Etappe wandeling NS Beverwijk naar NS Zandvoort via strand en watertaxi IJmuiden 26 km

Voor wie is deze  afwisselende wandeling interessant? Voor de liefhebber van de duinen (die bieden een goed alternatief voor het strand als de wind te sterk wordt) voor liefhebbers van het strand en de zee. 


P+R station Beverwijk

Voor een ieder die niet geeft om mondaine stranden en badplaatsen. Voor hen die het niet erg vinden om door en over de haven van IJmuiden te lopen. Voor een ieder die de  vislucht (en die van Fish & Chips) op wil snuiven tijdens een strandwandeling. 


Voetpad naar Wijk aan Zee

Voor hen die voldoende energie hebben om een 15 tal km's over het strand langs de vloedlijn te lopen. Dat kan onder omstandigheden zwaar zijn. Voor hen die als ze niet naar zee kijken het niet erg vinden om een uitzicht te hebben op de koelinstallaties van de hoogovens van Tata Steel. Maar ook voor hen die willen ontdekken dat Beverwijk meer is dan de Zwartemarkt en de Hoogovens. 


Huize Westerhout Beverwijk

De zeestraat heeft een afwisselende bebouwing en de route naar Wijk aan Zee is verrassend groen behalve in deze zomer. In 2018; dit jaar is alles anders dus is het ook hier, droog, dor en geel.


Wijk aan Zee

Waar je op moet letten dat zijn de vaartijden van de watertaxi in IJmuiden, die kun je hier vindenDe taxi vaart vanaf medio april tot medio oktober. Wat kun je doen als die niet vaart of als je de boot mist? Wandel dan terug naar Wijk aan Zee, vandaar met de bus naar IJmuiden dat is nogal omslachtig. Dus zorg dat je op tijd bent. 


Strandopgang Wijk aan Zee


De auto die parkeer je op het P+R terrein bij het station in Beverwijk. Als je deze parkeerplaats als startpunt neemt en niet later vertrekt dan 11:00 uur dan ben je in normaal wandeltempo circa 4,5 km/uur ruimschoots op tijd bij de Noorderpier voor de afvaart van 13:25. 


Tata Steel  Beverwijk

Het vertrekpunt van de watertaxi ligt op deze wandeletappe op precies 10 km gerekend vanaf de P+R parkeerplaats in Beverwijk. 


Noordpier IJmuiden

De kosten van de overtocht bedragen € 4,00 per persoon. De watertaxi brengt je naar het Sluisplein aan de Visserijhaven. Hier start de wandeling van 5 km of een uur door het havengebied van IJmuiden.


Watertaxi IJmuiden

Je passeert de visserijhaven, de terminal van de Ferry naar Hul, de visafslag en de Halkade en daarna volgt een saai industrie gebied. De Halkade heeft voldoende mogelijkheden voor een lunchpauze. Voor het geval je de lunch al niet eerder hebt gebruikt.


Halkade IJmuiden

Het is niet anders even doorbijten tot je de doorsteek maakt naar de zuidpier. Voor je daar bent passeer je nog de jachthaven van IJmuiden.


Vissershaven IJmuiden

Net als je genoeg begint te krijgen van het industriegebied komen de duinen weer in beeld. Het geroezemoes hoewel dat op deze zaterdag 4 augustus 2018 meevalt laat je definitief achter en het ruizen van de zee en de zeewind voert je weer mee.


Jachthaven IJmuiden

Wat nu volgt is een wandeling van circa 10 km over het strand naar Zandvoort. Heb het al vaker geschreven, het is verbazing wekkend dat op een prachtige zomerdag midden in het hoogseizoen de Nederlandse kust praktisch verlaten is.


Het brede bijna verlaten Nederlandse strand tussen IJmuiden en Zandvoort

Alleen bij de strandopgangen tref je veel vakantiegangers een paar km verder en het strand is breed, leeg en bijna verlaten met uitzondering van enkele rustzoekers en wandelaars zoals deze.



Het strand bij Bloemendaal heeft met de daar aanwezige horeca voldoende mogelijkheden om de grootste dorst van de wandelaar te stillen. Dat geeft voldoende energie voor de eindspurt van ruim drie km naar Zandvoort.


NS Station Zandvoort

De trein brengt je met een overstap In Haarlem in 35 minuten terug naar het startpunt in Beverwijk. Bij gebruik van je OV-kaart zijn de parkeerkosten te verwaarlozen.

Het fotoalbum van deze wandeltocht kun je hier inzien.

De route is hieronder te downloaden via outdooractive.com



Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde