Traject wandeling Nunspeet via Elspeet naar Harderwijk 35 km


Wandelen van station Nunspeet naar station Harderwijk 

Het kan op verschillende manieren. Deze op vrijdag 11 augustus 2017 gelopen tocht is beslist niet de kortste verbinding tussen beide plaatsen. Misschien is het wel een van de mooiste. Het is een fikse wandeling door en over de Veluwe.




Vanuit Nunspeet loop je in een forse lus via Vierhouten, Elspeet en Hierden naar Harderwijk. Wat tref je aan? Natuur een afwisselend landschap met productiebos, vennen, de oude Zuiderzee duinen en natuurlijk de in augustus bloeiende heidevelden. Horeca in de dorpen en steden, boerderijen en landhuizen.


Ven landgoed Ronde
Een lange koele zomerdag biedt de ideale condities voor deze wandeling met een lengte van 35 km. Maar ook in de wintermaanden is deze route goed toegankelijk. Let wel even op de tijd, je bent een uur of acht onderweg. Natuurlijk is de route naar believen in te korten. De auto kun je stallen op het plein van het transferium in Nunspeet dat grenst aan het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in Nunspeet.



De wandeling gaat door het Zandenbos over de Ronde Huisweg en dus over en langs het voormalige landgoed Ronde en Hoogwolde. Een belangwekkend historisch overzicht van de ontwikkeling van dit gebied staat in een artikel geschreven door Peter Kwant je kan het hier downloaden.





Na passage van het dorp Vierhouten komen we op de Elspeterheide, die wordt omzoomd door het uitgestrekte Elspeterbos. Een gebied met een rijke geschiedenis dat ooit als wildpark voor het publiek ontoegankelijk dreigde te worden volgens de hier beschreven geschiedenis.


Panorama Elspeterheide

Door de Noordelijke rand van het dorp Elspeet lopen we in de richting van de Grote Kolonie een buurtschap grenzend aan het Elspeterbos.


Schaapskooi Elspeet

In het verlengde van de Hooiweg lopen we via een toegangshek door over de zandweg die door de heide loopt.


Panorama Schapendrift

We volgen het pad tot aan het fiets-, voetpad de Schapendrift nu gaat het links in Noordwestelijke richting naar Hierden. Het pad wijzigt zijn naam in Hierderweg. De lange rechte weg verveeld niet omdat het landschap wisselt tussen heide en bos en telkens een ander uitzicht en perspectief geeft.


  

Ruim een km voor Hierden steken we de autosnelweg de A28 over, een plaatselijke horeca ondernemer heeft in de voortuin een oude locomotief gestald.




De kerk neemt in Hierden een prominente plek in. De Gelderlander geeft in een canon een belangwekkende beschrijving van dit dorp.





De eindbestemming komt nu in zicht vanuit Hierden wandelen we links van de Zuiderzeestraatweg naar Harderwijk. Natuurlijk gaat het niet direct naar het station daarvoor is de oude stad met zijn haven veel te aantrekkelijk. 




De Boulevard is in 2017 compleet op de schop gegaan, van de oude glorie is vanaf het havenfront nu niets meer over. Hopelijk wordt dat straks beter. Momenteel oogt het geheel als een veel te ruime parkeerplaats voor het strand en het Dolfinarium.




De wandeling wordt afgesloten met een tocht door de binnenstad richting NS station.




Het fotoalbum van deze wandeltocht kun je doorbladeren via deze koppeling.

De route kun je downloaden via de link hieronder.

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde