Een dagwandeling op Nordeney

Een dagje eiland hoppen en dat combineren met een wandeling van bijna 24 km. Het is mogelijk vanuit Twente. 
De keuze valt op de boot vanaf Norddeich om 10:30. In het voor- en naseizoen zijn er voldoende parkeerplaatsen op loopafstand van de steiger. Weet niet hoe dat in het hoogseizoen is. Volg de aanwijzingen van de rederij. Via deze link kom je bij de informatie over actuele afvaarten kosten etc


Nordeney strand


Op 9 mei 2018 de dag waarop deze wandeling werd gemaakt, waren de kosten voor de overvaart Euro 20,80 pp. De afstand vanuit Oldenzaal is ongeveer 215 km. Dat betekent vertrek uiterlijk om kwart over zeven in de ochtend, zodat er tijd overblijft voor het parkeren van de auto en de wandeling naar de aanlegsteiger. Vorig jaar al eens op Borkum geweest. De afstand vanuit Oldenzaal naar Eemshaven is met 175 km iets korter. In reistijd maakt het uiteindelijk weinig verschil. Als je belangstelling hebt voor een dagwandeling rond Borkum dan kun je die via deze link oproepen.


Nordeney kade
De overtocht duurt iets minder dan een uur, om half twaalf sta je op de kade op het eiland. De laatste boot vanaf Nordeney vertrekt om 18:15 je hebt ruim 8 uur voor een wandeling van 24 km. Voldoende tijd voor deze dagwandeling. Dan blijft er ruim tijd voor een paar langere pauzes op het strand of op een van de terrassen, dat is prettig/ Weet dat je de wandeling op verschillende punten in kunt korten. 


Panorama haven Nordeney
Een deel van de wandeling gaat over het strand. Dat loopt wat zwaarder door het zand. Mocht je de tocht te zwaar vinden, of wil je meer pauzes in lassen om te zwemmen en te genieten van dit prachtige eiland dan kun je natuurlijk ook gebruik maken van de bus of taxi geniet van een ontspannen dag met voldoende tijdsruimte. 


Duinen Oost


Je hoeft je niet te vervelen in de uren die liggen tussen de tijd van aankomst en vertrek. Al wandelend passeer je op de route die hier wordt voorgesteld de nodige hoogtepunten. Dat begint al als je vanaf de aanlegsteiger op weg gaat naar het oosten via de waddendijk. 




Het lijkt een minder boeiend deel van het traject, maar niets is minder waar. Het uitzicht zowel richting de waddenkust als op het centrale deel van het eiland is fascinerend. Je ziet om deze tijd van het jaar veel vogels, hoewel de ganzen domineren op de dijk. 
Het is heerlijk rustig nauwelijks andere wandelaars en een enkele fietsers, dat is genieten puur natuur. De meeste bezoekers gaan niet rechtsaf, ze lopen vanaf de aanlegsteiger direct door naar het meer mondaine Nordeney.

.
Vuurtoren


Na passage van de vuurtoren buig je naar het noorden af richting Noordzeestrand. Maar eerst gaat het door mij verkozen pad nog verder naar het oosten, nu door een bijzonder mooi stukje natuur reservaat.


Natuurreservaat Waddenzee Nordeney

Je kunt nog verder doorlopen tot de oostpunt. De tocht wordt voor mij te lang daarom is mijn keuze  het voetpad met de doorsteek naar het strand. Nu gaat  de tocht over het strand en later door de duinen naar het kuurbad Nordeney en vandaar terug te gaan naar de haven. Het uitzichtpunt op de witte Duinen mag en kun je niet missen. Wel moet je daarvoor iets afwijken van de route. Neem zeker bij helder weer de klim naar de top, je zult er geen spijt van krijgen


Witte Duinen Nordeney
Meer tekst doet eigenlijk afbreuk aan het verhaal van deze wandeling. 

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde