LAW 9 Pieterpad Etappe 2.5 van Groesbeek naar Gennep en 2.6 naar Vierlingsbeek 35 km

Een prachtige wandeling twee derde deel van deze etappe is landschappelijk erg aantrekkelijk. De etappe start in het centrum van Groesbeek door het dorpshart gaat het pal Zuid richting de Gooiseweg.



Vandaar een klein stukje naar het Westen en voor de Mooksebaan links het bos in.We hebben allemaal geleerd dat Nederland een vlak land is, dat mag dan gelden voor de provincies in het Noorden en Westen. 





Als je het Pieterpad loopt van Noord naar Zuid dan heb je voor je in Groesbeek komt, al heel wat "heuvels" beklommen. De ijstijd heeft in het Oosten van ons land best veel sporen achtergelaten. Zo ook in de buurt van Groesbeek, vanuit het centrum, loop je door de bossen naar de eind morene van een van die gletschers uit de ijstijd. Nu heet het, de St. Jansberg. Vergeet niet om af en toe even je hoofd om te draaien dan zie je een paar heuvels achter je liggen die we eerder hebben "beklommen" waaronder Elterberg.


Meer informatie over de St. Jansberg en wat die te bieden heeft kun je hier vinden. Zelf laat ik de foto's maar spreken.



Bij de Holleweg loop je parallel aan de Grens en het "Reichswald" een van de oudste bos gebieden in Europa. Aan de Nederlandse kant eindigt het bos abrupt.




Het laatste derde deel vanaf de grensweg over de Hondiepsebaan richting Gennep verdiend absoluut geen schoonheidsprijs. Er is veel "zwaar" verkeer  richting het "zandwinnings gebied de Banen". De weg beschoeiing is aangepast op dat verkeer maar dat doet de wandelaar letterlijk pijn onder de voeten. 






Je moet frequent uitwijken om je lijf en leden te redden en zo voorkomen dat je een gratis modderbad krijgt. Misschien is het een idee om  het Pieterpad te verleggen naar een andere route zonder zwaar verkeer. Het voetpad langs de Kroonbeek dat een 250 M Noordelijk parallel aan het huidige tracé loopt is dat misschien een alternatief? De aankomst in Gennep maakt dat je het voorgaande stukje snel vergeet. De brug over de Niers biedt aan beide zijden een mooi stadsgezicht.




Een mooie plek voor een wat langere rustpauze bij een van de horeca gelegenheden rond het oude raadhuis.Je kunt hier natuurlijk ook overnachten en op ongeveer 17 km van de totale afstand de tocht afbreken.



Mijn besluit staat vast na een pauze komt op deze prachtige 2e dag in Mei 2018 het vervolg op etappe 2.5, het wordt een lange wandeldag dus door met etappe 2.6 naar Vierlingsbeek. 


Door de binnenstad van Gennep gaat het pad rechts van het vakantiepark het Heijderbos naar de tunnel onder de autoweg A 77 door. Je komt uit op een nieuw industrie terrein deels in aanleg. Dit is een zeer druk bereden straat en een voetpad ontbreekt. Net als aan de noordkant van Gennep is het hier voor de wandelaar uitkijken geblazen. Hier ligt duidelijk een taak voor de gemeente Gennep.


Even doorbijten en na een paar honderd meter is er een voetpad dat gaat naar rechts het Schaafsebos in. 



Dit Schaafsebos gaat naadloos over in het Nationaalpark de Maasduinen een zeer bijzonder landschap dat een beeld geeft hoe Nederland voor de industriële revolutie er uit heeft gezien met uitgestrekte heide en stuifduin landschappen. 




Je loopt door het dorp Afferden richting de veerpont die je naar de andere Maasoever brengt.


Opnieuw veranderd het landschap. Je wandelt nu door de uiterwaarden en door het laatste restant van het oude rivierduin bos naar Vierlingsbeek.


Nog even doorlopen want het station ligt bijna een km buiten het dorp. De 35 km van deze  twee etappes hebben zeven uur wandelplezier gegeven exclusief de pauzes hou dat even in gedachten als je deze route in de wintermaanden gaat lopen.  


Track downloaden kan via de website van outdoor active zie hieronder.




Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde