E 11; traject van Hameln naar Coppenbrügge

Terug naar vorige etappe

Op deze warme donderdagmorgen de vierde juli 2019 is het, nog even genieten van het uitzicht op de Weser en van het zelf gemaakte ontbijt. Bijtrekken van een onrustige nacht, het lawaai van ambulances en het stadsrumoer dat doordringt  op de camping en in de tent. Een camping die van alle gemakken is voorzien en de ligging aan de Weser is mooi, maar een stadscamping als deze is voor een rustzoeker die in een tent overnacht niet de ideale plek. De meeste gasten komen dan ook in campers of met een caravan.   


Camping Hamelen Weseroever

De ontbijtspullen gaan de rugzak in en dan start de volgende etappe van de E11. Vandaag staat een klim van ruim 500 meter op het programma. Het eerste deel van de wandeling is vlak, het is een traject door de stad. Over de Weserbrug, gaat het door het oude centrum terug naar het station van Hameln. 


Weser Hamelen

Aan de oostzijde van het station kom je uit op een voor de wandelaar weinig aantrekkelijk bedrijventerrein. De E11 loopt over het fietspad van de L 424 een drukke verkeersader. Bij het sportpark volgt de E 11 de grens van het natuurgebied de Töneböns Teiche. Deze kleigaten zijn waarschijnlijk zeer waardevol voor de natuur, want vanaf het voetpad is het terrein  professioneel geblokkeerd door een groot draadhek en veel struikgewas. Het uitzicht op het meer wordt aan het oog onttrokken, het geheel oogt wat rommelig. Het pad dat zich hier E 11 noemt, kruist een provinciale weg de K13 en brengt je direct daarna in Afferde een nieuwbouwwijk van Hamelen. De zon begint nu echt te branden het verlangen naar wat schaduw, die is er niet is op dit deelstuk wordt groter.


Hameln Afferde

Na Afferde gaat het omhoog en kom je in het natuurbeschermingsgebied Schecken een heuvelrug die een meter of 80 boven het omringende land uitsteekt. Het landschap wordt snel aantrekkelijk, heuvelachtig bos- en schaduwrijk. Een verademing op deze uitzonderlijk warme dag.  Het pad brengt je naar de Obensburg,  een stenen schuilhut, het zou een aardige lunchplek kunnen zijn, ware het niet dat de smeertroep hier, daarvoor niet uitnodigd. Het wreekt zich dat de stad hier relatief dichtbij is. Tot nog toe was het juist opvallend dat de schuilhutten op de E 11 zeer uitnodigend en schoon zijn.



Obensburg Schecken
Het bos is heerlijk koel en andere wandelaars laten zich vandaag niet zien. Direct als je het bos uit gaat, kom je links langs een klein sportvliegveld Bisperode-West. In de schaduw op de banken van het verenigingsgebouw een lunch en rustplek gevonden met een prachtig uitzicht op het dorp Bisperode en het middelgebergte ITH dat links van Bisperode een hoogte bereikt van 460 meter. De klim naar boven volgt na de lunch.


Segelflugplatz Bisperode-West

Aangesterkt en uitgerust na een middagdutje gaat het verder over de stoffige landweg naar het dorp aan de voet van de ITH. Daar de E 11 even verlaten om een plaatje te schieten van de gesloten kerk in Bisperode. 

Bisperode Kirche


Nu is er geen ontkomen aan volgt een aardige klim een 300 tal meters omhoog de bult op naar de Steile wand (klif) en de rotsen Adam en Eva en vandaar een stukje over de smalle kam naar Garwindelstein.


Kliffen Adam & Eva ITH

Nu je de top hebt bereikt gaat de E 11 via een steil en smal pad bergafwaarts naar Coppenbrügge (in het vervolg traject moet je hier ook weer omhoog) Je passeert de duivelskeuken (Teufelsküche) een rotsformatie en al snel daarna komt de plaats Coppenbrügge in zicht waar deze wandelaar op de camping een fijne plek voor de tent en een overdekte picnic plek met tafel en bank krijgt toegewezen. De beheerder heeft een speciaal plekje voor wandelaars en fietsers met tent, deze camping is een aanrader. Vanaf de camping is het een korte wandeling van 5 minuten naar het centrum met zijn winkels en restaurants. In 10 minuten loop je  naar het station waar na een heerlijke rustige nacht de trein me met een Niedersachsen ticket voor 27 Euro weer naar Oldenzaal brengt.

Coppenbrügge camping



Hoe en of we verder gaan met de E 11 richting de Harz en verder naar Berlijn, is afwachten en zal de toekomst uitwijzen. Wil je alle foto's zien van dit traject dan kom je via deze link bij het album.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde