Marskramerpad, E11, LAW 3 Etappe 2 van Oldenzaal naar Borne een wandeling van 25 km

Terug naar Etappe 1 van de E11 of het marskarmerpad; ⏩ naar Etappe 3, E 11

Marskramerpad LAW 3, E 11 etappe NS Oldenzaal naar Borne etappe 2 (Oost-West)

Als je de rijkdom van Twente wilt beleven dan is deze route een goede keus. Je start bij het station in Oldenzaal, het Marskramerpad leidt je dan slingerend naar het centrum en het middeleeuwse hart van de stad.

Oldenzaal

Deze tweede etappe van het Marskramerpad is de afgelopen jaren flink onderhanden genomen.De oorspronkelijke route is op meerdere plekken gewijzigd. Vaak zijn veranderingen niet direct verbeteringen dat is nu wel het geval. 

Plechelmus basiliek Oldenzaal

De totale route van bijna 25 km vanaf station Oldenzaal tot de bushalte de Bieffel in Borne is absoluut een topper. Loop je door tot het NS station in Borne dan kom je op 26 km uit. Dus goed te doen in alle jaargetijden voor de lange afstand wandelaar. Er zijn meerdere opties om de wandeling in te korten als dat nodig is, kijk maar op de kaart onder deze pagina. Maar waarom zou je een topper niet uitlopen? Vooral nu die zoveel aantrekkelijker is dan in het verleden het geval was. 

Surfvijver Het Hulsbeek

Je wandelt vanaf het station in Oldenzaal door het fotogenieke oude middeleeuwse stadshart met de dominante Plechelmus basiliek. De kerk straalt vandaag in de winterzon. Door het centrum en via het sportpark Vondersweijde loop je de stad uit. Door een groene zone parallel aan de rondweg brengt het Marskramerpad je naar de Bornsedijk en naar het natuur en recreatiegebied het Hulsbeek. 


Bornsedijk Oldenzaal

Het Marskramerpad volgt de Bornsedijk. Je loopt nu op de oude weg van Oldenzaal naar Deventer. De Bornsedijk is een deel van de Handelsroute van Deventer naar Bentheim en Osnabrück. Hieronder staat een kaart van Twente uit 1757 met in het rood de belangrijkste wegen. Hier is het verloop van het huidige Marskramerpad goed op te zien. Duidelijk is ook dat Oldenzaal een belangrijk kruispunt van wegen was. opvallend is dat er destijds geen directe verbinding was tussen Enschede, Hengelo en Almelo nu de grootste steden in Twente.

Postkaart Twente 1757

De weg loopt over een oude zandrug. Van het oude landschap en Gelderman landgoed het Hulsbeek is weinig over er zijn nog een paar restanten van de oorspronkelijke heide maar die zie je niet als je het Marskramerpad volgt. Het Twentepad gaat daar wel langs.




In de zeventiger jaren is hier veel zand afgegraven dat zand was nodig voor de aanleg van autosnelweg A1. De oude deklaag en de meeste heide is afgegraven. Het Hulsbeek is nu een mooi recreatie gebied met zwem en surfvijvers. In deze tijd heeft het uitgestrekte terrein een verrassende hoge natuurwaarde met een mooie afwisseling van bossen, meren en heide. Je loopt om de surfvijver richting de Oldenzaalse dijk. De route volgend steek je net voor de Deurningeresweg de Deurningerbeek over. 


Deurningerbeek

Deze beek begeleid ons gedurende de rest van de wandeling. De beek ontspringt als Jufferbeek (bovenloop) op de Oldenzaalse stuwwal en wordt flink breder als we het Weleveld bij Zenderen bereiken. Hier veranderd de naam in (oude) Bornsebeek. Het water stroomde oorspronkelijk richting de Loolee die uitkomt in Almelo. Nu wordt het schone beekwater via de doorbraak (een nieuw aangelegde beek) naar de Regge gevoerd. 


Oldenzaalsedijk 

Daardoor kan het water op de hoge gronden in Twente langer worden vastgehouden en in de bodem infiltreren. De Deurningeresweg is een zandweg. Een voorbeeld en restant van de wegenstructuur in Twente. Zandwegen waren tot de grote ruilverkavelingen vanaf de jaren zestig in de vorige eeuw normaal. Alleen de doorgaande wegen waren verhard. Deze zandweg en nog een paar anderen hebben het overleefd. De ruilverkaveling in dit gebied is pas veel later tot stand gekomen. Pas in 1998 is de verkaveling in Saasveld - Gammelke afgerond. Het natuurbewustzijn was toen al veel groter dan in de zestiger jaren. Gelukkig zijn de waardevolle elementen nu behouden in het landschap. Een voorbeeld daarvan is het zicht op Deurningen een mooi Twents dorp en een prima plek voor de lunch. 


Zicht op Deurningen

We volgen het Marskramerpad en de loop van de Deurningerbeek, een verassing op dit deel van de route is dat je in de struingebieden zelf je weg mag uitstippelen. Je loopt door en over natte weilanden waarbij het in de wintermaanden verstandig is om wat afstand te houden van de beek zodat je voeten droog blijven. Op dit moment (26 februari 2019) staan de bewegwijzeringsborden in het water. 


Struinpaden


Het Marskramerpad leidt je in een grote boog Oostelijk om de nieuwbouwwijken van Borne heen richting Hertme en het Weleveld. 




Voor wandelaars die een bezoek willen brengen aan oud Borne en daarna de etappe willen beëindigen bij het station, is mijn advies om bij de kruising van de Weerselosestraat het Marskramerpad te verlaten. Volg vanaf dit punt de wegwijzers naar Borne-centrum. Zelf volg ik het pad richting het 2,5 km verder gelegen Weleveld. 

Deurninger (Bornsebeek) en de nieuwe Doorbraak

Je loopt door het nieuw aangelegde beeklandschap naar de historische plek waar vroeger een doorwaadbare plek was van de Deurningerbeek. Hier lag het landgoed Weleveld of vroeger Wolvenveld. De wolf ben ik nu niet tegengekomen maar die zal hier beslist weer rondstruinen. Je mag kiezen het voetpad en Marskramerpad verder volgen via de relatief drukke Hertmeweg richting Zenderen en verder naar Deventer. Voor mij eindigt de tweede etappe hier bij het landgoed Weleveld. 

Landgoed Weleveld

Loop nu  zuidelijk over de stille Hilbertsweg terug naar Borne. 

Hilbertsweg Borne

De bushalte Borne Bieffel, lijn 51 bereik ja na 1,5 km vanaf het Weleveld en circa 500 mter na de oversteek van de N 743, de weg Almelo – Borne. De bus brengt je naar het station in Borne of naar Hengelo CS. Op werkdagen rijdt de bus om het half uur in het weekend eens per uur. Kijk op OV 9292 voor de beste verbinding. Het is geen ramp als de bus geen optie is volg de weg richting het centrum van Borne, bij de rotonde rechtsaf de Azeloseweg op, ga voor het spoor naar links, nu zie je het station.


Klik Hier als je belangstelling hebt voor de fotoreportage van deze wandeling.


Meer informatie, de routekaart en de track kun je vinden bij outdooractive hieronder.











⏮Wil je terug naar de vorige etappe klik dan op deze link.

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde