Töddenweg - Handelsweg - E11 Etappe 6 variant van Westerkappeln naar Osnabrück; 25 km

⏪ Terug naar de vijfde etappe van de Töddenweg.                               ⏩ Volgende etappe


E11; etappe 6 Duitsland 25 km

Westerkappeln nooit in gebruik genomen verbindingskanaal


De Töddenweg eindigt in Osnabrück deze laatste etappe is de kortste uit de serie. Met bijna 25 km of ruim vijf uur wandelgenoegen blijft er dan nog genoeg tijd over voor een bezoek aan de historische binnenstad. Deze etappe gelopen en opgenomen op een bloedhete maandag 30 juli 2018. 

Het middaguur was al ruim gepasseerd voor de snelbus S10 van de RVM  vanaf het station in Osnabrück me bij het "kerkhof" afzette in Westerkappeln. Op dezelfde plek waar we de vorige etappe hadden beëindigd. Vanaf het vertrekpunt bushalte "Friedhof" lopen we naar het Centrum van Westerkappeln. De kerkdeuren van de Stadtkirche zitten op slot dus moeten we het doen met de interieurfoto's zoals ze op het internet staan, het kerkplein is onlangs aangepakt en oogt uitnodigend.




Over een voetpad langs de scholen van Westerkappeln en de sportvelden lopen we het dorp uit. We passeren enkele keren de stilgelegde spoorweg van de Teckelenburger Nordbahn. De trein kan de wandelaar in de toekomst mogelijk betere aansluitingen bieden. De plannen voor het  opnieuw in gebruik nemen van de spoorlijn Recke-Osnabrück zijn vergevorderd. 




Tussen Westerkappeln en het dorp Wersen loop je door het natuurreservaat Sloopsteene, genoemd naar het Hunnebed met dezelfde naam. Dat dit cultuurland al lang wordt bewoond is duidelijk als je de wandeltocht over de Töddenweg maakt. Telkens weer zijn er de bijzondere monumenten uit de historie die de aandacht trekken.


 
Wat verder opvalt is dat het landschap ondanks de nabijheid van de grote steden zijn groene karakter behoud. Natuurlijk het geruis van autoverkeer op de snelwegen neemt toe.
Het heuvelland is aantrekkelijk alleen belet het mais het uitzicht over de velden en blijft op deze zomerdag de hitte tussen de velden hangen. Op de route heb je geen last van autoverkeer af en toe wat landbouwvoertuigen maar dat is het dan ook. Er zijn weinig fietsers en andere wandelaars. Komt dat door de vakantietijd of blijven mensen vanwege de tropische hitte thuis?




De bebouwing wordt dichter, in het dorp Wersen loop je door een weinig aantrekkelijke nieuwbouw wijk. Om dat te compenseren voert het pad je langs een oude wat vervallen watermolen.



Ten zuiden van Wersen moeten we een paar hordes nemen  daarna wordt de route voor de wandelaar weer aantrekkelijk. Het meestvervelende obstakel is het autosnelwegknooppunt Lotte. Bij de Attersee ligt het viaduct van de snelweg eruit. 
Hier wordt gewerkt aan een nieuwe snelwegconstructie, er blijft voor de voetganger letterlijk weinig ruimte over. Kwestie van foutje, niet aan gedacht dat de Töddenweg hier ook nog langs gaat. Het is een bijzonder dat je als wandelaar al manoeuvrerend  tussen immense bouwwerken en machines je pad moet volgen.   



Voor het gemotoriseerde verkeer zijn er volop omleidingen aangegeven maar die zijn verboden voor voetgangers. Uiteindelijk lukt het toch en komen we uit op een industrieterrein van Osnabrück. Nog 600 meter doorbijten en dan gaat rechts een weg over het spoor het bos in. Het geluid en de hitte vallen weg en maken plaats voor rust en groen. 




Je komt en loopt langs het herenhuis en landgoed Leye ooit gebouwd door de een adelijke familie uit Osnabrück volgens deze bron. Best een aardige locatie voor dit optrekje.



Verder gaat het pad door de groene long naar de Rubbenbruchsee een mooi meer dat is achtergebleven na zandwinning. Het is nu een prachtig recreatie gebied. Een plek om even uit te rusten voor het laatste deel van deze wandeletappe naar het centrum van  Osnabrück. 



De groene long gaat nog een paar km verder de stad in. Je loopt over de heuvelkam richting het centrum. Natuurlijk zie je de gebouwen dichter bijkomen maar dat is op traject absoluut niet storend. In tegendeel het is een van de mooiere deeltrajecten van de Töddenweg.



Net voor het centrum van Osnabrück kom je nog langs een oude steengroeve bij de Westerberg nu botanische tuin van de universiteit. Hier ligt ook een Nederlands Ereveld voor Nederlandse oorlogslachtoffers in de deelstaat Niedersachsen. Genoeg zaken om te bekijken op een later moment. 




De Töddenweg brengt je via de Hegertor in het hart van het oude centrum van Osnabrück. Vanaf de poort heb je een uniek uitzicht op de historische binnenstad. Dus al ben je moe klim even naar boven om te genieten van dit plaatje.



Bij het einde van dit traject kun je kiezen, terug lopen naar het centraal station langs de dom en andere bezienswaardigheden of je neemt de korte route naar het station Altstadt. De trein brengt je dan naar de parkeerplaats van de auto. Die was achtergelaten op de P+R in Oldenzaal. De Eurobahn 61 brengt je binnen het uur weer naar Nederland.

Het foto album van deze voettocht kun je hier inzien.

De etappe downloaden als gpx of afdrukken op de wandelkaart kan via de link hieronder naar outdooractive.



Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde