Töddenweg - Handelsweg - E11 Etappe 3 variant van Rheine naar Hörstel; 30 km

Terug naar Etappe 2                                                                               ⏭ Naar Etappe 4




E11; etappe 3 Duitsland 30 km



Rheine Marktplatz



Zondag 10 juni 2018 de wagen achtergelaten op het P+R terrein bij het station in Hörstel.
Op deze plek komen we weer uit nadat we deze wandeling hebben voltooid. Eerst een paar minuten met de trein terug richting Hengelo. De wandeling start vanaf het station in Rheine.

Rheine Markt

We lopen even terug naar het marktplein voor een paar plaatjes en volgen daarna braaf de aanduiding van de Töddenweg. In de stad blijkt heb je profijt van de thuis opgenomen track. Niet dat het op deze tocht zo moeilijk is, je loopt vanaf de markt rechtlijnig de Emsstrasse volgend, naar de brug over de Ems tot voorbij de St Anthonius Baseliek, pas daar ga naar links en moet je even opletten.

Rheine Markt

De handnavigatie van Garmin met daarop de vrij te downloaden topografische OSM kaarten is desondanks een betrouwbaar hulpmiddel. Een paar extra batterijen in de rugtas, om de werking te verzekeren is alles wat deze bondgenoot nodig heeft als het spoor in het veld weer eens onzichtbaar is.

Rheine Ems

In de stad worden de kleine borden onvindbaar door een woud aan andere wegwijzers en in het veld wordt er wel eens een boom gekapt waarop het schild was aangebracht of het is het bordje simpelweg door dichte begroeiing aan het oog ontrokken.
De navigatie is onmisbaar als je varianten aanbrengt op de oorspronkelijke route om zoals ik het graag doe aansluiting te krijgen met de trein of bus die je naar de auto brengt. In de steden is het openbaar vervoer meestal goed geregeld. In dit niet zo dichtbevolkte deel van Westfalen, is het zeker in de weekenden, vaak lastig om een busverbinding te vinden. Zodra de scholen gesloten zijn rijden de bussen maar sporadisch de regiotreinen rijden wel. Dus daarom wandelen we maar terug naar het station in Hörstel.

Rheine Altstadt

Natuurlijk zijn er alternatieven maar dan wordt de route nog langer en persoonlijk leg ik de lat meestal bij een tocht van 30 km. Voor mij is wandelen sportief bezig zijn, ontspannen, genieten van natuur, cultuur en een beetje geschiedenis snuiven. Het is leuk om onderweg wat te fotograferen, vooral om herinneringen vast te leggen maar het wandelen moet geen prestatieslag worden.

Altenrheine Kapel

Je bent wel een uurtje bezig om de stad uit te komen, maar dan volgt er een verrassing. In de wijk Altenrheine staat een kleine kapel met dezelfde naam. Een bedevaart voettocht naar Telgte start vanaf deze kapel en dat al vanaf 1676. Het is een kleinood en een leuke plek voor een eerste pauze. Hou je van meer beweging loop dan een 15 minuten door dan kom je bij de sluizen in het Dortmund-Ems- kanaal met opnieuw dezelfde naam Altenrheine en kun je het schutten van de scheepvaart volgen. Ook een leuke plek voor een pauze.
De lange rechte weg van bijna 3 km die nu volgt naar Dreierwalde nodigt niet direct uit voor een lunchpauze. Het dorp Dreierwalde wel, vooral het kerkplein met bank en uitzicht op de kersenboom, de kersen smaakten uitstekend.

Dreierwalde kerk

Na een Noordelijk rondje om Dreierwalde gaat de Töddenweg zuidelijk met een grote boog om het voormalige Nato vliegveld (Fliegerhorst). Het uitgestrekte vliegveld wordt nu als parkeerplaats gebruikt door de vrachtwagen producent Krone, die productie vestigingen heeft in het in Noordelijke Emsland gelegen Werlte. De toekomst van het voormalige militaire vliegveld is nog ongewis.

Hörstel-Ostenwalde

De tocht om het vliegveld eindigt in het gehucht Ostenwalde het terras van het plaatselijk hotel (Landhotel Altmann) is druk bezocht op deze zomerse zondag. Hörstel-Ostenwalde ligt precies tussen de volgende pleisterplaats Hopsten en de stad Hörstel in. Om de auto op te halen loop ik nu met een kleine bocht terug naar het station in Hörstel. De bocht brengt me naar de Herthasee, oorspronkelijk een meertje in een bos, ooit aangelegd voor het wassen van kolen, met daarbij een kleine camping. Kan me herinneren dat dit meertje in de zestiger jaren van de vorige eeuw een bestemming was waar we in de zomer naar toe gingen en waar we als kind konden zwemmen. In Twente waren er nog geen recreatie terreinen zoals we die nu kennen.

Hörstel Herthasee

De Herthasee uit mijn herinnering bestaat niet, het terrein is afgesloten en een grote kampeerplaats het meer is alleen toegankelijk voor gasten, weer een illusie armer.
Terug op de route naar Hörstel maken we nog een korte bocht die leidt naar Knolmannsmuhle, een watermolen die op een rustieke plek ligt, in de schuilhut kun je zelfs overnachten, niet toegestaan maar als bivak oogluikend toegelaten. 

Knolmannsmühle Hörstel

Nog een klein stukje langs de Hörsteler Aa en de kerktoren van Hörstel komt in beeld wandelend door het stadje kom je al snel bij het station.


De route track kun je hieronder vinden. 










Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde