Töddenweg - Handelsweg - E11 Etappe 5 variant van Recke Steinbeck-Mitte naar Westerkappeln; 31 km

⏪ Terug naar de vierde etappe van de Töddenweg.                            ⏩ volgende etappe


E11; etappe 5 Duitsland 31 km


Boerderij Recke


De etappe die deze zaterdag 21 juli 2018 op het programma staat heeft alles in zich voor een top route. Ze gaat door de Noordelijke uitlopers van het Teutoburgerwoud dat betekent, klimmen en dalen. Vanaf Buchholz tot Mettingen gaat het over de heuvels en dat merk je. Vooral nu de zon weer volop mee doet. 

Zicht op Buchholz

Tot in Mettingen is het een top traject, de route biedt veel afwisseling voor de wandelaar. Zelfs de paden zijn aan het landschap aangepast, dat betekent weinig asfalt op grote delen van het eerste stuk. Na Mettingen tot in Westerkappeln is dat anders, hier overheerst het asfalt, de Handelsweg is nu meer een fietsroute dan een wandelpad, van autoverkeer heb je geen last, dat is er bijna niet wel wat landbouw verkeer.

Recke Steinbeck-Mitte kerk

Vandaag niet de beschikking over een wagen, daarom reis ik met de trein vanuit Oldenzaal naar Ibbenbüren en vervolgens met de bus lijn R 26 naar Recke Steinbeck Mitte. De bus sluit naadloos aan op de trein. Slechts vijf kwartier na het vertrek uit Oldenzaal kan de tocht, even voor 10 uur in de ochtend, beginnen. Vanaf de bushalte loop je naar het Mittellandkanaal. Links voor de brug, gaat langs het talud, het wandelpad naar beneden. Over een hoog gelegen es met uitzicht op Steinbeck wandel je oostelijk van Steinbeck in zuidelijke richting naar Buchholz. 
NSG Buchholz

Buchholz is nu een natuurreservaat, het was tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw een kolenmijn. De kolenwinning op deze plek is al erg oud, vanaf 1650 wordt er onder toezicht van het huis van Oranje bij bestuurlijk mandaat vanuit Zwolle in Rieken (Recke) al steenkool gedolven, zo blijkt uit dit lezenswaardig document van de oudheidskamer in Recke.

Afgesloten mijngang

De kolenmijn in Dickenberg, de volgende pleisterplaats van de Töddenweg is in 1980 stilgelegd, het hele gebied is nu onderdeel van het Unesco park Terra Vita.
 
Dickenberg
Na Dickenberg volgen een paar heuvelbeklimmingen tot de plaats Mettingen in zicht komt.
Onderweg is er in de diverse schuilhutten op de route onder alle weersomstandigheden een geschikte plek te vinden voor een pauze.

Uitlopers Teutoburgerwoud

Het klimmen en dalen wordt beloond met prachtige uitzichten op het Noord Duitse laagland. Het dorp Mettingen is het centrum van de vroegere handelaren en nodigt uit tot een pauze op een van terrassen.

Töddenmuseum Mettingen

De laatste 10 km van deze tocht naar Westerkappeln gaat door agrarisch gebied. De overheersende maisvelden ontnemen een deel van het uitzicht. De indruk van lange rechte wegen door een licht golvend essen landschap kan verkeerd zijn, zelf kon ik geen boeiende zaken ontdekken op dit deel van de etappe. 

Stadhuis Westerkappeln

Het kasteel Kappeln is privé bezit en niet toegankelijk. Bij de bushalte ter hoogte van het kerkhof de route afgebroken en hier in de snelbus S10 gestapt die je 15 km verder en een 25 tal minuten later op het centraal station in Osnabrück afzet.

Osnabrück Hbf



De gpx track is te downloaden bij outdooractive.com klik hierboven voor meer informatie over deze tocht. 


Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde