Rheinsteig, Etappe 6 Bad Hönningen Leutesdorf

Vrijdagmorgen 6 september 2019 vroeg wakker, door het zonlicht dat de tent verwarmd. Het tentzeil is nog nat van de nevel, die zich in de nacht had gevormd. Het ochtendritueel begint te wennen, de tent is krap, toch lukt het me om enigszins toonbaar de buitenwereld tegemoet te treden. Tijd voor de sanitaire stop en de persoonlijke hygiëne daarna ontbijten wat crackers en koffie. Natuurlijk een trekkerstent is behelpen, maar zeg nou zelf welk hotel biedt je dit uitzicht bij het wakker worden? Heb het trekkersveld voor mij alleen. Verderop staan campers en caravans hutje mutje op elkaar geplakt. 


De plaats op de andere Rijnoever is Bad Breisig. Voor vertrek de rugzak inpakken, het meeste gewicht komt zoals altijd van het water. Drie liter water is het gemiddelde gebruik van de laatste dagen. De verwachting voor deze dag, nog eenmaal hoog zomerse temperaturen. 
Deze voor mij zesde etappe dag van de Rheinsteig gaat vanaf de camping naar het station in Leutesdorf en vandaar met de trein terug. 



Het navigatiesysteem van Garmin leidt me over wandelpaden naar de Lidl supermarkt aan de Hauptstrasse. Fruit, stokbrood, wat gerookte ham en kaas geven de energie voor deze wandeltocht. De voorraad gaat in de rugzak en achter het sportpark en het industriegebied van Solvay gaat de Rheinsteig omhoog. De rookpluim van Solvay kun je niet missen in Bad Hönningen, het bedrijf maakt hier barium en strontiumcarbonaat voor de keramische industrie en natriumbicarbonaat voor waspoeder. 




Over de zonnige zuidhellingen voor het wijndorp Rheinbrohl loop je door de uitgestrekte druivenvelden, voor de Riessling productie. Geleidelijk gaat het verder omhoog de top ligt op circa 200 meter. De afdaling gaat door het Lampental, waar je door een totaal ander landschap loopt.



Aan de overzijde gaat het terug richting de Rijn en Rheinbrohl, je kunt hier nog een blik werpen op Bad Hönningen. De heldere lucht nodigt uit tot het maken van veel plaatjes.
Te veel om hier te tonen. De mooiste staan in het album van deze tour die je onderaan op deze pagina kunt aanklikken.


Na de doorsteek in Rheinbrohl gaat het over basalthellingen weer fors omhoog naar de Rheinbrohlerley een basalt rots hoog boven het dorp. Hier staat een monument dat herinnert aan de Frans Duitse oorlog. Hoe mooi het ontwerp ook is, het uitzicht vanaf dit hoogtepunt is nog indrukwekkender.



De Rheinsteig maakt nu een grote boog, golvend door dicht bos richting het Westerwal en de Hammersteinerbach. Heerlijk de schaduw op deze warme dag. De beek heeft een kloof uitgesleten in de rotswand waarbij er net genoeg ruimte is voor het wandelpad.


Door het beekdal gaat het naar het dorp Hammerstein, waar je zowaar op het niveau van de Rijn uit komt en 300 meter langs de Rijn naar het zuiden loopt voor je weer omhoog moet naar het slot Hammerstein. Het slot is uit de stenen muren die als resten zijn overgebleven nauwelijks herkenbaar. De klim naar boven is best vermoeiend maar je wordt beloond. Dit is de blik van bovenaf.



De etappe van vandaag grossiert in hoogte punten. Het is heerlijk om de tijd te hebben om in alle rust de verschillende bezienswaardigheden in je op te nemen. De hoogte verschillen ruim 600 meter klimmen en dalen vandaag in combinatie met de lengte toch ruim 22 km verplichten je ook tot meerdere pauzes. Deze puist is zojuist beklommen, nu daalt het weer tot de Rijn wordt bereikt bij de Muhlbach en Hubertusburg. 


 
Het smalle pad kronkelt in korte haarspeldbochten nog een keer omhoog en brengt je op 200 meter hoogte op een smalle bergkam boven Leutesdorf.



De weg gaat verder tot je bij de Edmundhütte zowaar een alpine afdaling voor de kiezen krijgt, er zijn alternatieven bij slecht weer, maar ik kies na een  pauze en gepaste verfrissing bij de hut toch voor de snelle met kabels beveiligde route naar het station.


Na de afdaling is het laatste stukje van 2 km naar Leutesdorf station een gemoedelijke wandeling. 


Meer informatie over de tocht en gpx track staat hieronder.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde