Rheinsteig etappe 10, Koblenz Braubach

Na een jaar gevuld met allerlei activiteiten en een Corona pandemie waardoor ook het nabijgelegen buitenland ineens ver weg ligt, doet zich nu het hoogseizoen voorbij is en de infectiedruk lager, de mogelijkheid voor om de Rheinsteig weer op te pakken. Op maandagmorgen 7 september 2020 ga ik vroeg op pad naar het centrum van Koblenz. Vanaf het station is de aanvoerweg naar de Rheinsteig goed aangegeven. 

Het is een warme stralende dag en ook al is het nog vroeg, de eerste zweetdruppels komen al op weg naar de Rijnbrug. De warme kleding gaat voor de brug in zicht is, in de rugtas. De gedachten gaan in richting van de mijlpaal. Bij de brug over de Rijn is 50% van de totale lengte van de lange afstandswandeling over de Rheinsteig ruim 160 km afgelegd. De andere helft is nog te gaan, er is nog veel te ontdekken en zelfs al loop je routes meerdere keren je ziet telkens wat nieuws door een andere lichtval of door wisseling van het seizoen.

Een vergezicht zoals deze hier op de brug naar Ehrenbreitstein, is weer een van de vele hoogtepunten. Over de rechter Rijnoever gaat het nu tot de kerk van Pfaffendorf hier gaat de Rheinsteig naar links over het kerkplein naar boven. Ik loop nog even een km verder langs de Rijn naar een klein monumentaal gebouw, het Wahrschaustation. Hier werd de scheepvaart met signalen gewaarschuwd voor de gesloten schipbrug bij Koblenz. Het station was van 1907 tot 1947 in gebruik. Geniet bij dit historisch gebouw van koffie, een broodje en het mooie uitzicht op de Rijn en Koblenz. Wandel na de pauze terug naar het kerkplein, ga omhoog en volg de weg naar het Bienhorntal over een smal pad langs de beek en  tussen de huizen door met het autosnelweg viaduct boven je.


Het beekdal wordt smaller en krijgt de vorm van een bergkloof met aan beide zijden steile hellingen. Het is een forse klim met een lengte van 5 km die eindigt net onder de top van de Lichterkopf, een berg met een hoogte van bijna 320 meter. Deze etappe loopt bijna volledig door het natuurreservaat Nassau en is daarmee compleet anders van karakter dan de voorgaande. Pauze plekken heb je in alle soorten en maten van een simpele zitbank en picknickplek tot schuilhutten waarin je zelfs kunt overnachten. Op de pashoogte wordt driftig gewerkt door bosarbeiders, de sparren aangetast door de de Dennenscheerder een snuitkever worden geveld om verdere bosschade te voorkomen.  

   

Over de bergpas gaat, het smalle pad net onder de bergkam door naar de schuilhut van de Ruppersbach. Tussen de bomen door heb je zicht op de rivier de Lahn en het smalle Lahndal. 
Door de smalle bergkloof van de Rupperstsklamm daal je af naar de Lahn. Het pad door de kloof is deels met staalkabels beveiligd. De kabel geeft steun, voorkomt dat je wegglijd en een nat pak krijgt of erger. Op dit stukje heb je beide handen nodig en is geen gelegenheid om foto,s te maken er zijn te veel dagtoeristen die deze plek vanaf een dichtbijgelegen parkeerplaats ook bezoeken. De kloof biedt een unieke ervaring, ook voor kinderen, dat hier meer mensen zijn is begrijpelijk, het aantal verdraagt zicht niet met smalle pad. Als wandelaar met rugzak ben je wat minder makkelijk passerbaar. 

Na de kloof volgt de afdaling naar het Lahndal, het laatste deel van het pad  gaat overeen trap stijl omlaag. De trap eindigt direct voor een drukke verkeersader, een heel smal voetpad langs de weg brengt je naar de brug. Eenmaal bij de Lahn over kom je op idyllisch en fotogeniek plekje bij de sluis in Friedland een dorp dat hoort bij Lahnstein. Je bent hier als wandelaar in gezelschap van veel toeristen die deze plek per auto, boot en fiets ook weten te vinden. Goed voor de horeca met de overvolle terrassen. Vaak heb ik vergeefs gezocht naar een horeca gelegenheid voor een pauze, maar hier wil niet pauzeren. In tegendeel ik wil zo snel mogelijk weg, weg van de drukte, de muziek en het lawaai.

  

Na de oversteek van de Lahn gaat het slingerende bergpad een paar honderd meter omhoog naar Lahnstein auf der Höhe met spa en kuurpark op de top. Dominant hier de hoogbouw van het niet in dit landschap passende Koblenz Wyndham Garden hotel. Je steekt via het park en wat parkeerplaatsen de toegangsweg over en nu buigt de Rheinsteig weer af richting het Rijndal. Het wandelpad versmalt en gaat over in de kloof van de Aspichklamm een deel met sappige weiden. Voor je Braubach in zicht krijgt is er nog een heuvel te beklimmen met op de top een mooie overdekte picknickplaats. Bij slecht weer moet je nog een km verder lopen om een veilige afdaling naar het Rijndal te maken. Nu is het droog en warm, dus valt de keuze op de alpine afdaling. Een kortere en met touwen beveiligde afdaling over de rotsen. Hier is even geen pad, dus goed kijken waar je, je voeten plaatst. De touwen heb je echt nodig voor het houvast, de route is bij droog weer geschikt voor wandelaars met een redelijke wandelconditie en een beetje ervaring in de bergen. Bij regenachtig weer en natte rotsen is de omweg over de alternatieve weg veiliger. 




Op deze wandeltour waar het een na het andere hoogte punt zich aaneen rijgt zijn de uitzichten uniek. Een daarvan is op het einde van de tocht, met zicht op de Marksburg een kasteel waar de Rheinsteig op de volgende etappe langs gaat. 






De details van deze 22 km lange wandeltocht staan hieronder.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde