E11; Marskramerpad 3.3 Etappe 6 Holten Lettele

⏪ terug naar etappe 5                                                                      ⏩ naar etappe 7 (volgt)

Wat doe je als er een geen goede openbaar vervoersverbinding is tussen de etappe plaatsen? In een land als Nederland heb je dan legio mogelijkheden. Je kunt etappes inkorten of verlengen. Dat er in Lettele geen goede aansluitingen zijn betekent niet dat er in de omgeving geen alternatieven zijn. In Comschate of Schalkhaar rijden stadsbussen naar het station in Deventer. Het is even afwijken van de route en een paar km,s meer voor de aan- en aftak route maar nog steeds goed te doen. Natuurlijk rijden er ook nog taxi's en overnachten is ook een optie. 


Salland

Neem op de geplande wandeldag woensdag 19 mei 2019  een lichtgewicht tentje en wat andere attributen mee in de rugtas voor een overnachting. Dat betekent een extra gewicht van een zestal kg bovenop de standaard dag verpakking dat moet je dan voor lief nemen. Het gewicht drukt het tempo wat, maar verder geeft het geen overlast. Een ietwat lager wandeltempo is absoluut niet bezwaarlijk. De etappe start rond het middaguur op het NS station in Holten.  


Station Holten

Een station dat uitblinkt door de fantastische ligging op de de flanken van de Sallandse heuvelrug, maar verder erg spartaans is en alle voorzieningen ontbeert. Een voorbode voor wat op deze dag volgt? De aanvoerroute naar het het punt waar we de vorige etappe van het Marskramerpad  hebben onderbroken blijkt minder aantrekkelijk dan de wat langere aftakroute van de vorige keer. 

Vervallen schuur vijfhuizenweg

Als je thuis op een topografischekaart een route intekent, kun je niet altijd een goede inschatting maken van het landschap. Het eerste deel, door de rand van Holten over de Oude Deventerweg is beslist niet onaardig. Daarna volgt een tocht door overheersend agrarisch landschap, tot de rustbank waar we op de vorige etappe het Marskramerpad hebben verlaten.

Vijfhuizenweg

Dit E 11 pad was vanaf Bad Bentheim tot hier, beslist een toptraject in termen van landschap, de afwisseling daarin met bossen, open parklandschap, landerijen, glooiende essen en mooie uitzichten. Ze kenmerkte zich ook door een afwisselende bebouwing, prachtige boerderijen, kastelen en landhuizen en relatief weinig asfaltpaden. 

Okkenbroekseweg

De 10 km die nu volgt valt juist door dit sterke contrast met de vorige etappes wat tegen. 
Je loopt nu een kaarsrechte asfaltweg door een vlak en weinig boeiend landschap waarbij je ook nog op moeten passen voor de snel rijdende tractoren en het plaatselijke verkeer. Op deze landwegen is geen vrijliggend wandelpad.


Okkenbroek
Het overheersende agrarische landschap blijft beeldbepalend. Het open land wordt onderbroken door het landgoed Oostermaat een bosgebied van de stichting IJssellandschap, dat volgt een anderhalve km na passage van het niet onaantrekkelijke dorp Okkenbroek. Best een mooi stukje natuur, zo vlak bij Deventer. 

Oostermaat Lettele
De E 11 is geen wandelsnelweg dus al is Deventer bijna op zichtafstand toch gaat het pad Noordwaarts richting Lettele. Je loopt langs een lanceerinrichting van de V 1 raketten uit de tweede wereldoorlog en door het centrum van het dorp Lettele waar kerk en pastorie nog dominant aanwezig zijn.

Lettele

Het dorp is zeker niet onaantrekkelijk en de paden lans de wetering geven je niet alleen een mooie kijk op het water in de avondzon maar leiden je ook naar de Heerlijkheid de Linde.


Wetering Lettele

Je ziet ook aan de plaatjes dat het landschap in dit deel van Salland toch duidelijk anders is dan het hoger gelegen Twente. De provincie Overijssel heeft binnen zijn grenzen veel verschillende landschapsvormen. Minder idyllisch dan het pad langs het water zijn de muggen die zich in de vroeg avond aandienen. Tijd om de waterkant te verlaten en een overnachtingsplek te zoeken die wordt gevonden op een nabij gelegen terrein.



Het foto album van deze dagetappe kun je hier inzien.

De route informatie met de GPX track is op te vragen bij Komoot hieronder.


Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde