Jacobsweg van Osnabrück naar Wuppertal, Etappe 4, Rinkerode Münster 15 km

De uitzondering bevestigt de regel, dat kan dus ook met het wandelen van de Jacobsweg. De etappes van deze camino die als je lang genoeg doorloopt eindigt in Santiago, heb ik in noord-zuid richting gelopen met uitzondering van deze vierde etappe. De stad Münster is een hoogtepunt op zich en ik was wel benieuwd hoe het beeld zou zijn als je vanuit het zuiden de stad inloopt.


Dom Münster


In Rinkerode kun je bij het station gratis parkeren, de trip heeft officieel een lengte van circa 15 km, maar je loopt niet naar Münster om meteen op de trein te stappen, daarvoor heeft deze stad te veel te bieden. De lengte van de tocht wordt langer als je een rondje centrum meeneemt, maar is met bijna 19 km, goed te doen op een oktobermiddag als deze 9 oktober 2018.

Kerk Rinkerode


Een blik op de kaart laat je zien dat de tocht bijna parallel aan de spoorlijn naar het centrum van Münster leidt. Het pad of beter de weg waarop je loopt gaat, met uitzondering van het eerste deel vanaf Rinkerode dwars door stedelijk gebied. Juist daarom lang getwijfeld of ik deze etappe überhaupt wel zou lopen. Het geheel leek me niet erg aantrekkelijk en daarom dit stuk in eerste instantie overgeslagen. Dat geeft uiteindelijk een onbevredigd gevoel, kinderachtig om het geheel niet af te ronden, daarom in de herfst van 2018 doorgepakt. Uiteindelijk blijkt dat de trip best wel interessant is, ze heeft et als de complete Jacobsweg Osnabrück Wuppertal, hoogte en dieptepunten. Een hoogtepunt is zeker de Hiltruper See oorspronkelijk een zandwinningsgebied nu een recreatiecentrum aan de rand van de stad. 

Hiltruper See

  
Het meer is een eerste hoogte punt en een lust voor het oog na de ruim 4 km lange tocht langs de spoorbaan waarbij je in oostelijk richting best een paar aardige doorkijkjes hebt naar het boerenland. Links is het zicht beperkt omdat de spoorbaan wat hoger ligt dan het wandel en fietspad. Hierna kom je op een voetpad langs het Dortmund-Ems  kanaal op weg naar de brug waar je de oversteek maakt naar het kanaleneiland ontstaan door dat de nieuwe vaargeul zuidelijk van de oude is aangelegd een mooie groenstrook met best leuke uitzichtpunten. 

Dortmund-Ems Kanaal 


Nu ontkom je niet meer aan de stad in Münster Hiltrup wordt je omsloten door verkeersaders en woonwijken, eerst nog relatief groen zoals in Hiltrup bij de politie academie in de buurt van het kanaal. Je loopt verder door een groene villawijk en ook daarna blijft de trip behoorlijk afwisselend. Natuurlijk je kruist verkeerswegen, maar je loopt ook over het tracé van stilgelegde spoorbanen zoals deze op het plaatje hieronder door mooie groene wijken.


 

Langs kerken, door parken en voorbij een fotogenieke watertoren kom je uit op de Ludgerusplatz, een verkeersplein dat de grens vormt van de oude stad. Officieel gaat de route nu richting station maar ik kies ervoor om door te lopen naar de oude stad, voor een bezoek aan de dom op het Domplein, als passend einde van de tocht.

Impressie Dom Münster



De routekaart en de track voor je navigatie kun je hieronder downloaden en ook kun je hier aanvullende informatie vinden.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde