Marskramerpad E11 etappe 3 variant van NS Borne naar station Delden 23 km

Etappe 3 Marskramerpad, of Europese wandelroute  E11

Klopjeshuizen Oud Borne


Deze etappe van het Marskramerpad is zeker in het voorjaar een boeiende.
Ze leidt je door het hart van Twente met zijn essen en beeklandschap van Borne naar Delden een wandeltocht van 23 km. Met onderweg voldoende mogelijkheden voor een lunchpauze op een van de rustbanken. Ook de horeca is nooit ver weg maar niet altijd open. 




Deze wandeling heeft alles wat een route attractief maakt. Ze voert je door een oud cultuurlandschap en de beekdalen rond Borne. Het is letterlijk dralen en genieten want hemelsbreed voor de E 11 wandelaars leg je maar een zeer beperkte afstand af.  Deze tocht gaat dus letterlijk meer in de diepte in termen van historie, cultuur en natuur, dan in de breedte (km vreters).


Nat heidelandschap Twickel


Deze route variant van station tot station die hier wordt voorgesteld laat je bovendien het pittoreske centrum van Oud-Borne en Delden zien. Ze gaat de laatste km's door het grootste landgoed van Nederland langs het kasteel Twickel en door het centrum van Delden naar het station. De totale lengte van deze wandeling is 23 km.


Karmelietenklooster Zenderen

Je passeert het religieuze Roomse centrum van Twente met zijn kloosters in Zenderen en op zichtafstand het oorspronkelijke jongensinternaat van de paters Maristen in Azelo nu in bezit van de gemeente Borne.


Weleveld Borne


Het Marskramerpad  rond Borne heeft sinds 2015 een behoorlijke gedaante wisseling ondergaan. Vroeger veel asfalt op en rond de wegen rond Borne, nu is het compleet anders. Er zijn weinig etappes met een zo laag asfalt gehalte als deze. Dat betekent wel dat je op regenachtige dagen voor waterdicht schoeisel moet zorgen.  Ook vandaag (maandag 1 april 2019) moet ik soms uitwijken naar de hogere passages om niet weg te zakken in de blubber.


Kloostergaarde Borne Zenderen


De vorige etappe eindigde bij het Weleveld, we gingen terug naar Borne om 1 km voor het station bij de bushalte de Bieffel de wandeling af te breken. Nu starten we vanaf het station en lopen door het centrum van Borne naar de oude kern, "Oud-Borne", een beschermd dorpsgezicht. Niet vermoeid kunnen we genieten van al het moois dat deze oude kern ons biedt. 



Zicht op Oud Borne

Voor hen die belangstelling hebben voor de historie is deze korte omweg beslist aan te raden. Na de oversteek van de N743 volgen we een  lokale wandelroute langs de Bornsebeek waarvan we nu over de linkeroever lopen tot aan het Weleveld. Daar pakken we het Marskramerpad weer op.


Bornsebeek

Vanaf het Weleveld gaat het verder richting Zenderen, het Marskramerpad loopt nu door de kloostergaarde een tuin met theeschenkerij die in oude glorie wordt hersteld. Daarna lopen we langs het Karmelklooster richting de N743. Deze weg steken we zuidelijk van Zenderen over, nu zie je het volgende klooster al liggen. 


Kapel zusters Karmelitessen

Als je geroepen wordt tot een moment van meditatie dan kan dat hier, in de  kapel van de zusters Karmelitessen. Het voetpad leidt naar het viaduct onder de spoorbaan met de opmerkelijke doorloophoogte van 1,6 M. Bijgevolg  wordt je na de kloostergang hier gedwongen tot een eerbiedwaardige buiging die je brengt op de retraitehuisweg waar het herdenkingsmonument van Zenderen staat, ook een plek om even stil te staan.




Het pad volgt de Azelerbeek door de weilanden, loop je in een boog om de Hondeborg heen, deze vroegere boerderij behoort al tot het landgoed Twickel. Dat uitgestrekte landgoed doorkruisen we  de volgende 10 km tot de stadsgrens van Delden. De wandelaar is welkom op de Hondeborg, je kunt dan de Esweg volgen, je snijd dan de bocht af en mist het pad door het weiland. 


Hondeborg Borne

Je volgt het beekdal van de Azelerbeek, je loopt nu zuidelijk parallel aan de A1/A35. De snelweg ligt verhoogd dus het meeste lawaai waait over. Ter hoogte van de Azelosestraat ga je via een voor snelverkeer afgesloten viaduct onder de snelwegen door de Aaweg op. De Azelerbeek verdwijnt uit het blikveld en de bossen van Twickel komen in beeld. 



Twickel

We lopen slingerend door bos en hei maar de Noordmolen van Twickel een van de oudste nog functionerende watermolens in Twente.



Noordmolen Twickel


We volgen het Marskramerpad nog even tot de noordelijke ronding over de es. Via de Lage Eschweg maken we daarna een zuidelijk lus richting Twickellaan. 


Blasiuskerk Delden


Die volgen we, lopen langs het kasteel tot in Delden waar we de wandeling afronden met een rondje over de Noordwal langs de Blasiuskerk en dan in rechte lijn zuidelijk richting het station.



Kasteel Twickel

Klik op deze koppeling als je belangstelling hebt voor de fotoreportage van deze wandeling. 

De routebeschrijving en de gpx  track kun je gratis opvragen en downloaden via outdooractive hieronder. 









Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde