OHP Etappe 5 van Markelo naar Rijssen.

🔙 terug naar de vierde etappe                          🔜 verder naar de zesde etappe van het OHP

Het Overijssels Havezatenpad, slingert door de provincie en brengt je op plekken waar je zelfs met de tweewieler maar moeilijk kunt komen. Het asfaltgehalte van de wandelpaden is verrassend laag zeker als je het vergelijkt met andere lange afstandspaden in de regio zoals het Marskramer- en Pieterpad. 
Bij selectie van lange afstandswandelingen op kwaliteitscriteria zoals in Duitsland zal het OHP scoren in de categorie toproutes en premium wandelwegen. 





Een enkele keer is asfalt niet te vermijden zo ook vandaag. Naast veel afwisseling die deze tocht biedt moet je het lopen op een paar km verkeersluwe asfaltwegen voor lief nemen. Vanuit Markelo start je op een zandweg die overgaat op asfalt. Er zijn, ook als je op de kaart kijkt geen alternatieven met een andere ondergrond in de richting van de buurtschappen Achterhoek en Schoolbuurt. Het agrarisch landschap is vlak op het eerste deel van de tocht, dat veranderd in een licht glooiend grasland als we in de buurt van de Borkeld komen. 





De Borkeld een uitgestrekt natuurgebied ooit verbonden met het Elsenerveld. Het bijzondere landschap wordt nu gescheiden door de autosnelweg de A1. De snelweg ligt verdiept en het landschap heeft zich grotendeels hersteld van de forse ingreep destijds. 



Het OHP laat de schaapskooi letterlijk links liggen, een kleine omweg kan leuk zijn als de kudde in de buurt is. De schapen houden de heide vrij van bomen en struiken. De Jeneverbes is de een van de weinige bomen die zich van nature op deze schrale gronden weet te handhaven. De rust in de Borkeld staat in schril contrast met de druk bereden autoweg.



In de richting Rijssen veranderd de ondergrond zichtbaar in het smalspoor een restant van de vroegere leemwinning in dit gebied. Het OHP gaat langs de havezate de Oosterhof dat nu verschillende musea herbergt en waarvan ook de tuin een bezoek meer dan waard is. Uitgerust loop je dan het laatste deel door het park via het centrum naar het station.





Als gebruikelijk hieronder de link naar de kaarten en de opgenomen track. (volgt) 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde