Dinkelroute van station Enschede Glanerbrug naar NS Oldenzaal een wandeling van ruim 28 km


Wandelen in Twente staat garant voor afwisseling en wandelplezier. De keuze mogelijkheden zijn enorm en de routes zijn aanpasbaar op de wensen en de belangstelling van de wandelaar. Ook deze route laat zich inkorten, veranderen of uitbreiden. 






Let even op als je deze route in de winterperiode gaat lopen. De Dinkel is een sterk meanderende rivier en na veel regen is het zomerbed veel te smal voor de waterafvoer. De omliggende landerijen staan in de Winter en het vroege voorjaar regelmatig onder water. 


Glanerbeek
De in deze wandeling gebruikte wandelpaden zijn in die tijd van het jaar lang niet altijd begaanbaar. In de zomerperiode is dat normaal gesproken geen probleem. Deze wandeling is gelopen opgenomen op 3 juli 201; een mooie zomerdag dan is de Dinkel een rustig kabbelend beekje.

Start Lagapad


Vanaf het station in Glanerbrug gaat het door het park richting de Glanerbeek en vervolgens zoeken we de N731 op om langs het Syrisch Orthodoxe klooster in Glane te lopen.


Grenspaal

De tocht van vandaag zoekt de letterlijk de grens op en gaat er ook overheen. Deze “Dinkel” route knoopt een paar belangwekkende plekken aan elkaar.


Oelermars


Ze loopt op Duits gebied over een terrein waar in 2003 de Landes Gartenschau, een soort Floriade is geweest. Een voor die gelegenheid aangelegd pad langs de Dinkel verbindt Gronau met Losser.


Lagapad

Dit Lagapad is een mooie verbinding tussen Gronau en de Oelermars noordelijk van losser. Je passeert de groene grenzen van Nederland, Noord Rijnland-Westfalen en Niedersachsen zelfs meer dan eens.


Dinkelbrug

Je loopt door het Losserse zand een uniek stukje natuurreservaat met rivierduinen, langs de Oelermars waar veel vogels verblijven op weg naar het pal op de grens gelegen hof Aarnink.


Rivierduinen Dinkel

Voor we daar zijn lopen we door zandwinningsgebieden die het landschap aantasten maar ook nieuwe natuur en recreatie mogelijkheden gaan bieden.




We volgen de wandel en fietsroute tot de brug over de Dinkel het pad komt uit op de Denekamperdijk/Lossersedijk.


Zandwinning bij de Dinkel


Deze weg volgen we een km noordwaarts, let op want hier is geen voetpad en je moet  de weg delen met autoverkeer. Nog even volhouden, want al snel kun je linksaf op het Binkhorsterkerkpad nu gaat het op een voetpad richting De Lutte en zijn we de auto’s kwijt.


Binkhorsterkerkpad


Als je nog energie over hebt kun je op het kruispunt spoor Poortbultenweg door het Arboretum de Poortbulten lopen en genieten van deze prachtige bomentuin. Zelf bewaar ik het Arboretum voor een later moment, steek de autosnelweg over en ga direct links Visscherij op.


Wilmersberg


Via het Lutterkerkpad kom je op het terrein van landgoed De Wilmersberg. Nu rest nu een wandeling over de Twentse stuwwal van een drietal km’s naar het station in Oldenzaal.

Hieronder kun je route downloaden en nog meer informatie vinden.


Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde