Rheinsteig etappe 9, dubbele etappe van station Engers (Sayn) naar Koblenz Hbf

De trein vanuit Bad Hönningen naar Wiesbaden heeft deze dinsdagmorgen 10 september 2019 een kwartier vertraging. Op zich geen ramp, maar de bus die me vanuit Engers naar Sayn zou brengen heeft niet gewacht op de trein en is al weg. De volgende bus komt over ruim een uur. De afstand tot slot Sayn is maar 3 km. Besluit om niet op de bus te wachten, de extra kilometers worden bij de etappe van vandaag opgeteld. Kom langs een bakker met een uitgebreid assortiment broodjes, de verleiding is groot. Ruim meer dan de voor de tocht benodigde calorieën, gaan in de vorm van bakwaren de rugzak in. Nu op pad en  via de kortste route, dus langs de hoofdweg naar Sayn. Het slot komt na een half uur al in beeld.
De Rheinsteig gaat achter het slot langs over de heuvel naar de oude burcht en dan verder over een bospad de richting van het spoorviaduct over het Brextal. Ik wijk af van de Rheinsteig en wandel voor het kasteel langs met als tussenbestemming de abdij en het klooster van Sayn. Ga hier niet de geschiedenis beschrijven van deze uit de 12 eeuw stammende plaats, bijzonder is die wel ooit was de kapel gewijd aan St. Nicolaas.

Achter het kerkhof, gaat het omhoog richting het spoorviaduct, daar pak ik de Rheinsteig weer op. Het pad slingert over een terrein dat voor de scouting bestemt is maar waar een wandelaar met een tentje best kan overnachten. Vanaf hier gaat het 250 meter stijl omhoog tot de top waarop een wachttoren van het Romeinserijk, op de limesgrens is nagebouwd. Vanaf deze plek heb je weer een prachtig uitzicht op het Rijndal en het Neuwieder Becken. 

Over de heuvels gaat het nu richting de Rijn en de plaatsen Bendorf en Weitersburg aan de noordkant daarvan kruis je de autosnelweg A 48. De Rheinsteig gaat door de binnenstad van Vallander. Hier begint de volgende etappe naar Koblenz. Het is prachtig wandelweer voel me voldoende fit om de etappe tot Koblenz door te zetten. Dit traject gaat door agrarisch gebied over de rand van de heuvels, waaronder de eerste bebouwing van Koblenz zich aaneen rijgt.

Het is een gemoedelijke wandeling, het uitzicht op het Rijndal blijft boeiend en verveelt niet. De Rheinsteig slingert om Urbar heen, voor het eerst loop je door wat maisvelden die het uitzicht belemmeren. Voor ik er erg in heb komt de eindbestemming in zicht. Een hoogtepunt op deze etappe is het fort Ehrenbreitstein, de eerste bouwwerken op deze vesting dateren uit de 4e eeuw voor Christus in de vroeg Romeinsetijd. De vesting is zeer strategisch gelegen met zicht op Koblenz en de Moezel monding.

Best wel interessant om als je daar belangstelling voor hebt, je eens te verdiepen in de geschiedenis van deze vesting. Los van alle militaire activiteiten uit het verleden is het fort nu een populaire toeristische bestemming. Je bent hier als wandelaar beslist niet alleen.

De meeste bezoekers komen met de kabelbaan vanuit Koblenz. Je kunt ook een kaartje kopen om je vanaf deze plek in Koblenz af te laten zetten. Eigenlijk was dat ook de bedoeling want de afdaling van de Rheinsteig was afgezet met rode linten. De reden was niet aangegeven en bewaking was er niet. Daarom als Nederlander het lint niet als verbod gezien, ben erover heen gestapt en de Rheinsteig verder gevolgd. Je daalt van de heuvel af over trappen en weggetjes die best  wat glibberig kunnen zijn, maar ongevaarlijk als je oppast.

Met een goed en voldaan gevoel, loop ik over de Rijnbrug naar het slot van deze etappe het station in Koblenz. Dat gaat natuurlijk met een omweg, langs het slot naar de monding van de Moezel. Hier sluit ik voor het jaar 2019 de wandeltrips over de Rheinsteig.

De fotoreportage van deze tocht kun je bekijken in het Foto album

Tourdetails en gpx track kun je hieronder downloaden.









Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde