Töddenweg - Marskramerpad LAW 3 - E11 Etappe 1 variant van Oldenzaal naar Bad Bentheim, 30 km

  🔙Naar etappe 2 van het Marskramerpad    ⏭ Vooruit naar Etappe 2 van de Töddenweg    


E11; etappe 1 Duitsland 27 km

Kalheuping Oldenzaal


Wandelen van Oldenzaal naar Bad Bentheim over een oude route die veel namen kent. 
In vroeger tijden was het niet gemakkelijk om op doorreis in Twente droge voeten te houden. Er was nu eenmaal veel hoogveen met heide en nat moeras in de lager gelegen delen. Van dat oorspronkelijke landschap zijn nu alleen maar restanten over.


Oldenzaal Koppelboer
De begaanbare routes liepen over de stuwwallen. De passanten hebben de weg dan ook hun naam gegeven. Oorspronkelijk stond dit traject bekend als Handelsweg een naam die nu niet meer wordt gebruikt, maar je komt nog wel oude borden tegen met dit opschrift.


Woud van borden en namen op de grens in het Bentheimerwald
De route die hier wordt beschreven is de laatste etappe, als je naar het Oosten loopt, van het Marskramerpad Scheveningen - Bad Bentheim, of de eerste als je hem in omgekeerde richting loopt. In dat geval is de route visueel zelfs aantrekkelijker omdat het mooiste deel hoe tegenstrijdig het ook mag klinken aan de Nederlandse kant ligt. Je kunt je auto het beste parkeren op het P+R terrein in Oldenzaal daar kan die gratis staan. In Bad Bentheim zijn de parkeermogelijkheden bij het station beperkt. Op deze website van Keolis kun je de dienstregeling raadplegen. De wandeling is opgenomen op zondag 15 april 2018.


Stuwwal brongebied Snoeyinksbeek
Het wandelpad Deventer-Osnabrück staat ook bekend als de Handelsweg of in het Duits het Töddenpad. De Tödden waren wat we nu noemen handelsreizigers velen kwamen uit de omgeving van Mettingen in het Münsterland een aantal firma's kennen we nu nog zoals Peek en Cloppenburg en C&A.

Kerk Gildehaus


Anderen, de lange afstand lopers hebben het over de Europa E11 hiking trail; de oude route vanuit Den Haag naar de Baltische staten en verder naar Sint Petersburg, waar lang geleden handelsreizigers uit Twente Rusluie uit Vriezenveen furore hebben gemaakt.


Euregio Handelsweg


Het is niet belangrijk welke naam je aan het tracé geeft, uiteindelijk is de route in Nederland bewegwijzerd met het bekende rood/witte schild van de lange afstand wandelroutes (LAW wandelnet) en het Duitse deel van met een zwarte letter T op een witte ronde ondergrond.


Snoeyinksbeek
De etappe plaatsen van het Marskramerpad en de Toddenweg zijn sinds januari 2018 ook in de weekenden weer goed bereikbaar met het openbaarvervoer. Keolis Duitsland verzorgt in opdracht van de provincie Overijssel en de deelstaten Niedersachsen en de NRW de verbinding tussen Bielefeld en Hengelo (O). Deze stoptrein die bekent staat onder de naam  RB 61 de Wiehengebirgs- of Eurobahn doet elk uur alle stations langs de lijn aan. Een kaartje voor het traject Oldenzaal - Bad Bentheim of omgekeerd koop je in de trein ticket automaat voor € 4,00 enkel reis. De Nederlandse OV kaart is (nog?) niet geldig op dit traject. Wil je verder reizen kijk dan even op deze website.


Dinkelbrug


Het pad start bij het station in Oldenzaal. In Oostelijke richting loop je bijna parallel aan het spoor, over de stuwwal, door de groene long de stad uit. Ter hoogte van de "kale Heugte (=hoogte) nu het Kalheuping park gaat het rechts door het bos de "eilandjes" naar de spoorweg overgang aan de Haringweg. Zuidelijk van Oldenzaal loop je nu verder over de stuwwal door het landgoed Boerskotten naar Berghuizen, via een voetpad langs de sportvelden kom je op een viaduct en steek je de Autosnelweg A1 over. 


Viaduct A1 Marskramerpad

Het pad volgt de  stuwwal in Zuid-Oostelijke richting, je loopt op 50 M hoogte voorbij de bron van de Snoeyinksbeek die uitmondt in de Dinkel. Je laat de beek rechts liggen en daalt langzaam af naar het Dinkeldal op 30 M hoogte. Je steekt de brug over de Dinkel over ter hoogte van de Bardelweg. 
Deze brug ligt een paar honderd meter Noordelijk van de oorspronkelijke overgang "Losserbrugge" die waarschijnlijk bij de Aarninkhof heeft gelegen. Je loopt nu over een historische toegangsweg Duitsland in. Dit was een van de weinige wegen die Twente ook in de wintermaanden met de buitenwereld verbond. 


Het Marskramerpad wijzigt van naam na de brug is het de Töddenweg

Naar het Westen reizen was in de wintermaanden praktisch uitgesloten. Bij hoog water van de Regge, de Vecht en de IJssel stond het Twentse laagland onder water. Dat gold ook voor een groot deel van de grensstreek die liep ook onder als de Dinkel  buiten haar oevers trad. De landerijen rechts van het pad en die in het verlengde van de Bardelweg liggen lager en het was oorspronkelijk veen gebied. Het Gilderhauserveen is daar een restant van hoewel het voor onze begrippen met ruim 700 ha nog een groot gebied is. 
De enige begaanbare route ging dus naar links door het Bentheimerwoud richting Gildehaus en over de uitlopers van het Teutoburgerwoud naar  Bentheim en verder naar het Oosten. Dat is de precies de route die de deze wandeling volgt.


Klunen over omgewaaide bomen in het Bentheimerbos

Natuurlijk ziet het landschap er nu anders uit dan destijds. De ontginning en later de aanleg van wegen en van de spoorlijn van Almelo naar Salzbergen hebben het landschap behoorlijk veranderd. Nog altijd wordt in deze omgeving zand gewonnen voor de aanleg van wegen waaruit ook weer natuurgebieden zoals de Oelermars zijn ontstaan anders dan die in het verleden hebben die ook hun charme.


Bentheimerwoud

De wandeling vandaag door het Bentheimerwoud is een kluuntocht over en langs bomen die dit jaar in de late winter en vroege voorjaarsstormen zijn gesneuveld.  


Richting de zandsteenrug Bentheimer berg
Tussen het kerspel Gildehaus in het Twents Nyenkerken en Twente bestaan al eeuwen oude banden ook nu kent de plaats weer veel oorspronkelijke Nederlandse inwoners die hier naar toe verhuizen vanwege de lagere prijzen van de woonhuizen.

Gildehaus


Je klimt merkbaar de zandsteenrug op die Gildehaus met Bentheim verbindt. Rond de Ostmühle heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. 


Ost Mühle Gildehaus


Het wandelpad volgt de zuidelijke helling van de zandsteenrug je loopt door de oude buurtschap Sieringhoek. De Töddenweg volgt daarna de Postweg en op de heuvelrug uitgekomen gaat het verder omhoog door een bosperceel naar de stad Bad Bentheim met het zijn imposante slot. Daar eindigt deze etappe officieel. 


Kasteel Bentheim


We verlengen de etappe met iets meer dan 1 km door langs het kasteelpark naar beneden te lopen richting het station.


Station Bentheim
⏭ Naar Etappe 2
Het complete fotoalbum van deze tocht is via deze link in te zien.


De gpx track kun je hieronder downloaden:







Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde