Rhein Taunus door het dal van de kleine Wisper 13 km

Het dal van de kleine Wisper ligt in de gemeente Heidenrod in de Taunus tussen de Rijn en de rivier de Lahn. Het dal is vanaf het Rijndal met de auto in een halfuurtje te bereiken. Het is een smal en onbewoond dal ingeklemd tussen de leisteen hellingen van het Taunus gebergte. Je loopt door de hellingbossen waardoor het pad in de zomermaanden schaduwrijk is. Nu in het vroege voorjaar is het heerlijk zonnig op de late namiddag. Deze wandeling gelopen en opgenomen op zondag 8 april 2018.


Kleine Wisper
Het wandelpad klimt langs het riviertje  omhoog. Je houdt bij de "schuilhut annex picknick plaats" rechts aan en je gaat verder omhoog. 





Bij de bovenloop van de Mettseifenbach loop je door een weiland over een kleine brug en steekt de  beek over. Links van de beek kom je  op een smal onverhard pad dat gaat verder omhoog. Op 400 M hoogte ga je dan een klein stukje door het bos naar links, dan kom je op een breder wandelpad dat afdaalt naar de kleine Wisperstausee. 



Op deze late zondagmiddag heb je als wandelaar het bos en het stuwmeer voor je alleen. Dit ondanks het feit dat dit gebied normaliter druk bezocht wordt door de bewoners van Wiesbaden en Mainz. Nu op deze voorjaarsdag vindt je hier nog de stilte die in ons land vaak ontbreekt. Met uitzondering van wat vogelgezang en het geluid van stromend water zijn er geen andere geluiden. Zelfs het geluid van autoverkeer is er niet aan deze kant van de berg.


De afdeling naar het stuwmeertje gaat snel. Het water ligt er rimpelloos bij. Het meer is klein nauwelijks 200 M lang en een breedte van 25 meter, toch oogt het best idyllisch.



Rechts van de kleine Wisper gaat het nu door het dal in de richting van de parkeerplaats.




Je loopt door het smalle dal, vlak langs de leisteen hellingen die begroeit zijn met verschillende mossoorten.



Nu in het vroege voorjaar stroomt het water langs de rotswanden naar beneden. Het is zoals je ziet op de foto's absoluut geen alpine landschap. Het hoogte verschil bij deze wandeling is 200 meter en goed te doen als je een redelijke conditie hebt. De lengte van de wandeling is bijna 13 km dus goed voor ruim twee en half uur wandelplezier. 

Parkeerplaats kleine Wisper NSG Wispertal
Denk eens aan een wandelpauze als je op doorreis bent in dit gebied.

Hier gaat het naar de wandelkaart en de gpx download.

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde