Töddenweg - Handelsweg - E11 Etappe 4 variant van Hörstel naar Recke Steinbeck-Mitte; 30 km

Terug naar Etappe 3                                                                           ⏭ Vooruit naar Etappe 5


E11; etappe 4 Duitsland 29 km

Hörstel 

De auto op vrijdag 6 juli 2018 achtergelaten op het P+R terrein bij het station in Hörstel. Door omstandigheden wat laat vertrokken voor een LAW wandeling op deze hete zomerdag. Het is al bijna 12:00 uur en de zon staat hoog en brandend aan de horizon. 

Hörstel

Gewapend met extra water en aangepaste kleding tegen de hitte start de wandeling. Eerste bestemming is Hörstel Ostenwalde. Na een tocht van ruim een uur en 6 km kom je weer op het uitgangspunt. Je kunt als daarvoor kiest natuurlijk ook een taxi bellen er is geen directe busverbinding een alternatief is de buslijn R27 vanaf Ibbenbüren Bhf naar Hopsten, daarmee verkort je de route met de helft.

Venster Bauernkirche Osterwalde

Je mist dan een mooi kleinood de zadeldakkapel in Ostenwalde die door de boerengemeenschap na de oorlog is gebouwd, dus nog jong van jaren is. Opvallend zijn de glas in lood ramen en het frisse bijna gemoedelijke interieur, absoluut een plek voor een eerste stop.Vanaf de kapel teruglopen naar Hotel Altmann, na het hotel het rechtsaf, nu zijn  we weer op de Handelsweg en volgen we de officiële route. Een zestal km’s verder volgt een volgende bezienswaardigheid, de naar St Anna genoemde kapel in Hopsten-Breischen. 

St Anna Hopsten-Breischen

De kapel van deze bedevaartplaats van het bisdom Münster is ook door boeren gebouwd maar dan een ruim driehonderd jaar eerder dan die in Ostenwald. Naar verluid vroegen de “Tödden” hier om heil en zegen alvorens af te reizen naar Nederland. De wereld was destijds wat minder gecultiveerd dan nu.


St Anna Kapel Hörstel Breischen

Op de eerste helft van deze etappe vindt je van het oorspronkelijke landschap niets terug, op het tweede stuk van deze etappe is dat anders, daarover zo meer. De Töddenweg kent een hoog asfalt gehalte, je bent gewaarschuwd, zorg voor goed dempende schoenen.


Hopsten

Hopsten de volgende stop ligt op de helft van deze etappe. Hier heeft Felix Brenninkmeyer (C&A) uit Aerdenhout NL in 1956 samen met anderen een driehoekige Tödden Maria zuil geplaatst. Het centrum van Hopsten is klein maar rustiek met de kerk en het “Haus Nieland” nu een museum.

Museum Haus Nieland
Vanuit Hopsten gaat de Töddenweg een vijftal kilometers in zuidelijke richting naar het natuurreservaat het “Heiliges Meer” hier krijg je een idee van het landschap in vorige eeuwen.

NSG Heiliges Meer

De weg leidt je om het hart van het natuurgebied heen naar Recke Steinbeck-Mitte. Bus R26 brengt terug naar het station in Ibbenbüren vandaar is het een paar minuten met de trein terug naar Hörstel. Klik op de volgende koppeling voor de verbindingsmogelijkheden. Let op de laatste optie,is om acht uur in de avond stand zomer 2018. Kom je later aan bij deze bushalte dan moet je een taxi bellen of overnachten.



Meer informatie kaartmateriaal en gpx track van de wandeling via outdooractive hieronder. 


Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde