OHP etappe 4 van Goor naar Markelo

🔙 terug naar de derde etappe.                                                      🔜 verder naar de vijfde etappe.

Het Overijssels Havezatenpad blijft je positief verrassen en laat je zien hoe afwisselend Twente is, je krijgt bijna medelijden met hen die van de auto afhankelijk zijn. Zij missen al dit moois dat voor hun ogen verborgen blijft. Tijdens deze wandeling zoeken we de Twentse grens op, zonder maar een voet op Gelderse bodem te zetten. Het OHP blijft in Overijssel.




De trein levert me keurig af op het station in Goor. Voor hen die met de auto komen, die kun je hier gratis stallen op het P+R terrein. De wandeling start met de aanlooproute die keurig met de rood witte schilden is aangegeven. Wil je op het OHP verdwalen dan moet je toch echt je best doen. De bewegwijzering is perfect in elk geval tot nu. Rustig wandelend gaat het over de brug en het Twentekanaal naar het landgoed het Weldam.

Na de oversteek, gaat het rechtsaf de oude Diepenheimseweg op, je loopt op een verkeersluwe landweg, nog rustiger wordt het op het bospad dat je links insteekt en dat uitkomt ter hoogte van het kasteel Weldam aan de Goorseweg. Voor het kasteel gaat het OHP naar rechts het bos in via de Prins Mauritslaan en de bospaden die daar parallel aan lopen. Op deze zonnige maandag zijn er meerdere wandelaars onderweg met en zonder gezelschap en of hond. Even een praatje met een passant en dan ervaar je dat er toch velen zijn die de natuur opzoeken en zo een of meerdere dagen onderweg zijn. Een mevrouw vertelde me terloops dat ze van Bremen naar Santiago de Compostella was gelopen, voorwaar een wandeling van formaat, daar kan het OHP niet aan tippen.



Hoeft ook niet, de bezieling en het landschap dat deze route biedt is niet minder gevarieerd. We ontlopen ook niet de geschiedenis die sporen in dit land heeft achtergelaten. Sporen van een feodale heerschappij die ook nu nog zeer bezienswaardig zijn. Het kasteel Weldam hebben we gehad, voor het fotogenieke Diepenheim, krijgen we zicht op kasteel Nijenhuis. Het biedt alles voor de voorbijganger wat een landgoed moet bieden. De bewoners schreven en schrijven hun eigen geschiedenis en ook die is in het heden en verleden belangwekkend. De Schimmelpennincks kleuren op hun wijze de geschiedenis van ons land en deze streek. 

In normale tijden is Diepenheim een mooie pleisterplaats voor een lunch bij de plaatselijke horeca. Dat gaat nu niet in Coronatijd de horeca zit dicht. Diepenheim heeft een schat aan  bezienswaardige panden. De industrie die zich in de andere Twentse steden heeft gevestigd is aan deze kleine historische stad voorbij gegaan daarom is er veel te zien. Voor hen die de historie voor lief nemen is er de kunst en zijn er de tuinen die uitnodigen tot een pauze. Bij deze etappe wordt je overvoert met landhuizen. Je loopt via het landgoed Warmelo en langs de uiterwaarden van de Boven Regge naar de havezate huis Westerflier. De Boven Regge stroomt achter deze Havezate in de Schipbeek. 




Dit huis staat op de grens met Gelderland, het is dan ook geen wonder dat hier nog lang tol betaald moest worden voor de doorgang. De laatste tarieven staan nog uitdrukkelijk aangegeven. Waarschijnlijk is de weg is verlegd of was het moderne verkeer te snel, in elk geval zijn de tarieven nooit aangepast aan het huidige verkeer. Misschien is het een idee om tol te vragen voor de ebikes?



Je loopt over het landgoed Westerflier en komt uit bij de 150 jaar oude Twentse herberg de Viersprong waar je de Lochemseweg, de rijksweg en vervolgens het Twentekanaal oversteekt. Direct na de brug gaat het OHP links langs de oevers van het Twentekanaal tot de doorlaat van de Schipbeek. Opnieuw veranderd het landschap en het beeld van Twente terwijl je langs de oevers van de gekanaliseerde beek naar het noordwesten in de richting Markelo loopt heb je een wijds uitzicht over het vlakke agrarische land.


  
Kort voor de eindbestemming Markelo ga je naar rechts de Markeloseberg op. De beklimming daarvan is met een paar hoogte meters gedaan. Je wordt beloond met een mooi uitzicht op Markelo dat nu in beeld komt.


Nog een paar minuten en je staat in het centrum bij de kerk. Even verderop naar rechts staat  het witte cultuurhuis Beaufort, het vroegere stadhuis. Hier vertrekt (lijn 97) naar station Goor of in de andere richting naar NS Holten. 


De kaart en gpx track is te verkrijgen via de koppeling hieronder.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde