Töddenweg - Handelsweg - E11 Etappe 2 variant van Bad Bentheim naar Rheine, 30 km

⏪ Terug naar Etappe 1                                                                                       ⏭ Naar Etappe 3




E11; etappe 2 Duitsland 30 km

Bad Bentheim Kurpark



De Handelsweg gaat in dit traject letterlijk meerdere keren de grens over, voor we in Rheine definitief in het Westfaalse Münsterland aankomen. De tocht gelopen en opgenomen op zondag 6 mei 2018.

Bad Bentheim

Na jaren waarin de verbinding met het openbaar vervoer naar de buren ronduit slecht was, biedt de RB 61 van Hengelo naar Bielefeld de wandelaar in de regio aan beide zijden van de grens weer tal van extra mogelijkheden. Een van de lange afstandswandelingen is de Töddenweg of Handelsweg van Oldenzaal naar Osnabrück.

Steengroeve Bentheim

Het traject van Bentheim naar Rheine hier beschreven, een zestal jaren geleden al eens in Oost-West richting gelopen, nu gaat het omgekeerd. De afstand van station Oldenzaal naar Bad-Bentheim is maar 16 km. De trein overbrugt die in minder dan tien minuten. De ticket voor de tocht koop je in de trein want op station Oldenzaal staat nog geen kaart automaat voor de RB 61 (stand zomer 2018).

Vecht of Overijsselse Vecht

Rond 10 uur in de ochtend start deze wandeling, in het op deze zondagochtend nog rustige Bentheim. We maken eerst een kort rondje langs het oude paleis van justitie het “Amts Gericht” en de ronde toren voor een paar plaatjes. Nu pakken we Töddenweg op, richting de oude steengroeve. De lucht is helder en dus kun je vanaf de Bentheimer Berg letterlijk ver weg kijken.

Töddenweg (T)

De Töddenweg gaat over de bergkam richting Suddendorf en verder naar het Vechtdal. De Bentheimer Berg behoort tot de Heimbergen van deze wandelaar. Ook al kom je hier vaker de omgeving van Bentheim blijft aantrekkelijk, de lichtval is in elk jaargetijde anders. Zelden komen de zandsteenrotsen zo scherp naar voren als nu in het felle voorjaarslicht op deze ochtend. Het contrast tussen de donkere beboste Bentheimerberg en het Vechtdal met het zachte sappige voorjaarsgroen is groot.

Vecht

Een tunnel onder de A31 brengt de Töddenweg bij de buurtschap Samern, het Samerrot (bos) in. Dit bos is een restant van een eeuwenoud uitgestrekt oerbos waarvan nu nog ruim 250 hectare over is. In het Samerrot konden protestante vluchtelingen vanuit Rheine op weg naar Nederland, zich verschuilen voor de hen minder welgezinde katholieke strijders van de bisschop van Münster. Nederland nam rond de dertigjarige oorlog in 1625 ook al vluchtelingen op. De problematiek van ontheemden die een nieuw thuis zoeken is niet nieuw.

Samerrot

De weg door het Samerrot is wat eentonig, om dat die rechtlijnig verloopt. Eens het bos uit, opent het landschap zich en kun je om deze tijd van het jaar genieten van de overheersende gele kleur van koolzaad.



De Postweg brengt je naar de bossen van het landgoed Stövern net onder Salzbergen. 
Het huis en de landerijen zijn eigendom van de familie Bentinck en dat al vanaf 1675. 
Het gehele gebied van de Graafschap Bentheim en het Noordelijke gelegen Graafschap Lingen werd vanaf die periode onder controle gebracht en beschermt door de Oranjes en de Nederlanden. Waarschijnlijk daarom hadden de Tödden vrij toegang tot Nederland en kon de handel bloeien.

Kasteel Stövern

Het huis Stövern met de omringende landgoederen zijn tot op heden in bezit van de erfgenamen van Twickel Delden NL. De stichting Twickel en haar huidige bewoner Roderik Graf Zu Castell Rüdenhausen. 




Na het oversteken van de K312 krijg je Salzbergen inzicht, het station Salzbergen is binnen handbereik. Nog 1 km doorlopen in Noordelijke richting. Kies je daarvoor dan wordt de wandeling een achttal km’s ingekort.

Ems sluis Bentlage

De Töddenweg gaat rechts het bos in we steken nu de grens over tussen Niedersachsen en Westfalen en gaan richting de Ems. Door de bossen van het Kloster Bentlage en langs de rivier passeren we de eerst de Bentlage sluis. De laatste etappe gaat onder de B70 door en langs het oude klooster naar het centrum van Rheine en het station.


Kloster Bentlage




De opgenomen GPX track kun je hieronder opvragen.


Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde