kasteel muren.



Het pad leidt via de Martinskapel naar het "Lusthauschen" een schuilhut op de flanken van de Dinkholderberg met een panorama uitzicht op de Rijn. Je gaat nu over de Rijnbergen naar het binnenland. Het smalle pad slingert langs de helling. De Dinkholderbach heeft een kloof  uitgesneden in de leisteen. 


Na de oversteek van de beek gaat het ruim 100 meter omhoog via een alpinetrail. Wees gerust er is een omleiding die de bergtop niet aandoet en beduidend minder steil is. Hieronder een panoramafoto van de Dinkelholderberg met Braubach en de Marksburg op de rechter achtergrond.


De Rheinsteig slingert verder boven de dorpen Osterspai en Filsen richting Kamp-Bornhofen. Het landschap heeft hier een wat meer open karakter met fruitbomen maar ook met pittige hoogteverschillen die je moet overbruggen. Soms verdwijnt het pad en moet je met een trap omhoog.


Wat blijft zijn de fantastische uitzichten op de Rijn die alle inspanning van de wandeling doen vergeten. Plaatjes zoals deze met zicht op Boppard op de andere Rijnoever geven een mager beeld van wat je met je ogen ziet en met je zintuigen waarneemt.


Het voortdurende stijgen en dalen houdt aan maar ook na een daze dagwandeling komt het treinstation in zicht. Op grote afstand is het al zichtbaar onder aan de helling ligt het in Kamp-Bornhofen. Wat rest is een afdaling vanaf het plateau naar het station, in de trein kun je dan je benen weer strekken.


Gedetailleerde informatie over dit traject van de Rheinsteig en haar hoogtepunten staan hieronder.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde