Rheinsteig Etappe 7, van Leutesdorf naar Rengsdorf (Neuwied)

De verschillende etappeplaatsen van de Rheinsteig zijn meestal goed te bereiken met de trein. Uitzondering is Rengsdorf een plaats in het dal van de Wied, op de rand van het Westerwald en Neuwied. Rengsdorf is het etappe doel van vandaag. Met de bus terug terug naar het station in Neuwied of Leutesdorf op zaterdag of zondag gaat lastig. Dat komt door de lage ritfrequentie van de bussen, in het weekend ze rijden om de 2 uur. Via deze link kun je de verbindingen opvragen. Teruglopen naar het station vanuit Rengsdorf is geen optie de afstand is met bijna 8 km na een lange dagmars te groot.

De gedachte om bij aankomst in uiterste geval 2 uur te moeten wachten of na 18:00 uur helemaal geen bus te zien is weinig aanlokkelijk. Ik ga deze etappe omgekeerd lopen dus van zuid naar noord. Je bent dan bij terugkomst niet afhankelijk van de bus. De wachttijd in Leutesdorf is maximaal een uur, de treinen rijden tot laat in de avond, de aankomsttijd is dan ook niet van belang.  





Vandaag een late start vanuit Bad Hönningen, omdat het regende vanochtend en niet een beetje, het plensde. Om zes uur even een sanitaire stop gemaakt, daarbij was de paraplu onmisbaar om een voortijdige koude douche te vermijden. Voor de eerste keer deze wandelweek was het fijn om terug te kruipen in de slaapzak. Het ritme van de regen op het tentdoek werkt slaapverwekkend, toen ik weer wakker werd was het al 09.00 uur geweest. Het was buiten vochtig warm met regen die volgens het weerbericht de hele dag zou aanhouden. Besluit, na een poetsbeurt, dat de regenkleding aan moet en ga zonder koffie op pad naar de supermarkt. Daar de dag voorraad ingeslagen en op het station de trein gepakt naar Neuwied. De bus zet met om 12:00 uur af bij het stadhuis. 




Van hier loop ik met hulp van de navigatie naar het zwembad en langs de Volkerwiesenbach waar ik de Rheinsteig oppak. Het is wandeling van 15 minuten die me in een andere bosrijke wereld brengt. Had geen hoge verwachtingen van dit traject omdat de Rheinsteig hier een grote boog maakt om de stad Neuwied en het Neuwieder Becken, waar nogal wat verkeersaders samen komen. De werkelijkheid is vaak anders dan dat wat je verwacht op basis van kaartmateriaal. Dit is een mooi en afwisselend traject, dat over de uitlopers van het Westerwald gaat aan misschien  juist omdat het regent extra mooi is. Van de autoweg heb je geen last die gaat via een tunnel door de berg. Zelf het lawaai dringt niet in de bossen door.



In Rengsdorf wandel je eerst over een pad dat grenst aan een villawijk met kapitale optrekjes, een daarvan is een ruime villa van Fritz Henkel. Dat is de oprichter van het Henkel concern die hier destijds zijn woonstek heeft gevonden. Als je hier wandelt begrijp je waarom, hij deze woonplek uitkoos. 




De rivier de Wied die veel water van het Westerwald afvoert naar de Rijn heeft hier een diep rivierdal uitgeslepen. Je hebt een prachtig uitzicht op de rivier die hier door stuwen breder wordt. De Rheinsteig gaat over de Laubach bij de Leubachsmühle daarna gaat het weer stijl omhoog en over de flank van een helling loop je een tijd parallel aan de Wied. 

   



De warme vochtige lucht blijft tussen de bomen hangen en geeft het landschap iets mystieks. Het beeld voor je ogen verandert na elke bocht en de hoogte verschillen zijn behoorlijk fors, dus klimmen en dalen. De regenkleding heeft geen nut, de binnenzijde is in korte tijd net zo nat als de buitenkant, gelukkig is het niet koud. In een schuilhut maar eerst de lunch klaar gemaakt. Zodra je stil zit beweegt er van alles over de bosgrond zo ook deze vuursalamander die de oversteek waagt.


Ter hoogte van het het dorp Alt Wied loop je langs de ruïne van het gelijknamige kasteel. De graven van Wied hebben op de top van de heuvel op de overzijde in de 18e eeuw een nieuw kasteel, slot het Monrepos gebouwd. 



De Rheinsteig volgt de helling van de berg met een nieuwe klim tot vlak onder de top en kasteel Monrepos, dat nu een archeologisch museum is. Hierboven heb je een mooi uitzicht op Neuwied en het Rijndal.



Het pad blijft kronkelen en volgt de oude Limesgrens hoog boven Neuwied en de Rijn.Bij de Ludwigshoeve gaat het, nu weer in Noordelijke richting door oude boomgaarden op de zonzijde van de helling en door het natuurreservaat Neuwieder Becken.


De Rijn komt lopend richting Leutesdorf weer prominent in beeld. Boven op het plateau van de Hüllenberg heb je een panoramaterras met uitzicht op de geiserstad Andernach. Het laatste stuk van de wandeling gaat slingerend en soms stijl over de wijnbergen naar beneden tot het station in Leutesdorf.





De gegevens van deze wandeling met afstanden en hoogteverschillen staan hieronder.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde